İHRACATÇI SANAYİCİ CİDDİ KUR FARKLARI İLE KARŞI KARŞIYA GELECEKTİR

İHRACATÇI SANAYİCİ CİDDİ KUR FARKLARI İLE KARŞI KARŞIYA GELECEKTİR

Denizli Sanayi Odası Nisan ayı olağan Meclis toplantısının gündemi ihracat bedellerinin T.C. Merkez Bankası'na satış zorunluluğu ve menkullerde dövizle ödeme yasağı uygulaması oldu.

26 Nisan 2022 Salı günü DSO Müjdat Keçeci Meclis Salonu’nda gerçekleştirilen ve Meclis Başkanı Mehmet Tosunoğlu’nun açılış konuşmasıyla başlayan toplantıda, Yönetim Kurulu Başkanı Müjdat Keçeci, ihracatçı sanayicinin ciddi kur farkları ile karşı karşıya geleceğini vurguladı.

Keçeci, “İhracat bedellerinin T.C. Merkez Bankası’na satış zorunluluğu Ocak ayında hayatımıza giren ve geçici olduğunu düşündüğümüz ihracat bedellerinin yüzde 25'ini Merkez Bankası’na satma zorunluluğunda oranın %40’a çıkarılmış olması sanayicilerimizi oldukça zorlamaktadır. İhracatının ortalama yüzde 70’i ithalata adayalı olan Türkiye'de sanayici döviz cinsinden gelen ihracat bedelinin çoğunluğunu döviz cinsinde tutmakta ve bu dövizi ara malı ve hammadde ithalatı için kullanmaktadır. Bu sebeple ihracat yapan sanayicimiz, ara malı ve hammadde tedariki için kullanacak olduğu dövizi yine piyasadan satın almak zorunda kalmaktadır. Alım- satım arasındaki fark ve döviz fiyatlarındaki oynaklık nedeniyle sanayicilerimizin uğrayacağı kur zararlarının ülkemize getirisi de olmayacaktır.” diye konuştu.

Dövizle alışverişin ülkemizde uzun zamandır serbest ticaretin önemli bir aktörü olduğunu ve bu nedenle dövizle alışverişi yasaklayan bu uygulamanın serbest ticarete ciddi zarar vereceğini belirten Keçeci, “Biz iş insanları bu uygulamayı Türkiye'nin içinde bulunduğu şartlardan dolayı alınmış geçici bir uygulama olarak görmek istiyoruz. Özellikle döviz endeksli hammadde ve ara mamul kullanan sektörlerde kur farkına bağlı zararlar ve banka komisyonları gibi ilave maliyetler doğacaktır. Zorunlu olarak ithal girdi kullanmak durumunda olan ihracatçı imalatçı firmaların dış ticaret sermaye şirketlerine yaptıkları ihracat kayıtlı teslimlerine ilişkin tahsilatların 2022-32/66 sayılı tebliğ uyarınca zorunlu TL ödeme kapsamında değerlendirilmemesi gerekmektedir.” şeklinde konuştu. 

Meclis üyelerinin sıkıntılarını dile getirdiği toplantı sonrasında, eşlerin de katılımıyla iftar yemeği yenildi.