Halil Pekdemir : Domates İhracatındaki Artış Sevindirici

Halil Pekdemir : Domates İhracatındaki Artış Sevindirici

Sera Yatırımcıları ve Üreticileri Birliği (SERA-BİR) Başkanı Halil Pekdemir, domates ihracatında yılın ilk 9 ayında yaşanan büyük artışın sevindirici olduğunu söyledi

Sera Yatırımcıları ve Üreticileri Birliği (SERA-BİR) Başkanı Halil Pekdemir, domates ihracatında yılın ilk 9 ayında yaşanan büyük artışın sevindirici olduğunu söyledi.

Türkiye'deki domates ihracatının yükselmesinde pazar çeşitliliğinin artmasının büyük bir etkisinin olduğunu ifade eden Pekdemir, "Türkiye'nin 2023 yılının ilk 9 ayında yapmış olduğu 381 milyon 354 bin dolarlık domates ihracatıyla 2022 yılının tamamını büyük bir artışla geride bırakması ülkemiz için mutluluk verici önemli bir gelişme. Domates ihracatındaki bu büyük artış sera sektörünün gelişmesine de önemli katkılar sunacaktır. Sektörün daha da büyümesiyle hem istihdam oranı artacak, hem de ülke ekonomisine önemli döviz girdisi sağlanacaktır. Yıl sonuna kadar bu ihracat rakamlarının daha da yukarıya çıkmasını bekliyoruz." dedi. 

Pekdemir, hükümetin üretimin arttırılması için sera kurmak isteyen yatırımcılara vermiş olduğu kredi desteğinin sektörün gelişimine verdiği katkının ihracat rakamlarına yansıdığını belirterek, sera üretiminde Avrupa'da birinci sıraya gelmeyi hedeflediklerini aktardı. 

İhracat rakamlarını sürekli yukarıya taşıma gayreti içerisinde olduklarını ifade eden Pekdemir, "Türkiye'nin ihracat yaptığı ülkelere baktığımız zaman pazar ağının geçmiş yıllara göre arttığını görüyoruz. Bizim yeni pazarlara açılma ve oralarda istikrarlı bir şekilde bulunma hedeflerimiz devam ediyor. Artan seralarımız ve üretim miktarımızla her yıl ihracat rakamlarımızı arttıracağımızı düşünüyoruz. Ayrıca Rusya'nın da Türkiye'den domates ithalatı kotasını 350 binden 500 bin tona yükseltmesinin bizim açımızdan olumlu bir gelişmeydi. İnanıyoruzki ihracat rakamlarının artması ülkemiz ekonomisi için de önemli bir gelişme olacaktır. İhracat rakamlarının yükselmesi noktasında bizden desteklerini esirgemeyen hükümetimize, üreticilerimize ve ihracatçılarımıza teşekkür ediyorum." ded