Mustafa Şevik : Akıllı Bir Başkan Kaçırdı

Mustafa Şevik : Akıllı Bir Başkan Kaçırdı

Yerel seçimlerin ardından ilk kez konuşan Başkan Şevik, son 5 yılın acı bilançosunu gözler önüne serdi

Yerel seçimlerin ardından ilk kez konuşan Başkan Şevik, son 5 yılın acı bilançosunu gözler önüne serdi

“Akıllı bir başkan, kaçardı”

31 Mart yerel seçimlerinde yüzde 40’a yakın oyla 5 yıl aradan sonra yeniden Buldan Belediye Başkanlığına seçilen Mustafa Şevik, ilk kez konuştu.  Son 5 yılda Buldan Belediyesi’nin borcunun 4 kat arttığını dikkat çeken Başkan Şevik, “Buldan çöküş dönemi yaşadı. 2014 yılında 12 milyon olarak bıraktığımız borç bugün 49 milyona çıkmış. Akıllı bir belediye başkanı, selefimin bıraktığı dosyayı görünce kaçardı” dedi.


Buldan’da 2007-2014 yılları arasında belediye başkanlığı yapan Mustafa Şevik, 31 Mart yerel seçimlerinde aldığı yüzde 40’e yakın oyla, yeniden başkanlık koltuğuna oturdu.  Seçimlerin ardından ilk kez konuşan Başkan Şevik, konuk olduğu özel bir TV programında, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

“BULDAN STABİL BİR DÖNEM GEÇİRDİ”



2007-2014 yılları arasında Buldan Belediye başkanlığı yapan Mustafa Şevik,  Cumhur İttifakı’nın adayı olarak girdiği 31 Mart yerel seçimlerinde her kesimden oy alarak yeniden seçildiğini belirterek, “Buldan’ı maalesef bıraktığımız gibi bulamadık. Buldan hiçbir gelişme kaydetmemiş.   Büyükşehir Yasası ile ilçe belediyelerin üzerinde önemli bir maliyet yükü olan, itfaiye, park ve bahçeler, su ve kanalizasyon hizmetleri Büyükşehir’e geçmesine rağmen Buldan Yönetimi, bu avantajı doğru değerlendirdiği kanaatinde değilim.  Bizden sonra, artan yerel ve İller Bankası ödenekleri iyi değerlendirilememiş, Buldan’da hizmetler stabil kaldı, son beş yıl dingil geçen bir dönem olmuş” dedi.

“49 MİLYON TL’LİK BORÇLA DEVRALDIM”
Belediye başkanlığı yaptığı 7 yılda Buldan’a, 37 milyon yatırım yaptığını açıklayan Şevik, “Yerel kaynaklarımız ile merkezi iktidarın kaynaklarını tasarruflu bir şekilde kullanarak az bütçe ile çok iş yaptık.  Ve oldukça hareketli bir Buldan’ı 2014 seçimlerinde CHP’li kardeşimize teslim ettik. Buldan’da 1970’li yıllarda iki dönem belediye başkanlığı yapan ve benimde örnek aldığım CHP’li Cihat Buldanlıoğlu, partisi ile özdeşmiş müsemma çok kıymetli şahsiyetti. CHP tabanı da, yerel yönetimde olmayı özlemiş, ümit içindeydiler ama umduklarını bulamadı. CHP’li başarılı belediye başkanları da var. Bozkurt Belediye Başkanı Birsen Çelik gibi.  Ama Buldanlı CHP’liler hayal kırıklığı yaşadılar ki, 31 Mart seçimlerinde beni destekleyen, seçmenlerimin zeminini oluşturdular. Artık geçmişe değil geleceğe bakmak zorundayız. Biz önemli bir mali bütçesiyle, personeliyle alt yapısı oluşturulmuş bir belediye devretmiştik. Ama bugün geldiğimiz nokta vahim. Biz, 12 milyon borç, 1 milyon alacak bıraktık. 5 yıl sonra ise borcu 4 kat artan bir belediye devraldık. Seçimlere üç ay kala ihalesi edilen ama hiçbir çalışma yapılmayan 13 milyon TL’lik iş var.  İlk işimiz bunları iptal etmek oldu. Belediyeye gelir olması amacıyla kurulan ancak birçok şirket gibi zarar eden BULDAŞ var. BULDAŞ’ın zararı 3 milyon TL. Belediyemizin toplam borcu, 49 milyon TL. Bu borç tahammül edilir mi? Evet edilir. Biz 6 aylık bir periyotta toparlamayı düşünüyorduk ama bu süreç 1-2 yıl uzayabilir. Büyükşehir ve Merkez Hükümetin kaynaklarıyla Buldan’ın yeniden özlediğimiz hareketliliği kazanacaktır. Buldan, bir Ankara’nın Beypazarı, bir Safranbolu gibi turizm sektöründe yerini alacak”   diye konuştu.

