Müjdat İlhan : Kimse Aklımızla Dalga Geçmesin

Müjdat İlhan : Kimse Aklımızla Dalga Geçmesin

Denizli Barosu Başkanı Müjdat İlhan ve Denizli Barosu yönetim kurulu Baro seçimlerinin ertelenmesi dolayısı ile bir basın toplantısı yapıldı.

Denizli Barosu Başkanı Müjdat İlhan ve Denizli Barosu yönetim kurulu Baro seçimlerinin ertelenmesi dolayısı ile bir basın toplantısı yapıldı.

Baro seçimlerinin bakanlık yazısı ve İl Hıfzıssıhha Meclisi kararı ile ertelenmesine ilişkin konuşan Denizli Barosu Başkanı Müjdat İlhan, 47. Olağan Genel Kurulun yönetim kurulu kararı ile 2 Aralık sonrasına ertelendiğini duyurdu. İlhan erteleme kararının altında yatan asıl nedenin paralel barolara zaman kazandırmak olduğunu vurguladı.

Baro seçimlerinin bakanlık yazısı ve İl Hıfzıssıhha Meclisi kararı ile ertelenmesine ilişkin konuşan Denizli Barosu Başkanı Müjdat İlhan, 47. Olağan Genel Kurulun yönetim kurulu kararı ile 2 Aralık sonrasına ertelendiğini duyurdu. İlhan seçimlerin 10-11 Ekim tarihlerinde yapılmasının hukuken mümkün olmadığını belirtti.

"BİZİM AKLIMIZLA KİMSE DALGA GEÇMESİN"
Baro Genel Kurullarının ertelenmesinin altında yatan sebebin paralel barolara zaman kazandırmak olduğunun altını çizen İlhan; "Bizim aklımızla kimse dalga geçmesin. Konunun pandemi olmadığını çok iyi biliyoruz. Konu pandemi ise siyasi partilerin barolardan çok fazla kişiyle yaptığı kongreleri neden ertelenmiyor? Baro kuruluna kac kişi gelecek de sen secimi engelliyorsun? Konunun pandemi olmadığını hepimiz biliyoruz. Siyasi partilerdeki bulaş riskinin bizden çok çok fazla olduğunu da biliyoruz. Buradaki amacın, Türkiye barolar Birliği'nin seçimine delege devşirmek olduğunu da, amacın paralel barolar oldugunu da çok kez söyledik. Haklı çıktık maalesef" dedi.

YÖNETİM KURULU KARARI OY ÇOKLUĞUYLA ALINDI


Denizli Barosu'nda basın açıklaması yapan Denizli Barosu Başkanı ve Başkan Adayı Müjdat İlhan, "Hıfzıssıhha Kurulunun 02.10.2020 tarihli ve Merkezefendi 2 nolu İlçe Seçim Kurulu'nun 07.10.2020 tarihli kararlarında Denizli Barosu 47. Olağan Genel Kurulunun 02.12.2020 tarihinden sonrasına ertelendiği, 10-11 Ekim 2020 tarihinde yapılmasının hukuken mümkün olmadığı görülmüştür. Denizli Barosu Yönetim Kurulu 07.10.2020 tarihinde toplanarak, Genel Kurulun belirlenen tarihte yapılamayacağı yönünde oy çokluğuyla karar almıştır" dedi.

7249 Sayılı Kanun ile Değişik 1136 Sayılı Avukatlık Kanunu 82 Maddesi gereğince, Denizli Barosu 47. Olağan Genel Kurulu gündemini görüşmek karara bağlamak ve seçimlerini yapmak üzere; 03 Ekim 2020 Cumartesi günü saat 10.00'da ve seçimler ise, ertesi gün 04 Ekim 2020 Pazar günü saat 09:00 ile 17:00 arasında İlçe Seçim Kurulu Başkanlığının gözetimi altında çoğunluk sağlanamazsa ise 10-11 Ekim 2020 günlerinde Denizli Barosu Hizmet Binası'nda yapılacaktı.

TÜM HAZIRLIKLAR YAPILMIŞTI
Dünyayı sarsan Koronavirūs (Covid-19) salgını tedbirleri kapsamında kapalı ortamda hava sirkülasyonunun az olması nedeniyle, Genel Kurulun açık havada Denizli Barosu Hizmet Binası otoparkında yapılması planlanmıştı. Binanın arka ve yan tarafına kurulacak çadır branda ve sandalye temini için Merkezefendi Belediyesi ile görüşüldüğünü belirten İlhan, "Sahne ve ses düzeni için çeşitli firmalardan fiyat teklifleri alındı ve bir firma ile anlaşıldı. Genel Kurul alanının önüne HES sorgulama ateş olçümu ve dezenfektan üniteleri yaptırıldı. Genel Kurula katılan tüm konuklar için dağıtılmak üzere dezenfektan ve maske yaptırıldı. Seçim için 5 sandık düşünüldü. Bu sandıklardan 2 tanesi binamızın konferans salonunda, 3 tanesi yarı açık fuaye alanında olacaktı. Hem meslektaşlarımızın hem de konuklarımızın sağlığı açısından gerekli tüm önlemler alınmıştı. Meslektaşlarımıza ve kamuoyuna duyurduğumuz tarihlerde Genel Kurul ve seçimlerin sağlıklı bir şekilde yapılması en büyük isteğimizdi" diye konuştu.

