KEÇECİ: ENFLASYON, İŞÇİNİN ALDIĞI ZAMMI ERİTTİ
‘İş'in Sırrı’ yayınına katılan Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci, asgari ücretin yeniden revize edilmesi konusunda değerlendirmelerde bulundu.
Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci yılbaşında yapılan asgari ücret artışının ardından devam eden yüksek enflasyonun alınan zamları erittiğini belirterek, “Asgari ücretin yeniden revize edilmesi gerekiyor. Geçen sene sonunda işçilerimize yapılan %41 oranında zam vardı ve bu zam, altıncı, yedinci aylara gelindiğinde malum enflasyon nedeniyle, artan fiyatlar %30 yüzlere 40'lara geldiğinden dolayı işçimizin aldığı ücret, işçimizi bir noktada sıkıntıya düşürdü.” dedi.
İşverenin de durumunu değerlendirdiğimizde; her ne kadar siparişleri, ihracatı iyi olsa da işverenler de çeşitli badirelerle boğuşuyor diyen Keçeci, “Şu muhakkak ki birlikte çalıştığımız işçilerimizle bu başarıyı sağlıyoruz. Çalışanlarımız bizim kopmaz ve ayrılmaz bir parçamız. Dolayısıyla onların da varlığını ve yaşam tarzlarını biz sanayiciler olarak sanki ailemizi, evlatlarımızı düşünüyor gibi değerlendirmemiz gerekiyor. Bu durumda ikinci dönemde %30-%40 oranında artan bu fiyatları değerlendirdiğimizde ücretlerde bir iyileştirilme yapılması gerektiği bir gerçek. Özellikle hükümet kanadında, bu iyileştirmenin nasıl olması gerektiği konusu konuşulur hale geldi. Büyük olasılıkla yılbaşındaki gibi gerçekler çerçevesinde bir enflasyon farkı işçiye ikinci dönem için verilecektir. Ancak burada birkaç hususu özellikle vurgulamak istiyorum. Geçen seferki %40'a varan zamla birlikte hükümet, asgari ücretten alınan gelir vergisi ve damga vergisini muaf tuttu. Bu gerçekten güzel bir şey dolayısıyla işçinin eline geçen ücret arttı. Şimdi yapılacak olan düzenlemenin de yine bu şekilde olacağını düşünüyorum. Bugün 6.000 TL’nin üzerine çıkacak olan asgari ücretin de damga ve gelir vergisinden muaf tutulması gerektiğini düşünüyorum.” diye konuştu.
Geçen sefer ihmal edilmiş olan bir konu var diyen Keçeci, “Gelir vergisinde ücretler değerlendirmesi var bu 32.000 TL’ye kadar %15 ve sonra 70.000 TL’ye kadar %20 ve bu kademeler devam ediyor. Bu kademe uzun yıllar önce belirlendi. Ama ücretler artık günün artan farklarına göre daha büyük rakamlara ulaştı bu rakamlara ulaşmış olması neticesiyle çalışanlara bu noktada biraz haksızlık edildiğini düşünüyorum. Çalışanlar için dengeli bir vergilendirme yapılması gerektiği yerde aksine erkenden daha büyük vergilerle karşı karşıya kalıyorlar. Firmalar bu desteği çalışanlarına verirken, devletin bundan vergi alması doğru değil. Dolayısıyla Maliye Bakanlığı tarafından bu vergi dilimlerinin de çalışanlar için revize edilmesinin gerekli olduğunu düşünüyorum.” dedi.
Keçeci, “Şirketlerimizde çalışanlarımıza yapılacak olan bu zam oranı belli olduğunda, çalışanlarımıza yaptığımız Kurban Bayramı yardımı ya da ikramiye gibi desteklerin de revize edileceği muhakkak. Çünkü rakamlar her şekilde değişti. Değişen rakamların mutlak surette ortama uydurulması gerektiği işveren tarafından düşünülecektir. Onun için sosyal hakların da işverenler tarafından işçi lehine düzeltilmesi gerekiyor. Ancak bu işler tek taraflı olmaz. İşveren gerçekten önemli bir yükün altındadır. Önümüzdeki günlerde %30 oranında elektrik zammı daha geleceği konuşuluyor. Bunların işveren tarafında katlanılması gün geçtikçe daha da zorlaşıyor. Dolayısıyla biz çalışanlarımıza bütçelemediğimiz bir zammı vermeyi peşinen kabul ediyoruz ancak hükümetimizin de birtakım vergi ve sigorta yükünü de biz sanayicilerin üzerinden almasının bizlere fayda getireceği muhakkak. Hala daha ödenmeyen asgari ücret desteğinin de artık bize ödenmesi gerektiğine inanıyorum. Hem işverenlerimizin hem de çalışanlarımızın çok rahat bir ortamda yaşaması en büyük temennim.” diye konuştu.
0 Yorum