Kurdaki Baskının Azalması İhracatçıyı Rahatlattı

Kurdaki Baskının Azalması İhracatçıyı Rahatlattı

TİM, Haziran Ayı ihracat rakamlarını açıkladı. Denizli ihracatı, Ocak-Haziran ayı periyodunda geçen yıla göre ,5 oranında gerileyerek 2 milyar 89 milyon dolar olarak gerçekleşti.

İhracat rakamlarını değerlendiren DSO Başkanı Sn. Selim Kasapoğlu, Haziran ayındaki uzun Bayram tatili dolayısıyla Denizli ihracatındaki düşüşün geçen aya kıyasla bir miktar artmış gözüktüğünü belirterek; "TİM verilerine göre, Denizli 2023 Haziran ayında 353,1 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi. 1-30 Haziran bir aylık periyotta baktığımızda ihracatımız, Mayıs ayına göre %2,7 gerilemiş görünse de; dokuz günlük bir Bayram tatili süresince pek çok işletmemiz çalışmadı. Bu noktada üçte bir oranında işgünü kaybımız olmasına rağmen, ihracatta sadece %2,7 oranında düşüş gerçekleşmesi nedeniyle Haziran ayını Mayıs’a kıyasla görece daha iyi geçirdiğimizi düşünüyorum. Nitekim, 2022 yılı Haziran ayı ile 2023 Haziran ayını kıyasladığımızda da, üçte birlik bir işgünü kaybımız ve sonucunda ihracatta geçen seneye göre %27,7 azalma görüyoruz ki; bu bize geçen sene Haziran ayındaki performans seviyelerine geldiğimizi gösteriyor. Dolayısıyla, seçim belirsizliğinin ve ardından kur üzerindeki baskının ortadan kalkmasının, ihracatçı sanayicilerimizi bir nebze de olsa rahatlatmaya başladığını görüyoruz” dedi.  

Sektörel olarak bakıldığında ise, yılın ilk yarısında geçen seneye kıyasla en yüksek oranda düşüşün çelik sektörü ile tekstil-hazır giyim, konfeksiyon sektöründe yaşandığına değinen Kasapoğlu, “Denizli ihracat rakamlarında yılın ilk yarısında geçen seneye göre en büyük düşüş %27,3 ile çelik sektöründe yaşandı. Tekstil-hazır giyim, konfeksiyon sektöründe de benzer şekilde düşüş %23,4 seviyesinde. Mermer-madencilik sektörümüzde gerileme genel ortalama seviyelerinde ve %18,4 olarak gerçekleşti. Kentimizin lokomotif sektörleri arasında bu miktarda gerilemeye karşı duran tek sektörün kablo-bakır tel sektörü (Elektir-Elektronik ve Demir-Demir Dışı Metaller) olduğunu değerlendirirken, bu sektörde dahi düşüşün %7,7 seviyelerine ulaştığını görüyoruz.” dedi.

Bayram tatili dolayısıyla Türkiye geneli ihracat rakamlarının da eksiye döndüğünü vurgulayan Kasapoğlu, “İhracata dayalı üretim ile büyüme modelini gerçekleştiren, ihracatçı bir kent olan Denizli ve Denizli Sanayisi, döviz üzerinde uygulanan baskıdan oldukça olumsuz etkileniyor. Kur üzerindeki baskının biraz azalması ihracatçıyı bir nebze olsun rahatlattı. Bunun aylık rakamlara tam yansımış halini Temmuz ayında göreceğimize inanıyorum. Bu noktada ihracat rakamlarımızda ilk altı ayda yaşadığımız gerilemeyi ancak, üretimi ve ihracatı destekleyecek bu türden ekonomi politikalarının uygulanmasıyla durdurabiliriz.” ifadeleri ile sözlerini noktaladı.