HUKUKÇULAR ‘CUMHURBAŞKANLIĞI HÜKÜMET SİSTEMİ’Nİ ANLATTI

HUKUKÇULAR ‘CUMHURBAŞKANLIĞI HÜKÜMET SİSTEMİ’Nİ ANLATTI

Denizli Milletvekili Av. Cahit Özkan: Yeni sistem, kuvvetler ayrılığını keskin çizgilerle birbirinden ayırıyor

Denizli Milletvekili Av. Cahit Özkan: Yeni sistem, kuvvetler ayrılığını keskin çizgilerle birbirinden ayırıyor

Türkiye Hukuk Platformu konferanslarına devam ediyor. Cumhurbaşkanlığı Hükümet sistemi, Türkiye Hukuk Platformunca il il gerçekleştirilen konferanslarla vatandaşlara anlatılıyor… Platformun bu seferki durağı Denizli oldu.

Çatalçeşme Oda Tiyatrosunda Av. Z. Ersin Topoğlu’nun moderatörlüğünde gerçekleşen konferansa, AK Parti Denizli Milletvekili ve Meclis Adalet Komisyonu üyesi Av. Cahit Özkan konuşmacı olarak katıldı.

Sivil Toplum Temsilcilerinin de katıldığı konferansta, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi anlatıldı. Konuşmasında yeni sisteme değinen Denizli Milletvekili Av. Cahit Özkan, anayasa paketinin neler getirdiğini, Cumhurbaşkanlığı Sisteminin temel özelliklerini anlattı.

Konuşmasında kuvvetler ayrığı ilkesine değinen Özkan, Cumhurbaşkanlığı modelinde, yasama – yürütme - yargı erkleri arasında keskin kuvvetler ayrılığının mevcut olduğunu söyledi.  Özkan, “Cumhurbaşkanlığı modelinde bakanlar yasama dışından halkın doğrudan seçtiği Cumhurbaşkanı tarafından belirlenmektedir. Bu durumda yürütmenin yasamayı, yasamanın da yürütmeyi kontrol etmesi gibi zorunluluk olmayacaktır. Böylece erkler birbirini denetleyebilecektir. “ ifadelerini kullandı.

“Yeni Sistemde kuvvetler ayrılığı ilkesi hakim”

Cumhurbaşkanlığı modeliyle, yasama, yürütme ve yargı erkleri birbirinden daha kesin çizgilerle ayrılacağını belirten Özkan, “Gerçek anlamda bir kuvvetler ayrılığı hayata geçecektir. Kuvvetlerin birbiri üzerinde vesayeti sona erecek, denge ve kontrol mekanizmaları orantılı bir şekilde işleyecektir. Yargı kurumu, yargıçlar iktidarına dönüşmekten kurtulacaktır. Yürütme organının yasama organı üzerinde tekel kurması sona erecek, yasamanın da istikrarsızlığa neden olan yürütme üzerindeki tehdidi sona erecektir.” dedi.