ON BİNLERCE MESİR MACUNU SAÇILDI

ON BİNLERCE MESİR MACUNU SAÇILDI

Merkezefendi Belediyesi tarafından bu yıl 3’üncüsü düzenlenen ‘Merkezefendi Tıp Günü’ etkinlikleri Bayramyeri Meydanı’nda gerçekleştirildi.

Merkezefendi Belediyesi tarafından bu yıl 3’üncüsü düzenlenen ‘Merkezefendi Tıp Günü’ etkinlikleri Bayramyeri Meydanı’nda gerçekleştirildi. Törende vatandaşlara on binlerce mesir macunu saçıldı. Merkezefendi Belediye Başkanı Muhammet Subaşıoğlu, “Merkez Efendi Hazretleri gibi önemli bir âlimimizi Denizlili hemşerilerimize anlatmak ve gelecek nesillere aktarmak bizler için önemli bir görevdir” dedi.

Merkezefendi Belediyesi’nce 3’üncüsü düzenlenen ‘Merkezefendi Tıp Günleri’ etkinlikleri Bayramyeri Meydanı’nda gerçekleştirildi. Düzenlenen törene Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, Merkezefendi Belediye Başkanı Muhammet Subaşıoğlu, Zeytinburnu Belediye Başkan Yardımcısı Erdem Zekeriya İskenderoğlu, kurum müdürleri ve vatandaşlar katıldı. Etkinlikler belediye binası önünden Bayramyeri Meydanı'na kadar süren kortej yürüyüşüyle başladı. Yürüyüşün sonrasında Bayramyeri Meydanı'nda mehter takımı konser verdi.

Merkezefendi Belediye Başkanı Muhammet Subaşıoğlu, törende yaptığı konuşmada “Merkez Efendi Hazretleri gibi önemli bir âlimimizi Denizlili hemşerilerimize anlatmak ve gelecek nesillere aktarmak bizler için önemli bir görevdir” dedi.

Başkan Subaşıoğlu, “Değerli Merkezefendililer, Denizlililer… Öncelikle hepiniz hoş geldiniz. Bilindiği gibi burası Bayramyeri Meydanı… Bu meydanın Denizlimiz ve ülkemiz adına ne kadar önemli olduğunu bilmeyen yoktur. ‘Silahımız olmayabilir, topsuz – tüfeksiz sapan taşları ile de düşmanın karşısına çıkacağız. İstiklal aşkı, vatan sevgisi hassasiyet şuurumuz ile kalbimizdeki iman ile mücadelemizin sonunda zaferi kazanacağız’ diye halkına seslenen Ahmet Hulusi Efendi’nin ve onu takip eden on binlerce Denizlilinin, vatan ve millet sevdalısı gurur tablosunu ortaya çıkardığı, kurtuluşunu ilan ettiği Bayramyeri Meydanı’ndayız. Milli mücadelenin başladığı, Ahmet Hulusi Efendi’nin hem ülkemiz hem de Denizlimiz adına 15 Mayıs 1919’da milli mücadele ateşini yaktığı Bayramyeri Meydanı’nda sizlerle bir arada olmak, tıp festivalimizin 3’üncüsünü bu şanlı meydanda düzenlemekten ayrıca mutlu olduğumuzu ifade etmeliyim. Bu anlamda öncelikle Müftü Ahmet Hulusi Efendi Hazretleri’ni de rahmetle anıyorum… Şöyle bir tarihin derinliklerine inerseniz, aslında Denizlimizin yetiştirdiği önemli kahramanların, bilim insanlarının çok sayıda olduğunu görebilirsiniz. Ahmet Hulusi Efendi… Server Gazi… Merkez Efendi Hazretleri ve daha nicesi… Bugünün ayrı bir özelliği ve önemi var. Merkezefendi ünlü İslam ve tıp âlimi Merkez Efendi Hazretleri’nin ismini aldığı bir ilçedir… 1526’da kurulan Darü’l Şifa’nın başına getirilen bir âlimdir. Adına mesir macunu denilen 41 çeşit ayrı bitki ve baharattan oluşan Muhteşem Süleyman’ın annesi Hafsa Sultan’a şifa olan macunu yapmıştır. Ve Hafsa Sultan, iyileştikten sonra hastalığa şifa olan macunun halka saçılmasını istemiştir. Bizler de Merkezefendi Belediyesi olarak, ilk kurulduğumuz yıldan yani 2014’den bu yana kendimize bir şiar edinmiştik. Sosyal projelerimizle attığımız her adımda sağlıklı nesiller yetiştirmeyi hedefliyorduk.  Bugün mesir macunu saçımının 477’nci yılı kutlanırken bizler 3. Tıp festivalimizi gerçekleştiriyoruz. Bu festivalimizde 30 bin adet fesleğen hediye edeceğiz. İnşallah bu fesleğenler evlerimizin camlarını süsleyecek. Yine bugün 4 bin adet yılın bitkisi olan kekik ve adaçayı dağıtacağız ve mesir macunu saçacağız. Bu güzel etkinliğimize tekrar hoş geldiniz diyor, saygılarımı sunuyorum” dedi.

