HAYATLARINA DA YÜREKLERİNE DE DOKUNUYORUZ
Ak Parti Pamukkale ilçe Başkanlığı halk kesimleri ile olan buluşmalarını sürdürüyor. Onların sorunlarını dinliyor, çözüm yolları arıyor
AK Parti Pamukkale İlçe Başkanı Uğur Gökbel, iktidara geldikleri tarihten bu yana sosyal devlet politikalarıyla toplumun tüm dezavantajlı kesimlerinin sorunlarına çözüm bulmaya, hayatlarını kolaylaştırmaya gayret ettiklerini söyledi. Gökbel, “Engelli vatandaşlarımız da AK Parti’nin göreve gelişiyle birlikte hak ettikleri ilgi ve desteği görmeye başladılar. Engelli kardeşlerimizin hem maddi, hem de manevi gereksinimlerini gidermeye, sosyal yaşama ve üretime daha fazla dahil olmalarının önünü açmaya yönelik düzenlemelere öncelik veriyoruz. Engelli bireylerle ailelerinin hayatlarını da, yüreklerine de dokunuyoruz” dedi.
AK Parti Pamukkale İlçe Başkanı Uğur Gökbel, İlçe Koordinatörü Mustafa Dilemre, İlçe Başkan Yardımcısı, Sosyal İşler Başkanı Yunus Çiftçi ve İlçe Kadın Kolları Başkanı Münevver Tekaslan ile birlikte engelli vatandaşlarla ailelerini evlerinde ziyaret etti.
Gökbel ve beraberindekiler, engelli vatandaşlar ve aileleriyle sohbet ederek, taleplerini dinledi.
“SOSYAL DEVLET OLMANIN GEREĞİNİ YAPTIK”
AK Parti iktidarının sosyal politikalarının dünyaya örnek olacak nitelikte olduğunu vurgulayan AK Parti Pamukkale İlçe Başkanı Uğur Gökbel, “Engelli kardeşlerimizin ve ailelerinin hayatını kolaylaştırmak, huzur ve refahlarını artırmak için yasal düzenlemeler hayata geçirdik, projeler uyguladık, çalışmalar yaptık. Eğitimden sağlığa, ekonomiden sosyal hayata her alanda engelli kardeşlerimizin yanında olduk, engelleri hep birlikte aştık. Engelli kardeşlerimizin eğitimden evde bakım hizmetlerine, istihdamdan sosyal hayata kadar her alanda ihtiyaç, talep ve beklentilerini karşılamak için önemli adımlar attık. 2010 yılında, engelliler için alınacak özel tedbirlerin eşitlik ilkesine aykırı sayılmayacağı hükmü getirilerek engellilere yönelik pozitif ayrımcılık ilkesi Anayasa ile güvence altına alındı. Engellilik alanında çerçeve niteliği taşıyan Engelliler Yasası’nı 2005 yılında çıkardık. Özel eğitim, istihdam, sosyal yardımlar, evde bakım, özel bakım hizmeti ve erişilebilirlik gibi engellilik konusundaki temel hak alanlarında yaklaşık 1.500 maddelik Engelliler Hukuku oluşturduk. Sosyal devlet olmanın gereklerini yerine getirdik, en iyiye, en güzele ulaşmak için de elimizden gelen gayreti gösteriyoruz” dedi.
“TÜM İMKANLARI SEFERBER ETTİK”
Engelli vatandaşların ve ailelerinin hem maddi, hem de manevi yönden desteklenmesi noktasında devletin tüm imkanlarının seferber edildiğine vurgu yapan AK Partili Gökbel, “İhtiyaç sahibi, bakıma muhtaç engelli vatandaşlarımız için evde bakım aylığı uygulamasını başlattık. Ayrıca Özel Bakım Merkezlerinden yararlanan engellilerimize ödeme yapmaya başladık. Evde bakım yardımı kapsamında destek alan kişi sayısı 2007 yılında 28.583 iken bu sayı 18 kat artarak 2021 yılı Mart ayı itibarıyla 535.805’e ulaşmıştır. Resmi Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi sayısı 2002 yılında 21 iken 2021 yılı Mart ayı itibarıyla 104’e ulaşmıştır. Özel Bakım Merkezleri sayısı ise 2007 yılında 10 iken 2021 yılı Mart ayı itibarıyla 292’ye yükselmiştir. Evde sağlık hizmetini Türkiye genelinde 81 ilimize yaygınlaştırdık” diye konuştu.