SAATLERCE BEKLENİLMESİNE KARŞIN VALİ İLE GÖRÜŞÜLEMEDİ
Görüşme için Denizli Valisi ile görüşmek için girişimlerde bulunduklarını hatırlatan İlhan şöyle devam etti; "Denizli İl Umumi Hıfzıssıhha Kurul Kararı' nın 02.10.2020 tarihli kararı ile 2 Ekim 2020 tarihinden 1 Aralık 2020 tarihine kadar sivil toplum kuruluşları, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve üst kuruluşları, birlikler ve kooperatifler tarafından düzenlenecek olan etkinliklerin ve genel kurullarının ertelenmesine karar verildiğini haricen öğrenmemiz nedeniyle llimiz Valisi Sayın Ali Fuat ATİK ziyaret gerçekleştirilmek ve bu kapsamda genel kurul ve seçimlerin etkinlik olarak değerlendirilmemesi gerektiği kendisine ifade edilmek istenmişti. Ancak kendisinin kurul toplantısında olduğu söylenmiş, saatlerce beklenilmesine karşın görüşülememiştir. Merkezefendi 2 nolu ilçe Seçim Kurulu'na ilimizde konuyla ilgili karar alınıp alınmadığı sorulmuş, herhangi bir erteleme kararının olmadığı belirtilmiştir."

BAŞKAN ADAYLARI İLE TOPLANTI YAPILDI


Kendilerine kararın tebliğ edilmemiş olmasına rağmen yine de kararın iptali ve yürütmenin durdurulması için Denizli İdare Mahkemesi'ne dava açıldığını belirten İlhan, henüz yürütmeyi durdurma kararı verilmediğini söyledi. 6 Ekim Salı günü Denizli Barosu Hizmet Binası'nda Denizli Barosu Başkan Adayları ile bir araya gelinip, toplantı yapıldığını aktaran İlhan tüm başkan adaylarının görüşleri ve bu konuda önerilerinin alındığını sözlerine ekledi.

İlhan açıklamasının devamında 6 Ekim tarihinden önce diger illerin Barolarına tebliğ edilen seçimlerinin yapılamayacağı yönündeki İlçe Seçim Kurulu kararlarına karşı Barolarca Yüksek Seçim Kurulu'na "tam kanunsuzluk" gerekçesiyle itiraz edildiğini hatırlatarak bu tarihte Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından 24 baronun yapmış olduğu başvurunun da oy çokluğuyla reddedildiğini ifade etti. 

"GÜVENİLİRLİK VE KANUNİLİK İLKESİNE AYKIRI"


YSK'nın kendisiyle çeliştiğine dikkat çeken İlhan şöyle konuştu; "Yukarıda belirtilen sürecin tamamı, 1136 sayılı Avukatlik Kanunu'na, T.C. Anayasanın 135 Maddesine, 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu'na açıkça aykırıdır. Idarenin yasa koyucu yerine geçip işlem ihdas etmesi de hukuki güvenilirlik ve kanunilik ilkesine aykırıdır. Aynı zamanda bu konuyla ilgili Yüksek Seçim Kurulu'nun yine ilimiz Sanayi Odası seçimlerine yönelik içtihat niteliğindeki kararı göz ardı edilerek, verilen karar YSK'nın kendisiyle çelişmesine neden olmuştur."

"GENEL KURUL İCRASI MÜMKÜN DEĞİL"
İlhan devamında şu ifadeleri kullandı "Bu şartlarda, kanuna aykırı ve hukuk normları çiğneyen bu karar, her ne kadar başta biz hukukçuları ve tüm kamuoyunu rahatsız etmekte ise de, mevcut hukuki durumu ve itirazı kabil olmayan YSK kararını hukukçu kimliğimiz ile toplumun her aşamada örnek alıp, yardım talep ettiği kamu kurumu niteliğindeki meslek örgütü olan Baromuzun geçmişten gelen ve geleceğe taşımaktan onur duyduğumuz, hukuka saygılı ve ilkeli duruşu nedeniyle uygulamak zorunda olduğumuzu, ilçe seçim kurulu tarafından hakim gözetimi ve memur görevlendirmesi yapılmayacağından, genel kurulun icrasının mümkün olmadığı, aksi bir uygulamanın yanlışa yanlışla cevap vermek anlamı taşıyarak kamuoyunda da olumsuz bir intiba uyandıracağı aşikardır." 

İLHAN'DAN HUKUKUN SINIRLARI VURGUSU
Son olarak diğer Başkan Adayı Kerem Tahir Üzelce'nin 10 Ekim'de Denizli Barosu önüne yaptığı basın açıklaması çağrısını da değerlendiren İlhan "Denizli Barosu’nun bir temsiliyet ağırlığı vardır. Bizler Denizli Barosu’nda 1440 avukatın temsil ediyoruz. Denizli Barosu’nun hukuka aykırı olmadan hak arama mücadelesi devam edecektir. Eğer bu mücadele hukukun dışına çıkarsa ne kendi hakkımızı ne meslektaşlarımızın hakkını ne de kurumumuzun haklarını koruyabiliriz" dedi.

"ÇAĞRILAR YAPILMASI POPÜLİST DAVRANIŞTIR"
Diğer adayların baroya çağrıda bulunmasını popülist bir söylem olarak niteleyen İlhan açıklamasını şu ifadelerle noktaladı; "Kararlar ortadayken ve cezalarını biliyorken bu çağrıların yapılması popülist davranıştır. O arkadaşlar aday değil de başkan olsaydı emin olun bizim aldığımız kararı alacaklardı. Onların kendi düşünceleridir. Beni ve değerli yönetim kurulu arkadaşlarımı bağlayan şey 1400 avukatın temsil edildiği Denizli Barosu’nun hukuka uygun kurallar çerçevesinde mücadelesini yürütmesidir."