KANSER ÖLÜMLERİ İKİNCİ SIRADA
Denizli İl Sağlık Müdürü Uz. Dr. Berna Öztürk 1-7 Nisan Kanser Haftası dolayısıyla bir açıklama yaptı. Öztürk ülkemizde ve dünyada ölüm nedenleri arasında ikinci sırada yer alan kanserin erken…
Denizli İl Sağlık Müdürü Uz. Dr. Berna Öztürk 1-7 Nisan Kanser Haftası dolayısıyla bir açıklama yaptı. Öztürk ülkemizde ve dünyada ölüm nedenleri arasında ikinci sırada yer alan kanserin erken teşhis ile önlenebileceğini söyledi.
Kanser taramalarının Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM), Toplum Sağlığı Merkezi (TSM), Sağlıklı Hayat Merkezi (SHM) ve Aile Sağlığı Merkezi (ASM)’nde risk gruplarına göre ücretsiz yapıldığını söyleyen Uz. Dr. Berna Öztürk; “ Bakanlığımız Ulusal Kanser Tarama programı kapsamında 40-69 yaş arasındaki kadınlarda 2 yılda bir mamografi, 30-65 yaş arasındaki kadınlarda 5 yılda bir servisk(rahim ağzı)kanseri taraması, 50-70 yaş arasındaki kadın ve erkeklerde de 2 yılda bir gaitada gizli kan testleri ile yapılan bağırsak kanseri taramaları merkezlerimizde yapılmaktadır” dedi.
Türkiye’de ve Denizli’de kanser görülme oranlarına değinen Uz. Dr. Berna Öztürk erkeklerde kanser görülme oranının kadınlara göre daha fazla olduğunu ve her 5 kişiden birinin kanser nedeniyle öldüğünü belirterek; “Sağlık Bakanlığımızın açıkladığı son verilere göre Türkiye geneli her yıl yüz bin kişide 212 kişi yeni kanser tanısı almıştır. Denizli’de bu rakam her yüz bin kişide 197 olarak görülmüştür. Erkeklerde en sık görülen kanser türleri arasında akciğer kanseri birinci sırada yer almaktadır. Erkeklerde görülen tüm kanserlerin yüzde 21’ini oluşturan akciğer kanserini prostat, kolerektal, mesane ve mide kanserleri takip etmektedir. Kadınlara baktığımızda ise birinci sırada meme kanseri olup, kadınlarda görülen tüm kanser türlerinin yüzde 24,7’sine tekabül etmektedir. Meme kanserini tiroid, kolerektal, rahim ve akciğer kanseri takip etmektedir. Bu da erkeklerde görülen her 5 kanser vakasından birinin akciğer kanseri olduğunu, kadınlarda görülen her 4 kanser vakasından birinin meme kanseri olduğunu göstermektedir. Denizli’ye baktığımızda her yıl ortalama 2 bin 700 yeni kanser tanısı konulmaktadır. Yine Denizli’de de erkeklerde 1. sırada akciğer kanseri, kadınlarda 1. sırada meme kanseri görülmekte, bunu tiroid, prostat ve bağırsak kanserleri izlemektedir” dedi.
Kanserle mücadele erken tanının büyük önem taşıdığını vurgulayan Uz. Dr. Berna Öztürk bu doğrultuda Pembe Şehir projesini başlattıklarını ve proje kapsamında özellikle çalışan kadınlara ulaşmayı hedeflediklerini söyledi. Öztürk; “ Denizli’de Yaşama Anlam Katan Kadını Yaşatmalı Erken Tanı sloganıyla özellikle hedef grup içerisinde yer alan tüm kadınların taranmasına yönelik bir seferberlik başlattık. Rutin eğitim ve taramalarımızın dışında bayanların çoğunlukta çalıştığı birçok tekstil firmasına giderek kanser eğitimleri verdik. Bayanları taramalara davet ettik. İlçelerimizdeki kadınların belediyelerimiz işbirliğiyle KETEM’lere ulaşımını sağlayarak taramalarını gerçekleştirdik. Çalışmalarımız sonucunda 2018 yılında 42 bin 432 kadına meme kanseri taraması, 35 bin 405 kadına rahim ağzı (serviks) taraması ile 50-70 yaş arasındaki 46 bin 473 kadın ve erkeklerde bağırsak kanseri taraması yaptık. Yine hedeflerimiz doğrultusunda Denizli’de kanserle mücadelede 2 olan KETEM sayımızı bir merkezde birde Tavas ilçemizde olmak üzere 4’e çıkarmayı hedefliyoruz. Unutmayalım Erken Tanı Hayat Kurtarır. Amacımız erken zamanda daha fazla kişiye ulaşmak” diyerek sözlerini tamamladı.
0 Yorum