Kutlamalara Erken Başladı

Kutlamalara Erken Başladı

Denizli’de İYİ Parti Pamukkale Belediye Başkan Adayı Türkay Berberoğlu, 8 Mart Dünya Kadınlar Gününü eşi Zuhal Berberoğlu ile birlikte Yunus Emre Mahallesi’nde kutladı.

Berberoğlu, 8 Mart Dünya Kadınlar Gününü, eşi Zuhal Berberoğlu ile birlikte Yunus Emre Mahallesi’nde düzenlenen etkinlikte mahalle sakini kadınlarla birlikte erken kutladı. Muhtarlık binasında toplanan kadınlarla sohbet eden Türkay Berberoğlu, günün anısına kadınlara Türk Bayrağı rozeti ve ulaşılabilir bir başkan olacağının teminatı üzerinde telefon numaralarının yazılı olduğu kartvizitlerini dağıttı. Kadınlardan yerel seçimde destek istedi.

Bu Hakları İlk Önce Gazi Mustafa Kemal Atatürk Tanıdı Kadınlarımıza

Başkan Adayı Berberoğlu, ‘8 Mart Kadınların erkeklerle eşit haklara sahip olmak yolunda verdiği mücadelenin meşalesinin adıdır. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Başkomutan Gazi Mustafa Kemal Atatürk, “Dünya yüzünde gördüğümüz her şey kadının eseridir” sözleriyle, toplum içinde kadınlara verdiği önemi her fırsatta dile getirmiştir. Gerçekleştirdiği reformlarla Türk kadınlarının hakları teslim etmiş, öyle ki birçok Avrupa ülkesinden önce kadınlara seçme ve seçilme hakkı verilmesini sağlamıştır. Ülkemizde 1930 yılında kadınlara belediye seçimlerinde seçme ve seçilme hakkı tanındı, doğum izni düzenlendi. 1933 yılında kız çocuklarına mesleki eğitim vermek amacıyla Kız Teknik Öğretim Müdürlüğü kuruldu. Yine 1933 yılında Köy Kanunu'nda değişiklik yapılarak kadınlara köylerde muhtar olma ve ihtiyar meclisine seçilme hakları verildi.’ Dedi.

Ülkemizde ilk kez 1921 yılında kutlanan 8 Mart tarihi, 1975 Dünya Kadınlar Yılı‘nda Birleşmiş Milletlerin "Dünya Kadınlar Günü" olarak kabul etmesiyle birlikte sokağa taşındı ve daha yaygın olarak kutlanmaya başlandı.

Cinsiyet Eşitsizliği Sorunu Çözülmeli

Egemen sınıfın çıkarlarına hizmet eden cinsiyet ayrımcılığı sorununun çözülmeden özgür ve eşit bir toplum oluşmasının mümkün olmadığına dikkat çeken Türkay Berberoğlu, ‘Kadınların çalışma hayatında olmasını destekleyen politikalar yapılması gerekirken işvereni kadın çalışan konusunda dara sokacak kararlar alınmakta; yetkililer tarafından "Biz kadınların evine katkı sağlamasına, para kazanmasına karşı değiliz." söylemleri alkış toplamaktadır.

Kadınlar için kadın kurultayları yapılmakta, kurultayda en ön koltuklara erkekler oturmakta kadınlar arka sıralarda yer almaktadır. Kadına yönelik ayrımcılık, sömürü ve şiddet, eşitsizliğin, sınırsız tüketimin, sömürünün, yoksulluğun sistemleştirildiği kapitalizmin doğal sonuçlarından sadece biridir. 8 Mart, "Dünya Emekçi Kadınlar Günü" adıyla ifade edilen işçi kadınların ekonomik ve politik haklarıyla ilgili bir gün olduğu kadar aynı zamanda, kadınlar arası bir dayanışma günüdür, bir kadın bayramıdır ve tüm kadınlarındır. 8 Mart, artık tüm kadınların ezilme ve sömürüsüne karşı hayatın her alanındaki mücadelesinin bir sembolüdür. Anamız, bacımız, yol arkadaşımız, varlığımızın, dirliğimizin, birliğimizin sembolleri kadınlarımız sadece bir gün değil her zaman gününüz gönlünüzce ve kutlu olsun. Her zaman bana destek olan, yanımda olan başta eşim Zuhal Berberoğlu olmak üzere tüm kadınlarımızın, şehit annelerimizin 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kutlu olsun’ dedi.