Kooperatifler Masaya Yatırıldı

Kooperatifler Masaya Yatırıldı

Hay-Koop Denizli Bölge Birlik Başkanı Mehmet Varol’un da katıldığı 21 Aralık Dünya Kooperatifler Gününde Ülkemiz Kooperatifleri masaya yatırıldı.

Hay-Koop Denizli Bölge Birlik Başkanı Mehmet Varol’un da katıldığı 21 Aralık Dünya Kooperatifler Gününde Ülkemiz Kooperatifleri masaya yatırıldı.

21 Aralık 2016 Dünya Kooperatifler gününde Alman Kooperatifler Konfederasyonu ( DGRV ) ev sahipliğinde Gümrük Ticaret Bakanlığı ( GTB ) Kooperatifler Genel Müdürü Arif Sami Seymenoğlu, Gıda Tarım Hayvancılık Bakanlığı ( GTHB ) Tarım İşletmeleri Genel Müdürü Mehmet Taşan, Tarım Reformu Genel Müdürü Abdullah Burak Keser, Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Özgün, Teşkilatlanma Daire Başkanı Lokman Ramazanoğlu, DGRV Türkiye Temsilciliğinden Prof. Dr. Salahattin Kumlu, Dr. Ulrich Maerz, İfakat Gürkan, Köy-Koop Genel Başkanı Yakup Yıldız, Tarım-Koop Genel Başkanı Mehmet Özkurnaz, Hay-Koop Genel Başkanı Ahmet Ertürk, Or-Koop Genel Başkanı Cafer Yüksel, Sür-Koop Genel Başkanı Ramazan Özkaya ve Hay-Koop, Köy-Koop, Tarım-Koop Bölge Birlik Başkanlarının katılımı ile yapılan çalıştay da Türkiye kooperatifçiliği ve kooperatifçilik strateji eylem planı masaya yatırıldı.

Kooperatiflerde çok başlılıktan şikâyet etmeyen yoktu, bütün konuşmacıların ortak noktası ve ortak sloganı “kooperatiflerin sahibi çok ama sahip çıkan yok” oldu.

Çalıştay da görüşlerini bildiren ( GTB ) Kooperatifler Genel Müdürü Arif Sami Seymenoğlu Kooperatifçilik strateji eylem planı 2012 yılında dönemin Başbakanımiz Recep Tayyip Erdoğan ATO toplantı salonunda kooperatif temsilcilerine hitabında 4 yıllık eylem planını açıklamış, hedefler koymuş olmasına rağmen 4 yılın bitimine 1 hafta kaldı ama bir arpa boyu yol alamadık. Nedeni 3 ayrı bakanlık bünyesinde 36 bin kooperatif var. Bakanlıklar arası koordinasyon sağlanamadığı için hızlı hareket edemiyoruz. Tüm Kooperatifler bir bakanlık çatısı altında toplanmalıdır derken; GTHB Tarım Reformu Genel Müdürü Abdullah Burak Keser ise GTHB bünyesinde Tarımsal Kalkınma Kooperatifleri, Sulama Kooperatifleri, Su Ürünleri Kooperatifleri olmak üzere toplamda 16 bin kooperatif var, kooperatiflerimizin sayısının azaltılması lazım, burada doğru yöntemde Almanya modelini kısmen buraya uyarlayarak, birleştirerek güçlendirmek olacaktır.

DGRV adına Söz alan Dr. Ulrich Maerz Almanya modeli hakkında bilgi verdi. Almanya da 25 bin olan kooperatif sayısını birleştirerek iki bin beş yüz’e düşürüldüğünü, bu yapılırken hizmette bir aksama olmadığı ancak çok ortaklı geniş sermayeli aktif kooperatifler oluşturulduğunu anlattı.

Helsinki Üniversitesinden çalıştaya katılan uluslararası kooperatifçilik uzmanı Prof.Dr. Hagen Henry ise kooperatifler hizmet üreten ortakları ile uyum içinde olan, var olan ihtiyaçlarını karşılayan, bu yolda misyon üstlenmiş kuruluşlardır. Dünyanın farklı ülkelerinde farklı hizmet kooperatifleri vardır ancak son dönemlerde enerji ve gıda üretiminde kooperatifler çok etkilidir. Önümüzdeki dönemde Türkiye de yenilenebilir enerji üretimi ve sigorta kooperatifleri sektördeki yerini almalıdır şeklinde konuştu.10-16 saatleri arasında yapılan çalıştay süresince Genel Başkanlar ve Bölge Birlik Başkanları görüş ve düşüncelerini paylaştı.16:30 da hazırlanan sonuç bildirgesi ile birlikte çalıştay sona erdi.