Milletvekili Ün : Torba yasa millete kemer sıktırıp seçkin azınlığa servet dağıtan bir torba yasadır

Milletvekili Ün : Torba yasa millete kemer sıktırıp seçkin azınlığa servet dağıtan bir torba yasadır

Denizli Milletvekili Sema Silkin Ün:  Emeklinin, çiftçinin, esnafın, öğrencinin, yoksulun menfaatine maddeler olsaydı keşke

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) Denizli Milletvekili Sema Silkin Ün, 28. dönem milletvekilleri olarak yaklaşık 3 ay süren fiili meclis çalışmalarında ikinci kez torba yasayı değerlendirdi. Milletvekili Ün, “Bu torba yasa millete kemer sıktırıp, seçkin azınlığa servet dağıtan bir torba yasadır. Terlemeden mal kazananlara bu dünyada nefes aldıran bir yasadır” diyerek dikkat çekici açıklamalarda bulundu. 

Gelecek Partisi Denizli Milletvekili Sema Silkin Ün, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) yaptığı açıklamasında torba yasaların hukuki kalitesi, rantı kayırması, toplumun dezavantajlı kesimleriyle direkt alakalı tek bir madde olmadığının üzerine çarpıcı değerlendirmelerde bulundu. Meclis kürsüsünde konuşan Denizli Milletvekili Sema Silkin Ün, “28. Dönem milletvekilleri olarak yaklaşık 3 ay gibi kısa bir fiili meclis çalışma sürecinde ikinci kez torba yasayı konuşuyoruz.  Daha önce iktidar partisinin üyesi olan meclis başkanlarımızdan Cemil Çiçek’in; ‘Torba yasanın hukuk kalitesi açısından sıkıntılarına dikkat çekerek son yasa olmasını diliyoruz.´ sözleri var. Bir diğer meclis başkanı Bülent Arınç´ın ise; ‘İnşallah bundan sonra bu ismi kullanmamak istiyoruz. Çok maddeli yasa tasarıları yerine sadece o işle ilgili tasarıları yerine getirmeye gayret edecek, bu kadar yüksek maddeli tasarılar meclise getirilmeyecektir. Sayın başbakanımızın talimatı da budur’ sözleriyle kaldırılmasına işaret edilen bu yasa yapma şekli, torba yasalar o günden bugüne hız kesmeden devam ediyor. Üzerinde tek tek konuşulması gereken koca koca konular 86 maddelik bir torbanın içine atılıp oldu bittiye getirilerek geçirilip gidiliyor.” dedi. 


“Bu torba yasa yine rantı kayırıyor”

Toplumun dezavantajlı kesimleriyle direkt alakalı tek bir madde olmadığını belirten Denizli Milletvekili Sema Silkin Ün, “İçinde emeklinin, esnafın, öğrencinin, çiftçinin, yoksulun menfaatine maddeler olsaydı keşke de usulü önemsemeseydik. Ancak bu torba yasa yine yeniden rantı kayırıyor. Torba yasada kaynak oluşturma amacı taşıyan maddeler var. Ama o kaynakların kullanılacağı alanların başında gelen emekliler ve toplumun dezavantajlı kesimleriyle direkt alakalı tek bir madde yok. Mali disiplini sağlama amacıyla atılan bir takım adımlar var. Ama o ‘Mali Disiplin’ girişimi neden önce ücretlerden başlamakta o yok. Sermaye kesimlerine yapılan aktarımlar var. Ama onları sıkı denetime ve sıkı kurallara bağlayan düzenlemeler yok.” diye konuştu. 


“Gelecek nesiller bu kötülüğe asla bulaşmamalı”

Açıklamalarını sürdürerek, şeffaflık ve siyasi etik içermeyen tekliflerden söz eden Milletvekili Ün, “Değerli milletvekilleri, şeffaflığı, siyasi etiği içermeyen tekliflerle her sene onlarca milyar liralık ihale yapan, müteahhitlik şirketlerine milyarlarca lira ödeyen bakanlıkların, ‘Kamu Mali Kontrol ve Denetim-Yönetim Kanunu’nda yer alan saydamlık ve hesap verebilme düzenlemelerine göre alması gereken bütçe tutumuyla bunun uyumlu olduğuna gerçekten inanmakta mısınız? Sayın bakanın bu torba yasanın da maddeleri arasına yerleştirilen bazı konularda iyi niyetli bir çaba içinde olduğu hüsnü zannımız bakidir! Lakin ekonomideki eşitsizlik, ihale düzenine, bu ihale düzeni içindeki nepotizme ve bütçe kaynaklarına çekidüzen vermeden giderilebileceğine gerçekten inanıyor musunuz? 11’inci kalkınma planındaki hedeflerin orta vadeli planın kısa vadeli hedeflerinin tutturulamadığı bir sistemde bu yasaların yapısal bir reform sağlayacağına inanıyor musunuz? Bu yasalarla rantiye vergilendirilmiyor. Ücretler yüzde 60 enflasyona mahkum edilirken KÖİ’lere özel şartlar getiriliyor. KÖİ müteahhitlerinin KDV istisnası öteleniyor. Dövizini yurtdışından getirene vergi istisnaları getiriliyor. Merhum Turgut Özal´ın ve Adnan Kahveci´nin ‘Gelecek nesiller bu kötülüğe asla bulaşmamalı’ dediği büyük bir tefecilik operasyonu olan Kur Korumalı Mevduatın kurumlar vergisi istisnasına süre uzatımı getiriliyor. Varlıklı kesimlere ‘seni KKM garantisi ile sübvanse edeceğim, sana oluk oluk para aktaracağım, alt kesimlere ise kusura bakma senin vergilerini bu servet sahiplerine aktaracağım’ deniyor.” ifadeleriyle anlattı.


“Birilerine yine istisna yine kıyak geçiliyor”

Sözlerine devam eden Denizli Milletvekili Sema Silkin Ün, “Vatandaşa yüzde 58 gecikme zammı uyguluyor ama finansal açıdan batık duruma düşmüş şirketlerin borç yapılandırmalarına süre uzatımları getiriliyor. Kamu zararı olan kurumların zararları tasfiye ediliyor. Neden zarar ettikleri, battıkları açıklanmıyor da yeni ayrıcalıklar, yeni imtiyazlar tanınmaya devam ediliyor. Ücretliden kesinti yapıyor, vatandaşa cezai müeyyide limitleri getiriliyor ama birilerine yine istisna yine kıyak geçiliyor. Mali disiplin adı altında güya kemer sıkma politikaları açıklanıyor ama Kamu Tasarruflarının lafı edilmiyor.  Bu torba yasa millete kemer sıktırıp seçkin azınlığa servet dağıtan bir torba yasadır. Bu torba yasa terlemeden mal kazananlara bu dünyada nefes aldıran bir yasadır.” dedi.

 

Denizli Milletvekili Sema Silkin Ün'ün TBMM'deki konuşması, torba yasaların halk üzerindeki etkileri ve içerdikleri çelişkilerin bir kez daha gündeme gelmesine neden oldu.