Onkoloji Hastaları “Engelli Raporu” Alabilir

Onkoloji Hastaları “Engelli Raporu” Alabilir

DENOG Başkanı Nejla Aslan, onkoloji hastalarının, hastanelere başvurarak hastalıklarının derecesine göre engelli raporu alabileceğini ve engelli kartı avantajlarından yararlanabileceğini söyledi

Onkoloji hastalarının genellikle engelli raporu ve engelli kartı konusunda bilgi sahibi olmadığını belirten Denizli Onkoloji Gönüllüleri Derneği (DENOG) Başkanı Nejla Aslan, onkoloji hastalarının da tam teşekküllü hastanelere başvurarak engelli raporu alabileceğini söyledi. Aslan, yüzde 40 ve üzeri engelli raporu olanlara verilen engelli kartının kişiye günlük hayatta birçok indirim ve avantajlar sağladığını dile getirdi.

DENOG Başkanı Nejla Aslan şu bilgileri verdi:

Engelli Kimlik Kartı Nedir?

Engelli kimlik kartı, doğuştan veya sonradan herhangi bir nedenle meydana gelen bedensel, zihinsel, ruhsal, duygusal ve sosyal yeteneklerini % 40 ve ya daha yüksek bir oranda kaybeden TC vatandaşı bireylere veriliyor. Kanser hastalığına yakalanan kişiler de, hastalığın evresi, şiddeti ve vücuda verdiği tahribata göre engelli rapor yönetmeliğinde yer alan oranlar kapsamında engelli sağlık raporu alabiliyor.

Engelli Raporu İçin Başvuru Nasıl Yapılıyor?

Kanser teşhisi konan kişiler, tam teşekküllü hastanelerin sağlık kurulu birimine başvurarak  engelli raporu alabiliyorlar.  Randevu Alo 182’den de alınabiliyor. Hastaneye ilk gidişte; engelli raporu başvuru dilekçesi, iki adet fotoğraf ve kimlik belgesi fotokopisi sağlık kurulu birimine teslim ediliyor. Dilekçe hastaneden temin ediliyor. Başvuru sonrası engelli raporu için başvuran kişiye hastanede 8 ayrı branşta uzman doktorlardan muayene için randevu açılıyor. Yapılan muayene ve tetkikler sonrası heyet toplanarak sağlık durumuna göre kişiye engelli raporu verilip verilmeyeceğine, verilecekse engel oranına karar veriliyor. Süreç ortalama 2 hafta kadar sürüyor.

Engelli Kartına Sağlanan İndirimler

Engelli kimlik kartına sahip olan vatandaşlar şehir içinde; belediye otobüsü, halk otobüsü, metro, tren, vapur gibi toplu taşıma araçlarından ücretsiz yararlanabiliyorlar. Şehirlerarası seyahatlerinde ise tren, uçak ve otobüslerde engelli kartına önemli indirimler uygulanıyor.

Müze ve ören yerleri, milli parklar ve tabiatı parklarını ücretsiz bir şekilde ziyaret edebiliyor, devlet tiyatrolarından ücretsiz yararlanabiliyor. Telefonda da GSM operatörlerince engelli kişilere özel tarifeler uygulanıyor. Kart sahipleri engelli otoparklarından da yararlanabiliyor.

Kanser Hastalarına Malül Aylığı

Nejla Aslan ayrıca kanser hastalarına, kanser teşhisi konulmasından itibaren bir yıl içerisinde başvurmaları durumunda sağlık raporu aranmaksızın malül aylığı bağlandığını söyledi. Aslan, malül aylığının genellikle 18 ay süreyle verildiğini, ancak bazı hastalıklarda 12 ay, bazı hastalık durumlarında ise 24 olabildiğini kaydetti.