“ENGELLİ İSTİHDAMINA DESTEK VERDİK”
Engellilerin sosyal yaşama ve üretime daha fazla katılmalarının önünü açmak adına önemli düzenlemelerin AK Parti iktidarları döneminde hayata geçirildiğini ifade eden Gökbel, “Dünyada bir ilk olarak Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavı’nı başlattık. 2002 yılında 5.777 olan çalışan engelli memur sayısını, 2020 yılı itibarıyla 57.809’a ulaştırdık. Engelli memurlara özel mesai hakkı tanıdık. Engelli memurlarımıza isteği dışında gece nöbeti ve gece vardiyası görevi verilmemesini sağladık. Engellilerimize yönelik destekleyici istihdam politikalarımız neticesinde, kamu kurumlarında ve özel sektörde engelli çalıştırma zorunluluğundan işe yerleştirilen engelli sayısını 410 bine ulaştırdık. Sigortalı olmadan önce %40 ve daha fazla engeli bulunan engellilerimize, yaş şartı aramadan erken emekli olma hakkı tanıdık. Sigortalı olduktan sonra %60 ve üzeri engelli hale gelen sigortalılara da maluliyet hükümlerine göre erken emeklilik hakkı tanıdık. Ağır engelli evladı olan annelerimize 5 yıl erken emekli olma hakkı tanıdık. 2008 yılından bu güne kadar toplam 1.757 ağır engelli evladı olan annemiz bu haktan yararlanarak emekli oldu. 2002 yılında engelli vatandaşımızın aylık maaşı 24,48 TL iken 2021 yılında bu rakamı %70 ve üzeri engellilik oranı için 914 TL’ye %40-69 arası için 609 TL’ye yükselttik. Böylece 2021 itibarıyla engelli maaşlarını 38 kat artırdık” dedi.
“ENGELLİLERİN EĞİTİMİNE ÖZEL ÖNEM VERDİK”
“Engelli çocuklara, gençlere ve yetişkinlere, özel durumlarını dikkate alarak, bütünleştirilmiş ortamlarda eşit eğitim imkânı sağladık” diyen AK Parti Pamukkale İlçe Başkanı Gökbel, “ Kapsayıcı eğitim anlayışıyla; 2020 yılında özel eğitim okullarında eğitim gören engelli sayımız 55 bine, özel eğitim sınıflarında eğitim gören engelli sayımız 52 bine, kaynaştırma eğitiminden faydalanan engelli sayımız 318 bine, toplamda ise örgün eğitim alan öğrenci sayımız 425 bine ulaştı. Öte yandan engelli bireylerin vatandaşlık haklarını kullanabilmeleri adına seyyar sandık uygulamasını başlattık. Engelli vatandaşlarımızın oy kullanmasında yaşanan sorunları gidermeye yönelik düzenlemeler yaptık. 2018 yılında ağır engelli vatandaşlarımız için Seyyar Sandık uygulamasını hayata geçirdik. Engellilere yönelik daha nice örnek çalışmamız var. Elbette bu yapılanları yeterli görmüyoruz. Bundan sonrası için de projelerimizi hayata geçirmek için planlarımızı yaptık, stratejilerimizi belirledik. 2020’den 2030’a kadar engelli bireylere yönelik geliştirilecek politika ve hizmetlere yön vermesi amacıyla hazırlanan Engelsiz Vizyon Belgesi ile 8 amaç, 31 hedef ve 121 eylem alanı belirlendi. Engelli bireylerle ailelerinin hayatlarını da, yüreklerine de dokunuyoruz, bundan sonra da yanlarında olmaya devam edeceğiz” diye konuştu.
0 Yorum