“İhracat artış hızındaki düşüş sürebilir”

“İhracat artış hızındaki düşüş sürebilir”

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, 2021 yılının tamamında ve 2022 yılının ilk dört aylık dönemindeki ihracattaki artış hızının Mayıs ayında kan kaybettiğine işaret etti

2021 yılının tamamında ve 2022 yılının ilk dört aylık dönemindeki ihracattaki artış hızının Mayıs ayında kan kaybettiğine işaret eden Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, ihracat artışındaki düşüşün önümüzdeki aylarda devam edebileceğine ilişkin sinyaller aldıklarını dile getirdi. 

İstanbul Sanayi Odası tarafından açıklanan Türkiye İmalat PMI (Satın Alma Yöneticileri Endeksi) anketinin 49,2’de kaldığına vurgu yapan Eskinazi, “Talepte devam eden düşüş mayıs ayında hem fabrikalarda üretim düşüşüne, hem de yeni ihracat siparişlerinin ivmesinde azalmaya yol açtı. PMI anketine göre yeni ihracat siparişlerinde de son iki yılın en hızlı düşüşüne dikkat çekildi. En büyük ihraç pazarımız Avrupa Birliği’ndeki ekonomik yavaşlama, ihracattaki hammadde, navlun, petrol ve enerji maliyetlerindeki anormal artışlarda üretimi olumsuz etkiliyor ve bu durağanlığı tetikleyecek bir görüntü çiziyor” dedi.

Almanya zirvedeki yerini koruyor

EİB’nin 2022 yılı Ocak – Mayıs dönemindeki ihracatında Almanya’nın 820 milyon dolarlık tutarla ilk sıradaki yerini koruduğu bilgisini veren Eskinazi sözlerini şöyle tamamladı; “Almanya’yı 603 milyon dolarlık ihracatla Amerika Birleşik Devletleri ve 454 milyon dolarlık ihracatla İtalya takip ediyor. 2021 yılının Ocak – Mayıs dönemindeki ihracatımıza ülke grupları bazında incelediğimizde ise; Avrupa Birliği ülkelerine ihracatımız yüzde 27’lik artışla 2,8 milyar dolardan, 3,6 milyar dolara çıktı. Ortadoğu ülkelerine 874 milyon dolarlık, Amerika ülkelerine de 864 milyon dolarlık ihracat yaptık.”