KEÇECİ: SANAYİDE KAPASİTE KULLANIMI ARTIYOR
TCMB temmuz ayı imalat sanayi kapasite kullanım oranı verisini açıkladı. Buna göre, imalat sanayi genelinde kapasite kullanım oranı (KKO), bir önceki aya göre 0,6 puan artarak yüzde 78,2 seviyesinde
Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci, “Biz sanayiciler için kapasite kullanım oranları çok önemli bir veri, çünkü bu oranlar büyümeyi, gelecekte yapacağımız yatırımları, özellikle ilerleyen dönemlerdeki çalışma sistemlerimizi belirleyen bir parametredir. Dolayısıyla biz sanayiciler kapasite kullanım oranlarını ciddi anlamda önemsiyoruz. Kapasite kullanım oranları %80 civarlarında devam ederse,sanayiciler olarak müşterilerimizin bizden daha fazla ürün istediğini düşünürve yatırım kararı alırız. Kapasite kullanım oranlarının büyüklüğü ve istikrarlı bir şekilde ilerlemesi aynı zamanda ülkemizin büyümesini gösterir.” dedi.
Diğer takip ettiğimiz istatistikler de kapasite kullanım oranları ile ilişkilidir diyen Keçeci, “Kapasite kullanım oranlarımız iyi seviyelerde olduğunda, ihracatımız da istihdamımız da istediğimiz seviyelerde olacaktır. İmalat sanayi kapasite kullanım oranı geçen ayki rakama göre 0,6 oranında artarak %78,2 seviyesine gelmiş gözüküyor. Özellikle son zamanlarda kapasite kullanım oranlarının yukarıya doğru seyrettiğini görüyoruz. Kötü günler gördük ve bu kötü günlerden sonra kapasite kullanım oranları istikrarlı bir şekilde ilerliyor. Özellikle yatırım mallarında kapasite kullanım oranı 3,2 puan artarak 76,7 olurken,ara mallarda bu rakam 0,4 azalarak 79,2'ye, tüketim mallarında da 0,6 artarak 75,6 rakamına ulaşılmış durumda. Geçen aya göre,ara mallarda ufak bir düşüş görülürken, tüketim mallarında, dayanıklı tüketim mallarında, dayanıksız tüketim mallarında ve yatırım mallarında hep artış söz konusu.”diye konuştu.
Başkan Keçeci, “Biz sanayiciler daha fazla kapasite kullanarak; verimli çalışmak, daha fazla ciro yapmak ve bunlara bağlı olarak daihracatımızı ve istihdamımızı arttırmak istiyoruz. Ancak şartlar her zaman pozitif yönde seyretmiyor. Gerek Dünya gerekse ülkemizin şartları,üretimde dalgalanmalara sebep oluyor. Denizli bir tekstil kenti ve ihracatımızın %60’ı Avrupa’ya yapılıyor. Ancak son zamanlarda özellikle Avrupa’da bir resesyon durumu söz konusu ve bu durum tekstil sektörünü oldukça etkiliyor. Songünlerdeözellikle tekstilcilerimiz, Avrupa'daki resesyonun sektördetalep düşüklüğü ile karşımıza çıkmakta olduğunu dile getiriyor.Temennimiz bu durumun uzun sürmemesi, daha çok derinleşmemesidir. Eğer bu durum devam ederse gelecek aylardaki kapasite kullanma oranlarında bugün gördüğümüz büyümeyi göremeyebiliriz. Ama dünya resesyona girerse,ülkemizde bundan soyutlanamaz, bizler de bunun için gerekli tedbirlerimizi almalı ve buna göre çalışmalarımızı yapmalıyız diye düşünüyorum.” dedi.
0 Yorum