Maarif Müfettişlerinin kararı neden uygulanmıyor?

Maarif Müfettişlerinin kararı neden uygulanmıyor?

Geçtiğimiz günlerde Çardak ilçesinin bir mahallesinde, okul müdürünün öğretmenlere uyguladığı mobbing sebebiyle, Maarif Müfettişlerince yapılan soruşturma sonucunda başka bir okulu öğretmen…

Geçtiğimiz aylar içerisinde Çardak ilçesi Gemiş’de okul Müdürü G.S.’nin aday öğretmen olarak okulda görev yapan Türkçe öğretmeni İ.A.’ya uyguladığı mobbing, eğitim camiasında konuşulurken, Maarif Müfettişleri tarafından yapılan soruşturmada “müdürlükten alınarak, başka bir yere öğretmen olarak atamasının yapılması” kararının hala yapılmamış olması Türk Eğitim Sen’i harekete geçirdi. Sendika mobbingci eğitimci olayının takipçisi oldu.

İddialara ve  “Olayda gerçekleri dile getiren ve şahit olan bazı görgü tanıklarına, Maarif Müfettişlerinin raporlarına göre; Çardak Gemiş İlkokulu/Ortakolu’nda Okul Müdürü G.S., Türkçe dersine giren Aday Öğretmen İ.A. hakkında gözlemleme yapmak ve takip etmek bir yana, Milli Eğitim Bakanlığı’nın aday öğretmenlerle ilgili yapılması gereken iş ve işlemleri usulünü uygun bir şekilde yapmamış, adeta bakanlığın beklediği kriterleri yok sayarak, keyfi uygulama yapmış, adı geçen öğretmenin adaylık değerlendirme notunu düşük vermiştir. Bunun üzerine aday öğretmen İ.A.’da şikayette bulunmuştur.

Bunun üzerine müdür G.S, Türkçe dersi alan öğrencilerden seçmeli ders dilekçesi almadan, keyfi olarak bakanlığın kraterlerini hiçe sayarak, seçmeli Türkçe saatini düşürmüş ve aday öğretmeni norm fazlası öğretmen durumuna düşürmüş, zorunlu hizmeti olan İ.A.nın da tayini Çardak merkeze çıkmıştır. Bu iki mağduriyetin ardından, aynı ders saatine sahip veya yakın öğretmenler, okula üç gün gelirken, İ.A. okula 4 gün gitmiştir. Bu aynı öğretmenin üçüncü mağduriyeti olmuştur. Mağdur öğretmen İ.A., bunun üzerine okul müdürü G.S.’den şikayetçi olmuştur.”

Olaylara vakıf olanların iddialarına göre, Aday öğretmene bu yapılanların mobbing olduğu belirterek, “Bu okul müdürü hakkında daha önce defalarca soruşturma açılmış, ancak küçük olaylar şeklinde geçiştirilmiştir. Mağdur öğretmenin ifadesine göre, Okul Müdürü G.S. “Benim arkamda siyasi dağlar var. Bana kimse bir şey yapamaz” dediği ileri sürmektedir. Ayrıca okul müdürü okulda çalışan öğretmenden, hizmetlisine kadar, okulda çalışanları rencide edici kelimeler kullandığı, hakaret ettiği ileri sürülmektedir.

MÜDÜRLÜKTEN ALINDI, BAŞKA YERE TAYİN EDİLMESİ GEREKİYOR

Şikayet dilekçesi ve iddialar üzerine Maarif Müfettişlerinin geçtiğimiz aylarda yaptıkları soruşturma sonucunda, okul müdürü G.S.’nin okuldaki müdürlük görevinden alınarak, il bazında başka bir okula öğretmen olarak verilmesi kararı alınmıştır.

Maarif Müfettişlerinin konu hakkındaki kararlarında, “okul müdürünün 5442 sayılı il idaresi kanunun 8/C maddesi ve Milli Eğitim Bakanlığına bağlı eğitim kurumlarına yönetici seçme ve görevlendirme yönetmeliğinin 38. Maddesi gereği Gemiş İlkokulu/ortaokulu müdürü G.S.’nin  yöneticilik görevinin üzerinden alınarak, aile birliği ve sağlık mazereti de dikkate alınarak il içerisinde başka bir eğitim kurumuna öğretmen olarak atanmasının yapılmasına” denilerek, karar alınmıştır.

Türk Eğitim Sen, müfettişlerce alınan kararın henüz yerine getirilmediğine işaret ederek, “Bu olayı takip ediyoruz. Karar yerine getirilene kadar takipçisi olacağız” dedi