KOSGEB’DEN CAN SUYU MU?

KOSGEB’DEN CAN SUYU MU?

Denizli Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası Yönetim Kurulu Üyesi ve Birlik Dayanışma Gurubu Başkanı Necdet Bardan, KOSGEB aracılığı ile verileceği açıklanan Can Suyu Kredisi’nin şartlarının…

Hükümet tarafından açıklanan ve Esnaflara nefes aldıracağı belirtilen “Can Suyu” kredisinin, daha müracaat halinde şartları açıklanınca, Can Suyu Kredisi olmadığı ortaya çıktı. Maliye ve SGK’ya borcu olan esnafların alamayacağı kredi, aynı zamanda krediyi verecek olan bankanın da esnafların siciline bakacak. Sicili bozuk, yani kredilerde ödeme zorluğu çeken esnaflara verilmeyecek.  

Denizli Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası Yönetim Kurulu Üyesi ve Birlik Dayanışma Gurubu Başkanı Necdet Bardan, KOSGEB aracılığı ile verileceği açıklanan Can Suyu Kredisi’nin şartlarının Esnaflara Can suyu olamayacağını belirtti.

Ekonomik istikrarın bozulduğu, ekonominin zorluk içerisinde olduğu belirtilen şu günlerde, hükümet tarafından esnaflara yönelik olarak verilmesi düşünülen ve KOSGEB’in aracılığını yapacağı o faizsiz ve bir yıl ödemesiz, sonrasında 36 ay ödemeli Can Suyu Kredisinin şartlarını taşıyan esnafların bugünkü zor şartlarda bulunamayacağını ifade eden Esnaflar, “Bizler, Bağkur, SGK, Maliye ve Banka kredi borçlarımızı ödemek, işlerimizi düzene sokmak için bu krediyi istiyorduk. Açıklamaların ardından hüsrana uğradık. Benim borcum yüzünden işlerim sıkıntıya girmiş durumda. Zaten borcum olmasa bu krediyi ne yapayım? Üstelik 15 bin esnafa verileceği belirtiliyor. Sadece Denizli’de 15 bin esnaf var. Bu kredi meselesi esnaflar ile alay etmektir” dediler.

 Öte yandan, kredi için başvuruların başlaması ile KOSGEB internet sitesi çalışmaz hale geldi. Esnaflar müracaatlarını yapamaz hale geldiler. Üstelik, KOSGEB yöneticilerinin kendilerine bilgi için başvuran esnaflara bilgi vermek yerine, “Muhasebecileriniz evraklarınızı hazırlasın” şeklinde konuşarak başlarından savmaları Muhasebeciler tarafından tepkiyle karşılandı.    

Konu hakkında açıklamalarda bulunan Necdet Bardan, “CAN SUYU NEFES kredisi sloganıyla 50.000 TL faizsiz kredi verilecek diyerek, ekonomik sıkıntıda  olan esnafı heveslendirip, müracaat için milleti günlerdir çalışmayan internet sitesi başında bekçi eden KOSGEB, lütfen internet sitenizi  işler hale getirin, kredinin Türkiye genelinde 15.000 kişiye verileceğini, krediyi verip vermemekteki kararın müracat edilen bankanın insiyatifinde olduğunu, KOSGEB’in sadece kullanılan kredinin faizini karşılamakla yükümlü olduğunu belirtin. Müracaatın ne zaman sona ereceğini lütfen söyleyin. Size müracaat eden esnafa gidin muhasebeciniz işlemleriniz yapsın demek yerine, bilgilendirmede yardımcı olun. Muhasebeciler hiç bir kurumun yardımcı elemanı değil bunu da bilin. KREDI ALABİLMEK İÇİN SGK, BAGKUR VERGI BORCUNUN OLMAMASI KREDI BORCUNUN OLMAMASI GEREKTIGINI, KREDI SİCİLİNİN TEMİZ OLMASI GEREKMEKTEDIR. BU ŞARTLARI TAŞIMAYAN VERGİ MUKELLEFLERİNE KENDİNİZİ NEDE MALİ MÜŞAVİRİNİZİ BOŞUNA LUTFEN YORMAYIN.” Dedi.