Kaynamasın Bütünleşsin Yaz Okulu Başladı

Kaynamasın Bütünleşsin Yaz Okulu Başladı

Denizli Otizm Derneği’nin “Kaynamasın Bütünleşsin” temalı yaz okulunda otizmli çocuklar akranlarıyla birlikte eğitim alıyorlar. Program kapsamında çocukların eğlenerek öğrenmesi hedefleniyor.

Denizli Otizm Derneği’nin “Kaynamasın Bütünleşsin” temalı yaz okulunda otizmli çocuklar akranlarıyla birlikte eğitim alıyorlar. Program kapsamında çocukların eğlenerek öğrenmesi hedefleniyor.

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte otizmli çocukların devam ettikleri okullar tatile giriyor ama otizmin tatili yok. Bu düşünceden yola çıkan Denizli Otizm Derneği (DOD), düzenlediği tersine kaynaştırma yaz okulu düzenliyor. Tersine kaynaştırma, farklı gelişim gösteren bireylerin devam ettiği ortamlara normal gelişim gösteren akranlarının dahil edilmesi olarak tanımlanıyor.

Eğitimler ücretsiz

Geçen yıl okul öncesinde Türkiye’nin ilk tersine kaynaştırma otizm yaz okulunu düzenleyen DOD’un Kaynamasın Bütünleşsin temalı yaz okulu programı 3 Temmuz’da başladı. DOD Eğitim Koordinatörü Burcu Bilik ve Pamukkale Üniversitesi Beden Eğitimi Bölümü’nden Yrd. Doç. Dr. Şehmuz Aslan danışmanlığında düzenlenen yaz okulunda otizmli çocuklar normal gelişim gösteren akranlarıyla bir  arada, ayrımcılığa uğramadan, ücretsiz eğitim almanın mutluluğunu yaşıyorlar. Otizmli çocuklar akranlarından öğrenirken, normal gelişim gösteren çocuklar da farklılıklarla bir arada yaşamayı öğreniyorlar.

Köylerden de öğrenciler var

Otizm dostu Denizli Büyükşehir Belediyesi tarafından DOD’a tahsis edilen yerde ücretsiz olarak yapılan yaz okulu, gönüllülük temelinde yapılıyor. Disiplinler arası işbirliğiyle gerçekleştirilen çalışmalarda iki özel eğitim uzmanı, iki çocuk gelişim uzmanı, bir beden eğitimi öğretmeni, bir fizyoterapist, bir dil konuşma terapisti ve 11 gölge abla yer alıyor. Farklı gelişim gösteren her öğrencinin bir gölge öğretmeni var. Gölge ablaların hepsi İMKB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Özel Eğitim veya Çocuk Gelişimi Bölümü öğrencisi ya da mezunlarından oluşuyor. 28 Temmuz’a kadar, hafta içi her gün, saat 13:00-17:30 saatleri arasında devam edecek yaz okulunda toplam 20 öğrenci eğitim alıyor. Denizli merkezin yanı sıra köylerden ve ilçelerden de öğrenciler var.

Ailelerden aktif destek

Program kapsamında otizmli çocukların akranlarından öğrenmelerini artırmayı sağlamaya yönelik düzenlemeler yapılıyor. Oyun temelli etkinliklere ağırlık veriliyor. Her gün gerçekleştirilen rutin etkinliklerin yanı sıra günlük olarak değişen eğlenceli aktiviteler yapılıyor. Bahçe sulama, yemek hazırlanmasına yardım etme, sıra bekleme, birlikte oyun oynama gibi becerileri geliştirmek için de çalışmalar yapılıyor. Öğrenciler grup eğitimin yanı sıra bireysel eğitim de alıyorlar. Öğrenci velilerinin de dahil olduğu sistemde her gün nöbetçi anneler yemek hazırlanması, temizlik vb. babalar da taşıma, tamir vb. işlere  yardım ediyorlar.  

 

Nihai hedef toplumla entegrasyon

Otizm Dernekleri Federasyonu (ODFED) ve Türkiye Otizm Meclisi (TOM) üyesi olan DOD, doğumdan ölüme otizmli bireylerin toplumsal yaşama tam olarak katılımının  sağlanmasını hedefliyor. Denizli’de yaşayan otizmli çocukların gelişimini hızlandırmak için çalışmalar gerçekleştiren DOD’un üyeleri, 3 Aralık 2016 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanan Otizm Eylem Planı’nın hayata geçirilmesini de yakından takip ediyorlar.