Hatipoğlu:“Ekmek fiyatlarının artmasından sorumlu değiliz”

Hatipoğlu:“Ekmek fiyatlarının artmasından sorumlu değiliz”

Denizli Tarım Platformu Başkanı İrfan Osman Hatipoğlu “Çay, simit ve peynir üzerinden yürütülen karın doyurma hesapları, çiftçileri fiyat artışlarının sorumlusu izlenimi oluşturuyor." dedi

Ülke geleninde ekmek ve simit fiyatlarının artması ile açlık sınırında yaşayan ailelerin beslenme sorunu gündeme geldi. Çay, simit, peynir üzerinden yapılan karın doyurma hesaplarının çiftçileri rahatsız ettiğini belirten Denizli Tarım Platformu Başkanı İrfan Osman Hatipoğlu “Çay, simit ve peynir üzerinden yürütülen karın doyurma hesapları, çiftçileri fiyat artışlarının sorumlusu izlenimi oluşturuyor. Fiyat artışında çiftçilerimizin kabahati yoktur. Zararına, inatla üretmeyi sürdürüyorlar” dedi.

Başkan Hatipoğlu yaptığı değerlendirmede, başta ekmek olmak üzere unlu mamul üretiminde hububatın maliyete oranı yüzde 35’lerde olduğunu belirterek “Çiftçilerimiz 7-8 liraya mal ettiği buğdayın kilogramını 5-6 liradan satıyor. Buna karşın un yüksek fiyattan satılmakta. Çiftçilerimizin bir kazancı yoktur. Buğday tüccarları ve un sanayicileri haksız kazanç elde etmektedirler. Çiftçilerimiz tüketiciler kadar mağdurdur. Her iki tarafın mağduriyetinin giderilmesi, ucuzluğun önünün açılması için üretici birlikleri yeniden ele alınmalı, kamu tarafından finansman desteği verilmeli ve üretim tesisi kurmaları için önü açılmalıdır” önerisinde bulundu.

Başkan Hatipoğlu, çiftçiler olarak çay simit peynir üzerinden yürütülen açlık hesaplamalarından rahatsız olduklarını, “gıdanın ulaşılabilir olmaktan çıkması, hammadde üreticileri olarak bizleri rahatsız ediyor. Üzülüyoruz. Kabahatimiz yok. Kazançlı çıkanların aracılar ve un sanayicileri olduğunun bilinmesini istiyoruz” dedi.