“MALİ TATİL; 1 – 20 TEMMUZ 2022 Tarihleri Arasında Uygulanacak”

 “MALİ TATİL; 1 – 20 TEMMUZ 2022 Tarihleri Arasında Uygulanacak”

DSMMMO Başkanı Başkan Mehmet SARIGÖL, Mali Tatilin Temmuz ayı başında başlayacağını belirterek, “Mali Tatil, 20 Temmuz tarihinde sona erecektir" dedi. 

DSMMMO Başkanı Başkan Mehmet SARIGÖL , konu hakkında yaptığı yazılı açıklamad, “30.06.2007 tarihinde yayımlanarak yürürlüğe giren 5604 sayılı Mali Tatil Kanunu’na göre; "Her yıl Temmuz ayının birinden yirmisine kadar (yirmisi dahil) Malî Tatil uygulanır. Buna göre, 2022 yılı Mali Tatil uygulaması; 1 Temmuz 2022 Cuma günü başlayacak, 20 Temmuz 2022 tarihinde sona erecektir.” Dedi.

Açıklamasında, “Mali Tatil, vergi mükelleflerine, işverenlere, sigortalılara ve dolayısıyla hem devlete, hem de kamuya hizmet üreten, sayıları; çalışanlarıyla birlikte 1 milyonu aşkın Muhasebe Camiası için büyük önem arz ediyor.” İdeyerek, şu görüşlere yer verdi;”Mali Tatil; Serbest Muhasebeci Mali Müşavir ve Yeminli Mali Müşavirleri ilgilendirdiği gibi, Mali İdareyi, Vergi Mükelleflerin, Sosyal Güvenlik Kurumuna prim ödeyen işveren ve sigortalıları da yakından ilgilendiriyor.

Kamu harcamalarının en temel kaynağı vergidir. Vergi, yurttaşlık görevidir. Bu bilinçle; vergi ödevini yerine getiren vergi mükellefleri ile onların bu ödevlerinin yerine getirilmesinde sorumluluk üstlenmiş Meslek Mensupları, Maliye ve Sosyal Güvenlik Kurumu gibi kamu idaresi çalışanlarına yılda bir defa da olsa bir nebze nefes aldıracak olan Mali Tatil’i önemsiyoruz. Mesleğimiz için önemli bir kazanım olan Mali Tatilin gerçekçi ve yaşanılabilir bir şekle kavuşturulması için de mücadelemizi sürdüreceğiz.

Mali Tatil süresince; Bankaların ve Finans kurumlarının mükelleflerden istemiş oldukları Mali Tablolar konusunda daha duyarlılık göstermeleri, vergi mükelleflerinin ve meslek mensuplarımızın kısa süre de olsa tatil yapmalarının sağlanması ve mali tatilin amacına ulaşabilmesi için Mali Tatil kapsamında olmayan, kamu kurum ve kuruluşlarının Mali Tatil Süresince belge ve bilgi istemleri konusunda daha duyarlı davranacaklarına inanıyoruz. 

Mesleği icra eden Meslek mensuplarının, çalışanlarının, Vergi mükelleflerinin, İşverenlerin, Sigortalıların, Maliye ve Sosyal Güvenlik Kurumu Çalışanları gibi vergi ödevlerinin yerine getirilmesinde özveri gösteren kesimlerin; tüm yılın yoğunluğunu, yorgunluğunu, üzerlerinden atmaları, yeni dönemi planlamaları, kendilerine ve ailelerine beyanname ve bildirimler arasına nitelikli zaman ayırabilmeleri  için, Mali Tatilin kesintisiz olarak her yıl Temmuz ayı boyunca tam olarak uygulanması, bu süre içerisindeki  tüm beyanname ve bildirimlerin izleyen ayın bildirimleri ile beraber birleştirilerek yapılmasının sağlanması halinde, Mali Tatil gerçek anlamını bulacaktır. 

Öte yandan, Mali Tatil dolayısıyla; işlerini yaptığımız, vergi mükellefleri ile sosyal güvenlik yükümlülerinin ödevlerini her yıl olduğu gibi sağlıklı olarak yerine getirebilmeleri ve aksatmadan yürütmek üzere, gerek Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odamızda ve gerekse İl merkezi ve İlçelerimizdeki Muhasebe bürolarımızda gerekli tedbirler alınmıştır.

Yine, Mali İdaremiz, Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüğümüz, Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğümüz ile koordineli bir şekilde, Mali Tatilin sorunsuz uygulanması noktasında gerekli görüşmeler yapılmıştır.”