MAKİNE İHTİSAS OSB YATIRIMCILARI TOPLANDI

MAKİNE İHTİSAS OSB YATIRIMCILARI TOPLANDI

Denizli’de kurulması planlanan Makine İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nden arsa talep eden makine imalatçıları Denizli Sanayi Odası ve MAKSİAD tarafından ortaklaşa düzenlenen kahvaltıda bir…

Denizli’de kurulması planlanan Makine İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nden arsa talep eden makine imalatçıları Denizli Sanayi Odası ve MAKSİAD tarafından ortaklaşa düzenlenen kahvaltıda bir araya geldi.

 

Denizli Sanayi Odası (DSO) ve Makine Sanayici İşadamları Derneği (MAKSİAD) ile birlikte kahvaltılı toplantı organizasyonu yapıldı. Toplantıya, Denizli Ak Parti Milletvekili Şahin Tin, DSO Başkanı Müjdat Keçeci, MAKSİAD Başkanı Mehmet Sarı, AK Parti İl Başkanı Necip Filiz ve kurulması planlanan Makine İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nden yer talep eden 100’e yakın firmanın yetkilileri katıldı.

 

Toplantının açılış konuşmasını yapan MAKSİAD Başkanı Mehmet Sarı, “Makine İhtisas Organize Sanayi Bölgesi için öncelikle Bakanımız Nihat Zeybekci’ye, Denizli Milletvekilimiz Sayın Şahin Tin’e, Denizli Valimiz Dr. Ahmet Altıparmak ve Denizli Sanayi Odasına çok teşekkür ederiz. Sektörümüzün başlıca sıkıntısı olan yer sorunumuz nihayet çözülüyor. Bizim sektörümüz bunu hak ediyor.” dedi.

 

Denizli Makine İhtisas OSB yatırımcılarının bir araya geldiği toplantıda konuşan DSO Başkanı Müjdat Keçeci, “Bir ülkede makina sanayisi gelişmemişse o ülkenin kalkınabileceğine inanmıyorum. Bir ülkenin gelişmesindeki en önemli sektörlerden birisi şüphesiz makine sektörüdür. Çünkü sizler çok farklı düşünüp, çok güzel işlere imza atıyorsunuz. Ülkemizin gelişebilmesi için desteklenmesi gereken sektörlerin başında makine sektörü geldiğine inanıyorum. Organize sanayi bölgesinin kurulması konusunda belli bir aşamaya kadar geldik; bundan sonra devam edip etmemek için arkamızda olup olmadığımızı bilmemiz gerekiyordu. Bugün burada olduğunuza göre bundan sonra hep birlikte yürüyeceğimizi anlıyorum” dedi.

 

Toplantıda, makine imalatı yapan sanayicilere seslenen AK Parti Denizli Milletvekili Şahin Tin, “Dünya küresel bir pazar. Denizli sanayicisinin dünya pazarında rekabet edebilmesi için her zaman üzerimize düşen görevi yapmak bizim temel görevimiz. Yer sorunu, Denizli’deki makine sektörünün başlıca sorunuydu. Çünkü 2. Sanayide ve 3. Sanayide 10 metrekarelik bir alanda makine yedek parça imalatı yapmaya çalışan yerler gördük. Bu nedenle Makine İhtisas Organize Sanayi Bölgesine destek olmak ve beklentilerine cevap verebilmek için her zaman elimizden geleni yapaya çalıştık. Bu konuda sizlere destek olmaya da devam edeceğiz.” diye konuştu.

 

 

 

İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük şehirlerde yer alan sanayi odaları ile kıyaslanınca üye sayısı anlamında daha küçük bir odayız ancak üyelerimize sunduğumuz hizmet konusunda diğer sanayi odalarının gerisinde değiliz. Türkiye’de akredite olan ilk odalardan biri olmamızın, bizim hizmet anlayışımızdaki kemikleşmiş kalitenin bir göstergesi olduğunu düşünüyorum.

