Mevsiminde Ye, Yerinde Tüket

Mevsiminde Ye, Yerinde Tüket

Açılışını T.C Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun yaptığı 25. EMITT fuarı, TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde yoğun katılımla sürüyor

Dünya’nın en büyük 5 turizm fuarı arasında gösterilen EMITT, katılımcı ve ziyaretçilerden yoğun ilgili görüyor. Fuar’ın ikinci gününde iş insanları ve turizmin liderleri bir araya gelerek, yeni iş birlikleri için EMITT’in sunduğu fırsatları değerlendiriyor.

Tüm dünyadan katılımcıların, davetli tur operatörlerinin ve sektörün uzmanlarının sektörün küresel ve yerel gündem konularını tartıştığı Fuar’da; 26 ülke, dünyanın önemli turist çekim noktaları ve Türkiye’den 70’e yakın destinasyon tanıtılıyor. 55 ülkeden 200’e yakın hosted buyer’ın (davetli tur operatörü) yer aldığı fuar tüm hızıyla devam ediyor.

Fuarın ikinci gününde, Gastronomi Turizmi Derneği Başkanı Gürkan Boztepe moderatörlüğünde, TV programcısı, Yazar ve Gezgin Burak Akkul ile ünlü şefler Jale Balcı ve Murat Bozok “İklim Dostu Gastronomi Rotaları”nın peşine düştü.

Türkiye’nin çok verimli toprakları olduğuna dikkat çeken Ünlü şef Jale Balcı, “Ülkemiz hem kültürel hem de ürün çeşitliliği açısından inanılmaz zengin. Türkiye’nin iklimi ve coğrafi yapısı sayesinde toprağı çok verimli. Bireysel olarak ülkemizin kalkınması için hepimiz elimizi taşın altına koyup, yerel üreticiye daha fazla destek vermeliyiz.”   dedi.

Sürdürülebilirlik kelimesinin son zamanların en moda terimlerinden olduğunu belirten Ünlü şef Murat Bozok, “Sürdürülebilirliğin en doğru tarifi; gelecek nesillerin hakkından çalmadan bir üretim yapmak, hizmet vermektir. Turizmi ve restorancılığı da bu tanıma alabiliriz. Gelecek kuşaklara bırakarak bir şekilde restoranda hayatımızı sürdürmemiz lazım. Dünyada bunun çok farklı akımları, türevleri var. Benim uzun yıllardır sevdiğim, ‘Amerika’da 100 mil’ diye bir akım söz konusu. Yaşadıkları bölgeyi merkeze alarak 160 km’lik bir daire çiziyorlar. O daire içerisinde mevsim ne veriyorsa sadece onu yiyorlar.” dedi ve şöyle devam etti: “Amerika’da ürünler ortalama 1900 km yol kat ediyor. Bu duruma restoranlar, oteller ve kişiler bazında dikkat edilmesi gerektiğini düşünüyorum. Yakın coğrafyadan gelen bir ürünle hem köylüyü, çiftçiyi besliyoruz hem de karbon salınımını azaltıyoruz.”

Kültürün İpucu, O Kültürün Mutfağında

Konferansın bir diğer konuşmacısı TV programcısı, Yazar ve Gezgin Burak Akkul ise “Bir yerin kültürünü tanımak için en önemli ipucu mutfağıdır. O nedenle o coğrafyanın mutfağı ile haşır neşir oluyorum. Çünkü o ülkenin kültürünü yansıtıyor ve onların kim olduğunu görüyorum.” dedi. Akkul, bu nedenle gezgin olarak gittiği her coğrafyada yaşayan halkın mutfaklarını ziyaret ettiklerini sözlerine ekledi.

 İkinci günün son oturumunda ise Azerbaycan, Küba ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nden uzmanların katılımıyla pandemi döneminde öğrenilen fırsatlar konuşuldu.

Pandemi döneminde KKTC’nin önemli başarılara imza attığını belirten KKTC Milletvekili ve Kıbrıs Sağlık Turizm Konseyi Başkanı Dr. Ahmet Savaşan, “Pandeminin etkisinin azalmasıyla birlikte 2022 yılı yeni normale geçeceğimiz bir dönem olacak. Bu kapsamda; 1 Mart 2022’den itibaren turistlerin ülkeye girişleri sırasında istenen PCR testi zorunluluğunu kaldıracağız.” ifadelerini kullandı.