Hasarlı kalple önce evladını kaybetti, sonra Covid atlattı

Hasarlı kalple önce evladını kaybetti, sonra Covid atlattı

Ankara’da yaşayan 67 yaşındaki mimar Selma Esen Karaman, uzun zamandır tansiyon hastası ve sigara içiyor. Çabuk yorulma ve nefes darlığı sebebiyle eşinin ısrarı üzerine bir kalp check-up ‘ı yaptırdı 

Bu şikayetlerini yıllardır sigara içmesine bağlıyor. Yapılan tetkikler sonucunda iki kalp kapakçığında da problem olduğu ortaya çıkıyor ve kendisine ameliyat önerildi. Ameliyatının nerede yapılacağına karar vermeye çalışırken, 37 yaşındaki oğlunu ani bir şekilde kaybetti. Tabii ki bu ani kayıp aileyi sarstı. Toparlanmaya çalışırken hem araya giren pandemi, hem evlat acısı, hem de Covid’e yakalanıp çok ağır bir şekilde geçirmesi ameliyatın sürekli olarak ertelenmesine sebep oldu. Bu zor süreçler ameliyatı iki yıl erteletti. Ameliyat kararını verip kuzenlerinin kardiyolog olması Selma Esen Karaman’ın daha bilinçli bir hasta olarak hareket etmesine sebep oldu. Ameliyatını kapalı yöntemle olmaya karar verdi. Araştırdıktan sonra İstanbul’a gelip Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Barış Çaynak ile görüştü. Anjiyo önerildi ve kalpte doğuştan var olan delik saptandı. Hiç beklemeden ameliyat kararı verildi ve bir ameliyatta üç işlem yapılarak hastanın önce kalpteki delikleri kapatıldı, aynı ameliyatta iki kalp kapakçığı da tamir edilerek sağlığına kavuşarak taburcu oldu.

HASARLI KALPLE COVİD ATLATTI 

Kalbinde delik olan ve kalp kapakçığı da tamir edilen hastasının ‘bu kadar hasarla koronayı çok iyi şekilde atlattığını’ söyleyen Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Barış Çaynak, süreç ile ilgili şu bilgileri verdi: “Kardiyolog bir arkadaşımın kuzeni olan Selma Hanım, bize Ankara’dan geldi. Hastamıza bir ameliyatta üç işlem yaptık. Covid atlattığı için kapalı yöntemle ameliyat olması, onun yıpranmış vücudunun ve akciğerlerinin bu ameliyatı kaldırması için önemliydi. Nefes darlığı, çabuk yorulma gibi bir takım şikayetleri vardı. Yaptığımız detaylı tetkiklerin sonucunda gördük ki; Mitral kapaktaki kaçak ileri derecede, hatta sağdaki kapağı da bozmuş. Ayrıca tetkiklerde anlaşılıyor ki; doğumsal kalp deliği olan Atriyal Septal Defect (ASD) denilen bir durumu da var. Üç tane ayrı ayrı sorun vardı. Hepsini aynı ameliyatta,göğüs kemiğini açmadan düzelttik. Her iki kalp kapağını da protez bir kapakla değiştirmeden, kendi kapaklarını koruyarak tamir ettik. Kapak değişimi olsaydı ömür boyu ciddi kan sulandırıcı ilaçlar kullanması gerekecekti. Ancak tamir sonrası böyle bir tedaviye ihtiyacı olmayacak. Zaten kalbinde bu kadar sorun varken Covid atlatmış olması da bizi şaşırttı. Bu kadar hasarla koronayla çok güzel baş etti, atlattı. Evlat acısı da yaşamış, üstüne Covid olmuş bir annenin bir an önce sağlığına kavuşması için kapalı yöntemle kalp kapağı tamiri ameliyatımızı gerçekleştirip hastamızı sağlıkla evine uğurladık.”