Milletvekili Nilgün ÖK : “Cumhuriyetimizin 100. Yıl Bütçesi”

Milletvekili Nilgün ÖK : “Cumhuriyetimizin 100. Yıl Bütçesi”

AK Parti Denizli Milletvekili, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nun Tek Kadın Üyesi Nilgün Ök, 2024 Bütçe Kanunu Teklifi’nin Genel Kurulda Görüşülmesi Üzerine Değerlendirmelerde Bulundu

AK Parti Denizli Milletvekili, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nun Tek Kadın Üyesi Nilgün Ök, 2024 Bütçe Kanunu Teklifi’nin Genel Kurulda Görüşülmesi Üzerine Değerlendirmelerde Bulundu.

AK Parti Denizli Milletvekili Nilgün Ök “2024 yılı bütçemiz daha önceki bütçelerimizde de olduğu gibi vatandaşlarımızın ihtiyaçlarına odaklanan ve aynı zamanda Cumhuriyetimizin 100. yıl bütçesidir. 2024 yılı bütçesi yeni Türkiye Yüzyılı’nın yolunu açacak bir yapıdadır. Bütçemizi vatandaşlarımızı küresel belirsizliklerden ve risklerden koruyacak, 85 milyonu kollayacak bir altyapı ile hazırladık.”

Ök sözlerine şöyle devam etti: “2024 yılı bütçemiz asrın felaketi olarak kabul edilen 6 Şubat depremlerinin de bütçesidir. Depremlerin ekonomimiz üzerindeki yükü, yaklaşık 104 milyar dolardır. Bu büyüklüğün 2023 yılı millî gelirinin yaklaşık %9’una denk gelmektedir. Bütçemiz, depremle yıkılan yerlerin yeniden ayağa kaldırılmasını, yaraların hızlıca sarılmasını sağlayacaktır.”

“2024 yılında yüzde 4 büyüyeceğiz.”

2024 yılı bütçe giderlerinin hazine yardımı ve gelirden ayrılan paylar hariç 11 trilyon 89 milyar TL olarak belirlendiğini söyleyen Milletvekili Nilgün ÖK: “Yatırım, üretim, istihdam, ihracat ve büyüme odaklı Türkiye Modelimizle dünyada ortaya çıkan pandemi sonrası enflasyonist düzen ve resesyona rağmen yüzde 4’lük bir büyüme ile 2024 yılında da diğer ülkelerden olumlu ayrışacağız. 32,4 milyona varan istihdam sayımızla, 267 milyar dolar ihracatımızla hedeflerimize ulaştık.” dedi.

 

“En büyük pay eğitime”

Kalkınmanın en önemli unsurlarından olan eğitimi 2002 yılından beri bütçelerimizde en öncelikli alan olarak gördüklerini ve Millî Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan yatırımı yıllar içinde katlayarak 2003-2023 döneminde 714 milyar liralık yatırım gerçekleştirdiklerini söyleyen Ök, “2024 yılında da yükseköğretim de dâhil edildiğinde eğitim bütçemizi 1 trilyon 615,2 milyar liraya yükselterek merkezi yönetim bütçesinden yüzde 14,6 ile en büyük payı eğitim alanına ayırıyoruz.” ifadelerine yer verdi. 

“Tarımı stratejik sektör olarak görüyoruz.”

2024 yılı bütçesinden tarım desteklerine ayrılan toplam kaynağın 384 milyar olduğunu ifade eden Ök “Bu 2002’deki 1,8 Milyar TL olan tarımsal destekleme tutarının 35 kat artırdığımız anlamına geliyor.” dedi

“Vatandaşlarımızın tamamını kapsayan genel sağlık sigortası sistemimizin dünyada eşi benzeri yoktur.”

“Hükümetlerimiz döneminde sosyal adalet ve sosyal devlet ilkesiyle sosyal güvenlik sistemimizde birçok ilerleme kaydettik.” diyen Ök, “Sosyal şemsiyemizi hiçbir vatandaşımızı geride bırakmayacak şekilde kuşatıcı bir anlayışla genişlettik. Her bir vatandaşımıza ve yaralarına dokunmaya gayret ediyoruz.” ifadelerine yer verdi.

AK Parti olarak enerji politikalarımızı millî dava olarak gördük.

Plan ve Bütçe Komisyonu Kâtip Üyesi Nilgün Ök “AK Parti olarak iktidara geldiğimizde sadece 5 ilimiz doğal gaz kullanırken bugün 81 ilimizin tümüne ve 793 ilçe ve beldemize doğal gaz ulaştırıyoruz.” 


Vekil Ök, sözlerine şu ifadeleri ekledi “uluslararası enerji fiyatlarındaki artışlardan vatandaşlarımızın daha az etkilenmesi için kullandıkları doğalgaz ve elektriği sübvanse ediyoruz. 2023 yılında evlerinde doğalgaz kullanan vatandaşlarımız ve KOBİ’lere doğalgazda yüzde %73 oranında, evde kullanılan elektrikte ise birinci kademede %63 oranında devlet desteği sağladık. Vatandaşlarımızın daha ucuz elektrik ve doğal gaz kullanabilmeleri için 2024 yılı bütçemizden de 509 milyar TL kaynak ayırıyoruz.”   


 “Türkiye’yi dünyanın önde gelen ekonomilerden biri hâline getirmeye kararlıyız.”

“21 yıllık kazanımlarla çıktığımız bu yolda bize siyasi istikrarın en önemli göstergesi olan 22. kez bütçe yapma hakkı tanıyan milletimize teşekkür ediyorum.” diyen Ök sözlerine şöyle devam etti: “Bugüne kadar ülkemize kazandırdığımız eser ve hizmetler elbette önemli ama asıl bundan sonra yerli ve yenilenebilir enerji yatırımlarıyla, yeşil kalkınma hedefleriyle, her alanda üretimi desteklerken hem istihdamı güçlendirecek hem ihracatı artıracak ve böylece ülkenin gücüne güç katarak Türkiye’yi dünyanın önde gelen ekonomilerden biri hâline getirmeye kararlıyız. 

100. yıl bütçemiz vatanımıza ve milletimize hayırlı, bereketli, uğurlu olsun.”