  1. Denizli’deki işsizlik oranı her daim Türkiye ortalamasının altında olmuştur. Dolayısıyla ben Denizli’de istihdam yaratmada bir problem olmadığı kanaatindeyim; tam aksine sanayicilerimiz işçi bulamamaktan yakınıyorlar. Türkiye ölçeğinde her sene çalışabilecek durumda olan genç nüfusumuzun sayısı artıyor; ancak bu insanların çalışabileceği yeterli sayıda iş yaratılamıyor. Bu nedenle istihdamın lokomotifi sanayi yatırımlarının öncelikli olarak desteklenmesi gerekmektedir.
  2. Denizli’de son 5 yıldır makine imalatçıları yeni bir kümelenme oluşumu içerisine girdiler. Birlikte birçok organizasyonlar gerçekleştiriyoruz. Gerçekleştirdiğimiz toplantı ve çalıştaylar sırasında Denizli’de makine imalat sektörünün önündeki en büyük engelin alan darlığı olduğu ortaya çıktı. Bu nedenle Denizli’de Makine İhtisas OSB kurulması için çalışmaları başlattık ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na da resmi başvurumuzu yaptık. Çardak Özdemir Sabancı OSB’de ise kendi içimizde feragatlerde bulunup, sadece yatırıma katkı sağlamak amacıyla, çok sembolik bir bedelle arsa tahsisleri gerçekleştirdik. Şu anda orada da inşaatlar başladı. Önümüzdeki birkaç bürokratik engeli de aşarsak Çardak Özdemir Sabancı OSB’ye bir anda 50’ye yakın yeni yatırımcı kazandıracağız. Tabii ki tüm bu yatırımların istihdama olumlu katkıları olacaktır.
  3. Denizli, 2016 yılında 12 firma ile ISO 500’de ve 33 firma ile de Anadolu 500’de kendine yer bulmuş bir ildir. Tabii ki hedefimiz mevcut sanayicilerimizin kapasitesini artırmak ve yeni yatırımlarla bu listelerde daha fazla firma ile temsil edilmek. Yeni organize sanayi bölgesi yatırımları ile birlikte 5 sonraki Denizli’nin şu anki Denizli’den çok farklı olacağını öngörebiliyorum.
  4. Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti ile gerçekleştirilen etkinlikte Denizli’deki yatırımcıların Almanya’da gerçekleştirebileceği yatırımlar ve ortaklıklar konuşuldu. Biz periyodik aralıklarla bu tarz toplantıları gerçekleştiriyoruz. Amacımız üyelerimizin ufuklarını genişletmek.
  5. Endüstri 4.0’ın tam anlamıyla uygulandığı bir fabrika henüz Denizli’de mevcut değil çünkü bu iş çok ciddi bir yatırımı gerektiriyor. Farklı robot tiplerinin kullanıldığı birçok fabrikamız bulunuyor ancak Denizli, genel olarak emek yoğun bir sektör olan tekstilin ağırlıklı olduğu bir sanayi kentidir; bu nedenle robot kullanım yaygınlığının fazla olmadığını söyleyebiliriz.
  6. İşgücü kalitesinin artırılması değil fakat beceri uyumsuzluğunun azaltılması yönünde çalışmalar yürütüyoruz. Bugün en büyük problemimiz beceri uyuşmazlığı. Fabrikalarımızdaki tüm pozisyonları üniversite mezunları ile doldursak dahi istihdamın kalitesini belli bir yere kadar artırabiliriz. Bu nedenle biz, sektörlerin taleplerine uygun çalışan yetiştirilmesi konusunda meslek liseleri ve üniversite ile ortak çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Burada sadece öğrencilerin eğitimiyle ilgili değil; aynı zamanda eğiticilerimizin eğitimi ile ilgili de çalışmalarımız oluyor.
  7. Denizli’deki sanayi işletmelerinin kapasite kullanım oranlarının %90’lar seviyesinde olduğunu söyleyebiliriz. Şu anda zorunlu sigorta (4/A) kapsamında çalışan 200.000’e yakın çalışanımız bulunuyor. Mevcut çalışanların kapasitelerinin artırılmasına yönelik Kal-Der ile işbirliği içerisinde eğitim faaliyetleri yürütüyoruz. Üniversite ile yürüttüğümüz projeler de çok farklı alanlarda gerçekleşiyor. Kısaca özetlemek gerekirse, şu anda üniversite ile birlikte yürüttüğümüz AB destekli projelerimiz bulunuyor. Ayrıca Teknokent gibi kurumların içerisinde yer alarak hem üniversite hem de sanayi tarafına faydalı olmaya çalışıyoruz.
  8. Denizli vergi sıralamasında üst sıralarda olmasına karşın aldığı kamu yatırımlarında en son sıralarda yer alıyor. Bizim beklentimiz özellikle altyapı yatırımlarına ağırlık verilmesi yönündedir. Altyapı yatırımları ne kadar çabuk tamamlanırsa, üstüne yatırım yaparak istihdam yapacak yatırımcı da o kadar kolay bulunuyor. Özellikle bir sanayi şehri olarak lojistik konusunda sanayicilerimizin yatırım beklentisi bulunmaktadır.
