İLİMİZDE DENGELER DEĞİŞMEDİ

İLİMİZDE DENGELER DEĞİŞMEDİ

31 Mart Genel seçimlerinde Denizli halkı çok fazla değişiklik yapmadan seçimleri tamamladı. 17 Belediyesi olan Ak Parti, 5 belediyede kaybederken, CHP üç olan belediye sayısını 5’e, MHP tek…

31 Mart Genel seçimlerinde Denizli halkı çok fazla değişiklik yapmadan seçimleri tamamladı. 17 Belediyesi olan Ak Parti, 5 belediyede kaybederken, CHP üç olan belediye sayısını 5’e, MHP tek olan belediye sayısını 2’ye çıkarırken, İyi Parti 9 aday ile girdiği seçimlerde hiç başkanlık kazanamadı.

Türkiye genelinde yerel seçimler sona erdi. İlimiz Denizli’de dengeler geçmişte olduğu gibi Ak Parti lehine sonuçlanırken, muhalefet sadece 3 belediyede kendisine yer bulabildi. Ve seçimleri kazandığı bu üç ilçemizde de Ak Parti itirazlarda bulundu. Denizli’de 2014 seçimlerinde 15 ilçeyi kazanan AK Parti 2019’da Cumhur İttifakı olarak MHP ile girdiği seçimde belediye sayısını 12’ye düşürdü. 2014’te CHP 3 olan belediye sayısını 2019’da İYİ Parti ile Millet İttifakı iş birliği sonucunda 5’e yükseltti. MHP ise 1 olan belediye sayısını 2019’da Ak parti ile Cumhur İttifakı iş birliği sonucunda 2’ye çıkardı. İYİ Parti ise ğirdiği hiçbir seçim bölgesinde kazanamadı.

AK PARTİ 5 BELEDİYESİNDE KAYBETTİ

Ak Parti kendi adayıyla girdiği 17 İlçeden 12’sinde başarı elde etti. 2014 seçimlerinde kazanamadığı iki ilçede 2019’da kazanan AK Parti, yönetimini elinde bulundurduğu 3 ilçeyi ise kaybetti.

AK Parti Acıpayam’da Hulusi Şevkan, Baklan’da Yusuf Gülsever, Bekilli’de Mustafa Çoban, Beyağaç’ta Mustafa Akçay, Çameli’de Cengiz Arslan, Çardak’ta Hüsnü Yılmaz, Çivril’de Niyazi Vural, Güney’de Halil Ayhan, Kale’de Mehmet Salih Sağınç, Pamukkale’de Avni Örki, Sarayköy’de Ahmet Necati Özbaş ve Tavas’ta Hüseyin İnamlık ile kazanandı.  

CHP BELEDİYE SAYISINI ARTIRDI

2014 seçimlerinde Bozkurt, Bekilli ve Buldan’da kazanan parti olan CHP, 2019 seçimlerinde Bekilli ve Buldan’ı kaybetti ancak Babadağ’da Ali Atlı, Bozkurt Birsen Çelik, Honaz’da Yüksel Kepenek, Serinhisar’da Hüseyin Gemi, Merkezefendi’de ise Şeniz Doğan ile kazandı. Böylece 3 olan belediye sayısını 5’e çıkardı.

CHP Adayı Şeniz Doğan, rakibi mevcut belediye başkanı Muhammet Subaşıoğlu’na yüzde 7’lik fark atarak Merkezefendi’nin yeni belediye başkanı oldu. Honaz’da 3 dönemdir AK Partili Turgut Devecioğlu’na fark atan CHP’li Yüksel Kepenek kazandı. Serinhisar Ak Partili Mehmet Kobaş tarından yönetilen ilçe ise el değiştirerek CHP’li Hüseyin Gemi Belediye Başkanı oldu. Bekilli ise CHP’li Mustafa Başkafa tarafından yönetilirken el değiştirdi ve Ak Partili Mustafa Çoban Belediye Başkanı seçildi. Buldan’da 2014 seçimlerinde Belediye başkanlığı koltuğuna CHP’li olarak oturan Mustafa Gülbay parti değiştirerek Demokrat partili oldu. 2019’da ise Buldan Belediyesi  el değiştirerek MHP’li Mustafa Şevik yeni belediye başkanı oldu.

