Köylüler, taş ocağı patlatmalarından dolayı ölümle burun buruna

Köylüler, taş ocağı patlatmalarından dolayı ölümle burun buruna

Denizli Milletvekili Sema Silkin Ün; -“Burada yaşayacağımız bir kayıp hepimizin canını yakacaktır. Bugün herkesi bu konu için ses vermeye davet ediyorum”

Gelecek Partisi Kurucusu ve Denizli Milletvekili Sema Silkin Ün, Honaz ilçesinde 2016’dan bu yana taş ocağından mahalleye düşen taş ve kaya parçalarından dolayı risk altında yaşayan vatandaşlarla görüştü. Milletvekili Ün, “Taşlar evlerin çatısından içeriye girmektedir. Yüksek risk altında bulunan yerde toplanma alanı ilan edilmiş. Bu meselenin çözümü biz siyasilerin, şehrin yöneticilerinin en başta bu taş ocağını işleten işletmecilerin görevidir. Bu konuda tüm kamuoyunu sorumluluğa davet ediyorum” dedi.

Denizli’nin Honaz ilçesine bağlı Aşağıdağdere Mahallesi’nde ‘Kel kaya’ dağında bulunan taş ocağı sorununa yıllardır çözüm bulunamazken, vatandaşlar her gün ölüm korkusuyla yaşamaya devam ediyor. Mahalle ile taş ocağı arasında kuş uçuşu olarak yaklaşık 250 metre mesafe bulunmaktadır. Geçtiğimiz yıllarda taş ocağında yapılan kontrollü patlatmada 2 Mayıs 2016’da Fatma Aylak’ın evinin yanında kullandığı deposuna büyük bir kaya parçası düşmüştü. 2 Aralık 2019 yılında ise mahallede bulunan futbol sahasına 17.00 sıralarında patlatma neticesinde 3 metre yüksekliğinde, 4 metre genişliğinde kaya kütlesi düştü. Taş ocağında hemen hemen her gün yapılan taş kırım ve planlı patlatmalarda korku yaşayan vatandaşlar, kaya parçalarının ne zaman düşeceğini tahmin edemezken korunmak için neredeyse saklanıyor. 21 Ağustos 2023 Pazartesi günü yapılan patlatmada ise bir kaya parçası evin 10 metre yakınında kaldığı tespit edildi. Şu ana kadar evlerde oluşan maddi zararların dışında her an gibi bir ölüm olayı gerçekleşmemiştir. Ayrıca taş ocağında üretilen mıcırlar yüksek tonajlı kamyonlar ile mahalle içinden geçilerek taşınmaktadır. Böylesi bir ağır yüke göre projelendirilmeyen yollar, bu trafiği taşıması mümkün olmadığından yol sıklıkla bozulmakta ve kazalar meydana gelmektedir.

“Mahallelinin büyük bir tehlike altında olduğunu görebilirsiniz”

Gelecek Partisi Denizli Milletvekili Sema Silkin Ün, Aşağıdağdere Mahallesi Muhtarı Murat Efe, mahalleli vatandaşlarla birlikte taş ocağının meydana getirdiği sorunları yerinde inceledi. Denizli Milletvekili Sema Silkin Ün, “Kel kaya dağında değersiz taşlardan elde edilen mıcır yapımı için açılan taş ocağı bulunmaktadır. Zaman zaman dinamit patlatmaları yapılıyor. Düşen kaya parçasının büyüklüğü ne derece şiddetli bir patlatma yapıldığını gösteriyor. Taş ocağı olabilir ama yerleşim yerine yakın bir mesafede olması ve tedbirsiz şekilde çalışma yapılması mahallelinin ve bizlerin vicdanını rahatsız ediyor. Çünkü burada daha önce çok zamanda haberlere konu olmuştur. Gelen taşlar hemen aşağıda bulunan evlerin çatısından içeriye girmektedir. Bu durumun karşısında bir tedbir alınmadığını görüyoruz. Mahallelinin büyük bir tehlike altında olduğunu görebilirsiniz. Traji komik bir başka yönü ise taş düşen alanda AFAD tarafından bu alanın toplanma merkezi olduğunu söyleyen bir tabelanın bulunmasıdır. Herhangi bir acil durumda bir afet anında mahallelinin buraya gelmesini ve toplanmasını söyleyen bir tabela var. Bizim bile alanda bulunmamız ciddi bir risk çünkü patlama çalışmaları sürekli devam ediyor. Yüksek risk altında bulunan yer toplanma alanı ilan edilmiş. Köylüler normal zamanda bile bu alana gelmekte imtina ederken, acil durumda gelmeleri nasıl beklenir.” diye konuştu.

“Burada yaşayacağımız bir kayıp hepimizin canını yakacaktır”

Kamuoyunu sorumluğa davet eden Milletvekili Ün, “Bu dağda şuanda bekleyen kırılmış kayalar, doğal afette mahalle için büyük bir risk altındadır. Mahalle bu risk ile yaşamak zorunda mı? Burada yaşam mücadelesi veriyorlar. İşin doğa tahribatını bir tarafa ama şuanda burada 250 hanelik mahallede vatandaşlarımızın hayatları risk altındadır. Vatandaşlarımız, uykularında ya da gündüz oturdukları yerde düşen kaya parçalarının riskini taşıyor. Allah korusun bizim en büyük endişemiz onların hayatlarına mal olacak bir sonuçla karşılaşmaktadır. Bu endişeyi gidermek biz siyasilerin, şehrin yöneticilerinin en başta bu taş ocağını işleten işletmecilerin görevidir. Bu konuda tüm kamuoyunu sorumluluğa davet ediyorum. Bir an önce konunun uzmanlarınca tespit edilecek gerekli ve yeterli önlemler alınmalıdır. Yarın çok pişman olabiliriz, burada yaşayacağımız bir kayıp hepimizin canını yakacaktır. Ben bu vicdani rahatsızlığı yaşamamak için bugün herkesi bu konu için ses vermeye davet ediyorum.” şeklinde konuştu.