“AKÇEŞME’Yİ GEÇTİKTEN SONRA PARTİLİYİM”


Merkezi hükümetin Cumhur İttifakı adaylarına yönelik farklı bir teveccüh gösterdiğini anlatan Şevik, “Son bir aydır Ankara’da tüm bakanlıklarla ve İller Bankası ile görüşmelerim oldu.  Gerçekten çok farklı teveccühleri var. Yerel seçimlerde Cumhur İttifakı ivme kazandı. Merkezi hükümetin Cumhur İttifakı paydaşını ayıracağını düşünmüyorum. Tabi bu birazda belediye başkanının gayretlerine bağlı” dedi. Seçimlere bir siyasi parti adayı olarak giren belediye başkanlarının seçildikten sonra, parti rozetini çıkarması gerektiğini söyleyen Şevik, “Bu zaruridir ve öyle de olması gerekir.  Ben, artık 30 bin Buldanlının başkanıyım artık. Ben, Akçeşme’yi geçtikten sonra partiliyim. Akçeşme’yi geçtiğimde parti rozetimi takarım. Ama Buldan’da 30 bin kişinin başkanı, herkesin kardeşi, abisi, oğlu olurum. Öyle de olmuşum ki; Buldanlılar beni yeniden seçti, geri döndüm” dedi.

“SOSYO-EKONOMİK VE KÜLTÜREL ALT YAPIMIZ EKSİK”

Buldan’da belediye başkanlığı yaptığı 7 yıllık süreçte kanalizasyon, içme suyu hattı gibi alt yapı çalışmalarını tamamladıklarını hatırlatan Başkan Şevik, “Türkiye’de belediyecilik,  20-25 yıldır İstanbul, Ankara gibi belediyelere baktığımızda ivme kazandı. Denizli’de de güzel çalışmalar var. Ama kültürel, sosyo-ekonomik alt yapıların eksik olduğunu görüyoruz. Örneğin Buldan’da bir kültür merkezimiz yok, yüzme havuzumuz yok, modern oto santral garajımız yok. Restorasyon çalışmalarımız, sosyo-ekonomik ve kültürel alt yapısının bir ayağı.  Organik tarım, tekstil niş ürünlerin geliştirilmesi gerek. Pamukkale, Laodikya, Tripolis, Buldan’ın kültürel mirası ve Yayla Gölü’nü birleştirecek Kral Yolu’nu canlandırmalıyız. Bu projelerimizi Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan’a ve Pamukkale Belediye Başkanı Avni Örki’ye bahsettim. Bu hat canlandırılırsa Denizli’ye de hareketlilik verir. Teknolojik sanayinin yanında kültürel alt yapısının canlandırılması lazım. İlçeler bu konuda paydaş yapılmalı. Pamukkale ve Denizli merkezli değil ilçelerle birlikte, ilçelerin kendi unsurlarını birleştirici ortak bir çalışma yapılmalı” dedi.

“PROTOKOLÜ YENİLEYECEĞİZ”

Denizli Valiliği İl Özel İdaresi, Buldan Kaymakamlığı, Buldan Belediyesi ve Buldan Ticaret Odası, ile 2007 yılında imzalanan  "Buldan Kültür Mirasının Korunması ve Yerel Kalkınmanın Sağlanması Projesi" protokolünün yenilenmesi gerektiğinin altını çizen Şevik,, “Protokol imzalandığında  Denizli Büyükşehir olmamış, Büyükşehir Belediyesi yoktu. Ve tabiî ki Yasa ile birlikte feshedilen İl Özel İdaresi de protokol ortaklarında idi. Şimdi bu protokol yenilenmeli. Konuyla ilgili Denizli Valisi Hasan Karahan ve Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan ile görüşeceğiz. Uygun görürlerse protokollü yenileyeceğiz. Buldan’a gelen turistlerin konaklamasını sağlamalıyız.  Buldan’da günübirlik turizmi önlemek için Buldan’ın kültür mirası evlerini restore ederek butik otele dönüştürmeliyiz. Ancak bunu Büyükşehir ve Merkezi Hükümetin desteği ile bunu gerçekleştirebiliriz. Buldan, 1 yıl içinde eski günlerine kavuşabilir. Restorasyon, kültür mirası, tarım ve birçok konu ile ilgilenen belediye olarak hizmetlerimiz devam edecek” dedi.

“AKILLI BİR BAŞKAN, KAÇARDI”

Selefe Mustafa Gülbay’ın nasıl bir belediye bıraktığını “Selefimin bıraktığı dosyayı gören, akıllı bir belediye başkanı kaçardı” sözleriyle dile getiren Şevik, “Dünya ekonomisi sıkıntıda. Bu sıkıntının,  ülke ekonomisine ve yerele yansıması var. Bu sinsile olarak devam ediyor. Türkiye, Dünya ekonomisinin yaşadığı şartları hisseden bir ülke. Dünya 70-80’leri arar duruma düştü. Türkiye’nin, Denizli’nin ve Buldan’ın bundan bir şey hissetmesi mümkün değil.  Bunlar periyodik olarak yaşanıyor. Türkiye bunları atlatacaktır. Yerel kaynaklarımızı tasarruflu kullanarak, sosyo-ekonomik alt yapısını muhafaza etmek durumdayız. Akabinde de o mevcudun üzerine ekleşerek devam etmek zorundayız. Buldan, tekstil ürünlerinde kaliteyi artırır ve niş ürün pazarını geliştirebilirsek,  turist girişini artırır, konoklamaları sağlanırsa çok kısa zamanda, 3 ile 5 yıl içinde hem belediyecilik hem de toplumun konforu açısından gelişecektir. Bunu yapamazsam kabahat benim. Buldan’ın lideriysem, bunu yapmak zorundayım. Buldan kaymakamlığı, Büyükşehir Belediyesi, valilik ile birlikte sorunları aşabiliriz. Ayrıca Buldan’da sivil toplum kuruluşları çok güçlü,  STK’larımızla birlikte önümüzdeki 5 yılda, çok daha güzel işler yapacağız.”