Hemşireler bu dönemde stres ve tükenmişlik yaşıyor

Hemşireler bu dönemde stres ve tükenmişlik yaşıyor

Tüm dünyayı bir yılı aşkın süredir etkisi altına alan Covid-19 pandemisiyle mücadelede hemşireler en ön saflarda yer alıyor. Uzmanlar, pandemi sürecinde hemşirelik mesleğinin öneminin daha iyi…

İnsanların birbirinden kaçtığı, birbirine yaklaşamadığı ve dokunamadığı pandemi günlerinde hemşireler hastaların en yakınındaki en büyük destekleyicileri olduğuna dikkat çeken uzmanlar, hemşirelerin toplumun sağlığına kavuşması için her yaştan bireyin pandemiden korunması yanı sıra pozitif hastaların tedavi ve bakım sürecinde aktif şekilde görev aldığını belirtiyor. Uzmanlar, hemşirelerin de bu süreçten yoğun şekilde etkilendiğine, stres ve tükenmişlik yaşadıklarına işaret ediyor.

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Biimleri Fakültesi Hemşirelik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Selma Doğan, 12 Mayıs Hemşireler Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada Covid-19 pandemisinde hemşireliğin önemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Prof. Dr. Selma Doğan: “Mücadelenin en ön safında hemşireler yer alıyor”

Bir yılı aşkın süredir tüm dünyayı etkisi altına alan Covid 19 pandemisinin bütün sektörleri etkilemekle birlikte en fazla sağlık hizmetlerinin yükünü arttırdığını kaydeden Prof. Dr. Selma Doğan, “Bu süreçte sağlık çalışanları büyük bir özveri ile bugüne kadar çalışmalarını sürdürmüşlerdir. Covid-19 pandemisi ile mücadelede en ön safta görev alan sağlık çalışanlarının başında ise hemşireler gelmektedir. Toplumun sağlığının korunması, geliştirilmesi ve sağlık hizmetlerinin yerine getirilmesinde yaşamsal bir rolü olan hemşireler, Covid-19 pandemisine karşı yürütülen savaşta ön saflarda kendileri ve yakınlarının sağlığını riske ederek, yoğun bir çalışma temposu içinde büyük bir özveri ile 24 saat kesintisiz hizmet vermektedir. Hemşireler Covid-19 hastalarının bu en zor dönemlerinde, en yakın mesafede her türlü sağlık bakım gereksinimlerini karşılamak için büyük bir gayret göstermektedirler.” dedi.

Prof. Dr. Selma Doğan: “2020 Yılı Dünya Hemşireler Yılı olarak ilan edildi”

Prof. Dr. Selma Doğan, “Sağlık bakım ekibinin yarıdan fazlasını oluşturan hemşireler Dünya Sağlık Örgütü ve Uluslararası Hemşireler Konseyi tarafından “sağlık hizmetlerinin niteliğini arttırmada en önemli insan gücü” olarak tanımlanmış ve geçtiğimiz 2020 yılını  “Dünya Hemşireler Yılı” olarak ilan edilmiştir.” dedi.

Prof. Dr. Selma Doğan: “Toplum sağlığının korunmasında ve tedavi süreçlerinde görev alıyorlar”

Hemşirelerin dünya genelinde ve ülkemizde Covid-19 pandemisi ile yürütülen olağanüstü mücadelede toplumun sağlığına kavuşması için her yaştan bireyin gerek Covid -19’dan korunması gerekse Covid-19 pozitif bireylerin tedavi ve bakım süreçlerinde aktif olarak görev aldığını belirten Prof. Dr. Selma Doğan, şunları söyledi: “Hemşireler Covid-19 ile mücadelede aile sağlığı merkezleri, okullar, iş yerleri, huzurevleri gibi kurumlarda her yaş grubundan bireylere koruyucu hizmetler kapsamında, Covid 19 ve korunmaya yönelik toplum eğitimleri, sürveyans çalışmaları, aşılama, sanitasyon ve sosyal izolasyon uygulamaları, ev ziyaretleri, evde bakım hizmetleri verdikleri gibi  hastanelerde  hastalarının servis ve yoğun bakım ünitelerinde temel ve ileri düzey tedavi ve bakımlarını kesintisiz olarak yerine getirmektedirler.” 

Prof. Dr. Selma Doğan: “Hemşirelik mesleğinin önemi anlaşıldı”

Covid-19 pandemisi ile gerek uluslararası gerekse de ulusal platformda hemşirelik mesleğinin ve hemşirelik bakımının öneminin yeniden gündeme geldiğini belirten Prof. Dr. Selma Doğan, “Diğer insanların birbirinden kaçtığı, birbirine yaklaşamadığı ve dokunamadığı pandemi günlerinde hemşireler hastaların en yakınındaki en büyük destekleyicileri olmuşlardır.” dedi.