Kanserle Mücadelede Örnek Dayanışma

Kanserle Mücadelede Örnek Dayanışma

DENOG yönetimi, Sağlık Müdürü Dr. Berna Öztürk’ü makamında ziyaret etti.  Görüşmede erken teşhis konusunda yapılan çalışmalar  ile hasta ve hasta yakınları için psikolojik destek konuları ele alındı.

Denizli Onkoloji Gönüllüleri Derneği (DENOG) yönetimi, Denizli’de kanser hastalığında erken teşhisin sağlanması için KETEM bünyesinde önemli çalışmalara imza atan Denizli İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Berna Öztürk’ü makamında ziyaret etti.

Görüşmede Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi  (KETEM)’in çalışmaları hakkında bilgi veren Denizli İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Berna Öztürk, göreve geldiği 2017 yılından bu yana, Denizli ve ilçelerinde on binlerce kadına kanserde erken teşhis amacıyla sağlık taraması yaptıklarını ve kendilerini bilgilendirdiklerini söyledi.

 Denizli İl Sağlık Müdürlüğü ve Denizli İş Kadınları Birliği (DİKAB) işbirliğiyle 2018 yılında Pembe Şehir projesi başlattıklarını, fabrikalara giderek çalışan kadınlara yerinde tarama ve bilgilendirme yapıldığını anlatan Öztürk şunları söyledi: “Belediyelerimizin de desteğiyle ilçelerden kadınları otobüslerle Denizli’ye getirip burada meme muayenesi, mamografi, serviks ve kolorektal kanser taramalarını yapıyoruz. Bu taramalar sonucunda 100’ün üzerinde kadında erken dönem kanser teşhis ettik. Bunların büyük bölümü erken teşhis olduğu için geç kalmadan tedavi olabildiler. Kanserde erken teşhis konusunu önemsiyoruz ve bu dönemde de çalışmalarımızı aralıksız sürdürüyoruz” diye konuştu.

Öztürk, il sağlık müdürlüğü olarak DENOG üyelerine eğitim desteği ve psikolojik destek verebileceklerini de dile getirdi.

DENOG Başkanı Nejla Aslan ise dernek çalışmaları hakkında İl Sağlık Müdürü Berna Öztürk’e bilgi verdi. Onkoloji hastaları ve hasta yakınlarına moral vermek ve onları hastalık süreci konusunda bilgilendirmek için çalışmalar yaptıklarını ifade eden Aslan, hasta yakınları arasında yardımlaşma ve dayanışmanın önemine dikkat çekti.

 Nejla Aslan, dernekte düzenledikleri el sanatları kursunda üyelerinin stres atıp güzel zaman geçirdiklerini, ayrıca her hafta uzman psikolog ile üyelerini buluşturarak onların uzman desteği almasını sağladıklarını ifade etti. Aslan ayrıca derneğe saç bağışı kabul ettiklerini ve bağışlanan saçları peruğa dönüştürerek kemoterapi nedeniyle saçları dökülen onkoloji hastalarına verdiklerini bildirdi.