Hazır giyim sektörü, 690 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi

Hazır giyim sektörü, 690 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi

Hazır giyim ve konfeksiyon sektörü, geleneksel olarak Türkiye’nin açık ara en fazla dış ticaret fazlası veren sektörüdür. Bilindiği üzere imalat sanayinin istihdam deposu olan hazır giyim ve…

Sektörümüzün kg başı ihracat birim fiyatı Türkiye ortalamasının oldukça üstünde, yüzde 50-55 seviyeleriyle kadın istihdamında da açık ara birinci sektör konumundadır. 2020 yılında tüm sektörler gibi hazır giyim ve konfeksiyon sektörünü de derinden etkileyen pandemi krizini hızla fırsata çevirerek gösterdiğimiz başarılı performansı 2021 yılının ilk yarısında daha da ileriye taşıdık.

Türkiye genelinde 2021 yılının ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 35 artışla 9,4 milyar dolar hazır giyim ihracatı gerçekleştirildi. Pandemi öncesi yıl olan 2019’un aynı dönemine göre ise bu yılın ilk yarısında Türkiye geneli ihracatımız yüzde 8 arttı.

EHKİB ihracatımız geçen yıla göre yılın ilk 6 ayında yüzde 31 artışla 690 milyon dolar olarak gerçekleşti. İhracatımız 2019 yılına göre ise yüzde 9 arttı. Haziran ayında sektör olarak hem Türkiye hem bölgemizde Cumhuriyet tarihinin ihracat rekorunu kırdık. Türkiye geneli haziran ayı ihracatımız 2020 yılına göre yüzde 34 artarak 1,8 milyar dolar olarak gerçekleşirken, EHKİB haziran ayı ihracatımız ise bir önceki yıla göre yüzde 26 artarak 131 milyon dolar oldu.

2021 yılının ilk döneminde Avrupa’da kısıtlamaların ve kapanmaların devam etmesi, Ramazan Bayramı sürecinde ülkemizde yaşadığımız 17 günlük kapanmalara rağmen ihracat rakamlarımızın çok iyi seviyede olduğunu görüyoruz. Biliyorsunuz ki, yıl sonu hedefimizi 1,5 milyar dolar olarak belirlemiştik. Avrupa’da aşılanmanın hızlanmasıyla birlikte hayatın normale dönmeye başlaması, siparişlerimize doğrudan yansıdı. Yılın ikinci yarısından da oldukça umutluyuz, yıl sonu hedefimize ulaşacağımıza inanıyorum.

Covid-19 salgınının ana ihraç pazarımız olan Avrupa’yı, özellikle İtalya, İspanya ve İngiltere gibi ülkeleri derinden etkilemesi nedeniyle, hazır giyim endüstrisi pandemiden en fazla etkilenen sektörler arasında konumlandı. Ancak, bu olumsuz etkileri bertaraf etmek ve Avrupa’daki alıcılarımızla bir şekilde bağımızı koparmamak adına, sanal ticaret heyetleri ve fuarlara birlik olarak katılımlarımızı gerçekleştirdik. 2020 yılında başladığımız sanal organizasyonlara, 2021 yılının ilk yarısında da devam ettik.

2021 yılının şubat ayında gerçekleştirilen Premiere Vision dijital fuarına 19 firmamız ile katıldık ve firmalarımızın uluslararası platformlarda tanıtımlarını gerçekleştirebilmek amacıyla Premiere Vision’un çevrimiçi pazaryerinde haziran sonuna kadar yer almalarını sağladık. Mayıs ayında Birliğimizden 14 firmamızın katılımıyla Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği ve Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliğiyle birlikte İspanya Sanal Ticaret Heyeti düzenledik. Heyette toplamda 45 firma yer aldı.