MESLEK LİSELERİ SORUNU DSO’NUN GÜNDEMİNDE
Denizli Sanayi Odası Kasım ayı olağan meclis toplantısı, Oda hizmet binasında gerçekleştirildi. Toplantı, Meclis Başkanı Mehmet Tosunoğlu’nun sunuş konuşmasıyla başladı.
Denizli Sanayi Odası Kasım ayı olağan meclis toplantısı, Oda hizmet binasında gerçekleştirildi. Toplantı, Meclis Başkanı Mehmet Tosunoğlu’nun sunuş konuşmasıyla başladı.
Meclis üyelerine yönelik konuşma yaparak Denizli’nin güncel ekonomik verilerini değerlendiren DSO Yönetim Kurulu Başkanı Müjdat Keçeci, sözlerine şöyle devam etti: “Çekler, ticari hayatımızın vazgeçilmez kıymetli evraklarından birisi. Denizli’de karşılıksız çeklerin son zamanlarda gerek adet olarak gerekse tutar olarak büyüdüğünü görüyoruz. TBB Risk Merkezinin Ocak‐Ekim 2018 verilerine göre Denizli’deki karşılıksız çek tutarı, 10 aylık kümülatif olarak 242.662 Bin TL şeklinde karşımıza çıkıyor. Geçen yıla göre hem tutar olarak hem de adet olarak ciddi bir artış söz konusu. Bu da çeke olan güvenin gün geçtikçe azalmasına sebep oluyor. Ancak ticari hayatımızda çek kullanmaktan vazgeçemediğimiz için de bu konu ticari hayatın kısırdöngülerinden biri haline geldi.” dedi.
Kalifiye eleman sorununun meslek liseleriyle çözebileceğimize inanıyorum diyen Keçeci, “İşletmelerde kalifiye eleman eksikleri gün geçtikçe artmaktadır. Bazı yerlerde bölge ölçeğine göre düzenlemeler yapılması gerektiğine inanıyorum. Bu konuda da meslek liseleri olmazsa olmazlarımızdandır. Meslek lisesi mezunu işini mesleğini bilen, yeterli teorik ve pratik donanımı almış, iş ahlakına da sahip olarak iş hayatına atılmalıdır. Ama maalesef ki meslek liselerimizin mevcut durumlarına baktığımızda bu durum çok da iç açıcı değil. Mesleki eğitim sistemini ülkemize yaraşır bir biçime sokmamız gerekmektedir. İş bulurum, bulamam kaygısı olmadan daha okulda okurken iş fırsatları önüne konmalıdır.” dedi.
Keçeci, “Mesleki ve teknik eğitim okullarının yerleşme sonuçlarına baktığımızda Denizli merkezde yer alan meslek liselerinin toplam kontenjanı 3.694 kişi, okullara yerleşen öğrenci sayısı 2.356 kişi, yani mesleki ve teknik eğitim okullarına yerleşme oranı %63,7 seviyelerine kadar düşmüş durumda. Tekstil kenti olan Denizli’deki Pamukkale Üniversitesi 2018 yılı tekstil mühendisliği bölümleri kontenjan ve yerleşen öğrenci sayısına baktığımızda da rakamlar hiç de iç açıcı durumda değil. Pamukkale Üniversitesi’nin 20 kişilik Tekstil Mühendisliği kontenjanına karşın sadece 2 kişinin bölüme yerleştirildiğini ve sadece 1 kişinin kayıt yaptırdığını görüyoruz. Tekstil kenti olan Denizli’deki Pamukkale Üniversitesinin Tekstil Mühendisliği bölümüne sadece 1 öğrencinin kayıt yaptırmış olması gerçekten düşündürücü bir durum.” dedi.
Öğrencileri yetiştirirken daha iyi donanımlı yetiştirmeliyiz diyen Keçeci, “Henüz eğitim gördükleri esnada öğrencilerimize iş olanaklarını sağlamalıyız. Okusun mezun olsun da nasıl olursa olsun yerine, gerçekten iyi bir mesleki eğitim almış mezunlar yetiştirmeliyiz. Günümüz gelişmelerine uygun yeni bölümler açmalıyız, atıl durumdaki makine teçhizatları bu öğrencilerimizin pratik yapmaları konusunda değerlendirmeliyiz. Gelişmek, ilerlemek, sanayileşmek ve teknolojik olarak gelişmek istiyorsak meslek liselerine gereken önemi vermemiz ilk hedefimiz olmalıdır.” diye konuştu.
Toplantıda söz alan Meclis Üyeleri, kalifiye eleman sıkıntısına çözüm olarak meslek liseleri için nasıl bir çalışma yapılabilir. Sanayicilerin ise bu konuda destek olabilecekleri konularda çözüm önerilerini sundular.
Ayrıca toplantıya konuk olarak katılan meslek komite başkanları, komite olarak saptadıkları sorunları ve çözüm önerilerini meclis üyeleri ile paylaştılar.
0 Yorum