İYİ PARTİ KAZANAMADI

CHP Millet İttifakı adı altına işbirliğine giden İYİ Parti ise Büyükşehir ve 8 ilçede aday gösterdi ancak hiçbir bölgede başarı sağlayamadı.

ÜÇ İLÇEDE İTİRAZ VAR

Denizli’de seçim sonuçlarının az farkla alındığı 3 ilçede seçim sonuçlarına itiraz geldi. AK Parti, CHP’nin kazandığı Honaz ve Babadağ’a, İYİ Parti de AK Parti adayının aldığı Baklan’a itiraz etti. İl Seçim Kurulu itirazları değerlendirecek.

Denizli’de seçimlerin resmi olmayan sonuçları alındı, itirazlar da birbiri ardına geldi. Cumhur İttifakı’nın ortağı AK Parti, kaybettiği Honaz ve Babadağ seçimlerinin sonuçlarına itiraz etti. Honaz’da CHP adayı 8 oy farkla seçimlerin kazananı olmuştu. CHP Adayı Yüksel Kepenek 9.389 oy alırken, AK Parti Adayı Turgut Devecioğlu 9.381 oyda kalmıştı.

AK Parti’nin kaybettiği ve ardından sonuçlarına itiraz ettiği ikinci ilçe ise Babadağ oldu. Babadağ’da CHP Adayı Ali Atlı 1.720 seçmenin oyunu alırken, AK Parti Adayı Salim Demirezen 17 oy daha az aldı ve oyu 1.703’te kaldı. Millet İttifakı’nın ortağı İYİ Parti ise Baklan seçim sonuçlarına itiraz etti. Baklan’da AK Parti Adayı Yusuf Gülsever rakibinden 7 oy fazla alarak ipi önde göğüslemişti. Gülsever 1.990 oy alırken, rakibi İYİ Partili Hakan Orhan 1.983 oyda kaldı. 3 seçim bölgesindeki itirazlar İl Seçim Kurul tarafından değerlendirmeye alındı.

ÖRKİ AA. VERİLERİNE ÖNCE TAKILDI

Anadolu Ajansı’nın seçim sonuçlarını dün gece saatlerinden itibaren güncellememiş ve bu durum Türkiye genelinde tepkilere yol açmıştı. Anadolu Ajansı sabahleyin verilerini yeniden güncellemeye başladığında Pamukkale ilçesinde sonuç ortaya çıktı.

Yerel seçimler için birçok basın kuruluşlarının seçim sonuçları ile ilgili bilgi akışını sağladığı Anadolu Ajansı, 31 Mart Yerel Seçimlerinde tepki aldı. 31 Mart akşamı saat 23:00’den itibaren veri akışını kesen Anadolu Ajansı daha yeni yeni veri paylaşmaya başladı. Ama bu kez de kafaları karıştırdı.

Denizli’nin ilçelerinde kimin başkan olduğunu merak eden ve sonuçları takip edenler, Pamukkale İlçesi’nde Ahmet Divarcı’nın önde olduğunu görünce şaşkınlık yaşadı. Aslında Cumhur İttifakı’nın adayı Avni Örki’nin Pamukkale İlçesi’nde başkanlığı kesinleşmişti. Ancak Anadolu Ajansı’nın daha yeni veri yüklemesi nedeniyle toplam sandık sayısı ile açılan sandık sayısını gözden kaçıranlar seçim sonuçlarının değiştiğini sandı.

Yüksek Seçim Kurulu verilerine göre Cumhur İttifakı Adayı AK Partili Avni Örki 100.083, Millet İttifakı adayı CHP’li Ahmet Divarcı 90.931 oya aldı. Bu verilere göre Pamukkale’nin yeni belediye başkanı Avni Örki oldu.