“EMEĞİ GEÇEN HERKESE TEŞEKKÜR EDİYORUM”

Zeytinburnu Belediye Başkan Yardımcısı Erdem Zekeriya İskenderoğlu da törende yaptığı konuşmada “Bizi Denizli’nin Merkezefendi ilçesi ile bir araya getiren ve bizi kucaklaştıran hazretin manevi mirası ve ruhaniyetidir. Bünyelerinde ilim irfan ve muhabbeti birleştiren âlimlerimizin hatırını, hatırasını diri tutmak için ne yapılsa az gelir. İlkini tam 18 yıl önce düzenlediğimiz Merkezefendi Geleneksel Tıp Festivali ve bu yıl burada 3’üncüsünü gerçekleştirdiğimiz Merkezefendi Tıp Günü bizim için işte bu yüzden çok anlamlı. Büyük bir coşku ve emekle düzenlenen Merkezefendi 3. Tıp Günleri’nde başta Merkezefendi Belediye Başkanımız Sayın Muhammet Subaşıoğlu olmak üzere emeği geçen mesai arkadaşlarına ve herkese çok çok teşekkür ediyor, sevgi ve saygılarımı iletiyorum” ifadelerine yer verdi.

“MERKEZEFENDİ BELEDİYEMİZ BU ETKİNLİKLERİ GÜÇLENDİRMİŞTİR”

Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan da açıklamalarında “Bu değerimize sahip çıkma adına hepinize çok teşekkür ediyorum. Bizi biz yapan değerlerimiz var. Geçmişimize baktığımızda unutulmaya yüz tutmuş o kadar değerli o kadar çok hizmet etmiş büyüklerimiz var ki onları bulup bugünümüze getirmemiz gerekiyor. Bunlardan bir tanesi de Merkezefendi Hazretleri… Tabi bu yürüyüş Sayın Ekonomi Bakanımız Nihat Zeybekci, Denizli Belediye Başkanı iken Denizli tarafından unutulmaya yüz tutan Merkezefendi’nin ortaya çıkmasına vesile olan bir olay gerçekleşti. Kendisi Türkiye Belediyeler Birliği Başkanı oldu. Belediyeler Birliği binası Zeytinburnu Belediyesi’nin vermiş olduğu bir binaydı. O bina ile Merkezefendi Hazretleri’nin türbesi yan yana. Sağ olsun Zeytinburnu Belediyesi 18 yıldır bu değere sahip çıkmıştır. Bugün görüyorum Merkezefendi Belediyemiz bu yürüyüşü güzelleştirerek ve güçlendirerek bu etkinliklere devam ediyor. Ben kendilerine çok çok teşekkürler ediyorum” dedi.

ON BİNLERCE MESİR MACUNU SAÇILDI

Konuşmaların ardından Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, Merkezefendi Belediye Başkanı Muhammet Subaşıoğlu, Zeytinburnu Belediye Başkan Yardımcısı Erdem Zekeriya İskenderoğlu vatandaşlara mesir macunu saçtı. Vatandaşlar yanında getirdikleri şemsiyeleri ters tutarak saçılan mesir macunlarından topladı. Sonrasında vatandaşlara fesleğen dağıtımı yapıldı. Törenin son bölümünde TRT sanatçısı Tuğba Ger, konser verdi.