Laodikya’da Tam Ay Tutulması Gözlenecek

Laodikya’da Tam Ay Tutulması Gözlenecek

Astronomi Öğretmen Seminerleri yapılan açılış programı ile başladı.

Antik Kent Laodikya’da Tam Ay Tutulması Gözlenecek

Astronomi Öğretmen Seminerleri yapılan açılış programı ile başladı. Merkezefendi Nalan Kaynak Anadolu Lisesinde 2009 yılında kurulan gözlem evi ile o dönemde Türkiye’nin resmi okullarında ilk ve tek gözlemevine sahip il olma unvanını elde eden ilimiz; astronomi alanında yaptığı büyük çalışmalara devam ediyor.

Geçtiğimiz yıllarda “Yıldızlardan Yıldızsılara Porjesi” kapsamında yapılan ve ülke genelinde büyük ilgi gören astronomi çalışmaları;  26-29 Temmuz 2018 tarihleri arasında, Türkiye genelinden katılan 100 öğretmen ve 10 akademisyen ile “Astronomi Öğretmenler Semineri” (AÖS-20 Laodikya)  olarak gerçekleştirilecek.

Pamukkale İlçesi Sema-Abdurrahman Karamanlıoğlu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Uygulama Otelinde dört gün süre ile devam edecek olan eğitimlerin açılışına Merkezefendi Kaymakamı Şükrü Görücü, İl Millî Eğitim Şube Müdürü Ramazan Kayayurt, projenin ev sahibi Nalan Kaynak Anadolu Lisesi Müdürü Yusuf Bakıt, Fizik Öğretmenleri Tahsin Demirciler ve Havva Han Şimşek ile üniversitelerden alanında uzman profesörler, eğitimciler ve öğretmenler katıldı.

Seminerin önemli bir gökyüzü olayına denk gelmesi de ilgiyi daha da arttırdı.  27 Temmuz 2018 tarihinde son yüzyılın en uzun Tam Ay Tutulması gerçekleşecek. Tam Ay Tutulmasının en net görülebileceği yerlerden biri de ilimiz Denizli olacak. Uluslararası ve ulusal astronomi camiasının büyük ilgi gösterdiği Tam Ay Tutulması gözlemi seminer kapsamında gözlemi 27 Temmuz 2018 gecesi saat 20:30-01:15 arasında Laodikya Antik Kentinde yapılması planlanmaktadır. Bu önemli günde Tam Ay Tutulması gözlemi konusunda ülkemizdeki tek organizasyon ilimiz Denizli’de gerçekleştirilecektir.

Yüzyılın en önemli gök olaylarından birine şahit olunacak programa ülkemizin yetiştirdiği çok değerli bilim insanlarından Astronomi biliminin duayenleri; Prof. Dr. Zeki Aslan (TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi Kurucu Müdürü), Prof. Dr. Dursun Koçer (İstanbul Kültür Üniversitesi); Prof. Dr. Ethem Derman; Prof. Dr. Zeynel Tunca; Prof. Dr. Serdar Evren (Ege Üniversitesi); Doç. Dr. Memduh Sami Taner (Akdeniz Üniversitesi); Doç. Dr. Ayşegül F.Teker (İstanbul Kültür Üniversitesi); Dr. Korhan Yelkenci (İstanbul Üniversitesi) ile Uğur İkizler (Amatör Astronom ve Astrofotoğrafçı), Ümit Fuat Özyar (Aksaray Bilim Sanat Merkezi), Yusuf Bakıt (Nalan Kaynak Anadolu Lisesi Müdürü), Tahsin Demirciler (Nalan Kaynak Anadolu Lisesi), Havva Han Şimşek (Nalan Kaynak Anadolu Lisesi), Harun Bacanlı (Nalan Kaynak Anadolu Lisesi) ve Ercan Koç (Nalan Kaynak Anadolu Lisesi) Genel Astronomi bilgilerinin yanında lise ve Ortaokul müfredatı içerisinde yer alan Astronomi konularında ayrıntılı eğitim vereceklerdir.

Seminer kapsamında uygulama atölyeleri kurularak; aynalı teleskop yapımı ve teleskop kullanımı, Gökyüzü fotoğrafçılığı, Gök atlası yapımı, usturlap yapımı gerçekleştirilecektir. Otel bahçesine kurulan ve Castor adıyla bilinen 50 cm ayna çaplı el yapımı teleskop ile gökyüzü gözlemi yanında Nalan Kaynak Anadolu Lisesi Gözlemevinden derin uzay cisimleri gözlemleri de yapılacaktır.