  9. Orta-yüksek ve yüksek teknolojili ürünler, Denizli ihracatının yaklaşık %20’lik bir bölümünü oluşturmaktadır. Teknik tekstil üretimimiz ve makine imalatımız arttığı oranda bu oran da yükselecektir. Kalite konusunda Denizli, son 10 yılda inanılmaz yol kat etti. Özellikle ev tekstilindeki kalitemiz artık tartışılmaz. Son zamanlarda açılan Ar-Ge ve tasarım merkezleriyle de hem kalitenin hem de katma değerli ürün üretiminin artacağını öngörüyoruz.
  10. Katma değeri yüksek ürünler üretilmesi için tasarım veya Ar-Ge üzerine yoğunlaşmak gerekiyor. Bu anlamda, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız tarafından Ar-Ge ve Tasarım Merkezleri’ne yönelik olarak verilen destekleri çok anlamlı buluyorum. Denizli’deki tekstilcilerimiz Türkiye’nin ilk tasarım merkezlerinin arasında yer alan merkezleri açtılar. Uzun zamandır tekstil sektöründe markalaşma var ancak artık önemli olan markayı pazarlamak. Bu çerçevede, yurtdışında kendi markalarıyla mağaza açan tekstilcilerimiz bizi çok gururlandırıyor. Tekstille beraber doğal taşta da kendi markalarımızı yaratmış durumdayız. Bugün gerek iç piyasada gerekse dış piyasada traverten denilince akla Denizli geliyor.
  11. Denizli, Türkiye’nin en çok ihracat yapan 8. ili olmasına rağmen lojistik konusunda çok ciddi sıkıntılarımız var. Biz Denizlili sanayiciler, ne yazık ki mallarımızı en ilkel yöntemlerle limana taşıyoruz. Bu nedenle Denizli ve yöresini de kapsayacak bir demiryolu yatırımının çok acil bir ihtiyaç olduğunu düşünüyoruz.
  12. Şu anda Denizli’de 1881tane ihracatçı firma bulunuyor. Biz sanayiciler olarak zaten kapasitemizin tamamına yakınıyla şu anda üretim yapıyoruz. İhracatımızın artırılması için üretimimizin artması, üretimin artması için de yatırım yapılması gerekiyor.
  13. Gerek sağlıklı bir kentleşme gerekse sağlıklı bir sanayileşme için sanayi ve şehrin birbirinden ayrılması gerektiğine inanıyorum. Şu anda birçok sanayicimizin en büyük problemi imalat yerlerinin yetersizliğidir.
  14. Şu anda Denizli’de 190.000’e yakın çalışan bulunuyor. Bu çalışanların yaklaşık 90.000’i imalat sanayiinde çalışmaktadır.
  15. Denizli’de tarihsel bir tekstil kümelenmesi mevcuttur. Yapılan son arkeolojik kazılar, zamanının önemli bir ticaret merkezi olan Laodikya’da tekstil üretimi olduğunu göstermektedir. Doğal taş sektörü de Denizli’de birlikte hareket etme kabiliyetine sahip sektörlerimizdendir. Birtakım bürokratik problemleri aştığımızda doğal taş sektörü için özel bir ihtisas organize sanayi bölgesi de kuracağız. Diğer taraftan son 5 yıldır makine imalat konusunda Denizli’de ciddi bir hareketlenme mevcut. Makine imalat sektöründe yaşanan bu kümelenmeyi de gerçekleştireceğimiz bir makine ihtisas organize sanayi bölgesi ile taçlandırmak istiyoruz.
  16. Tekstil sektöründe şu anda Turquality desteğinden yararlanan 1 Denizlili firmamız bulunmaktadır. Bu desteğin uzatılmasının faydalı olacağı kanaatindeyim çünkü daha önce de belirttiğim gibi önemli olan marka yaratmak değil; markanızı pazarlayabilmek. Turquality, imalatçının markasını yurtdışında pazarlamasına olanak sağlayan güzel bir destek. Devam etmesini ve daha fazla firmamızın yararlanmasını temenni ederim.
  17. Denizli Sanayi Odası olarak halihazırda kayıtlı istihdamın teşvikine yönelik bir Avrupa Birliği hibe projesi yürütmekteyiz. Bu nedenle istihdam çalışmaları konusunda çok önde olduğumuzu söyleyebilirim. Projemiz tamamlandığında, istihdam teşviklerinin basit bir dille anlatıldığı ve Türkiye’deki tüm işverenlere hitap edecek bir web platformu oluşturmuş olacağız.
  18. Denizli, ihracatının çoğunluğunu Avrupa’ya yaptığı için 2017’deki heyetlerimizin çoğunluğu Avrupa ve Balkanlara yönelik heyetlerden oluşmaktadır