Güneş Panelli İlk Cihaz, Deniz Kaplumbağasına Takıldı

Güneş Panelli İlk Cihaz, Deniz Kaplumbağasına Takıldı

PAÜ Deniz Kaplumbağaları Araştırma ve Uygulama Merkezi'nde (DEKAMER) ilk kez güneş panelli uydu takip cihazı 'Türkiye 100' isimli deniz kaplumbağasına takılarak denize bırakıldı.

Cumhuriyet'in 100'üncü yılı dolayısıyla ‘Türkiye 100’ ismi verilen 58-63 yaşlarındaki dişi deniz kaplumbağası Muğla’nın Ortaca ilçesindeki İztuzu plajına yumurta bıraktıktan sonra DEKAMER görevlileri tarafından güneş enerjili uydu takip cihazı takılarak denizle buluşturuldu. 

‘Türkiye 100’ün denizdeki yolculuğu, uydu takip cihazı sayesinde izlenebilecek

Konu ile ilgili demeç veren DEKAMER Müdürü ve PAÜ öğretim üyesi Prof. Dr. Yakup Kaska şunları ifade etti: “Deniz kaplumbağalarının doğal yaşamlarının izlenmesi amacıyla takılan uydu takip cihazları, kaplumbağalar hava almak için su yüzüne çıktıklarında sinyal göndererek nerede olduklarının tespit edilmesini sağlıyor. Farklı cihazlarla deniz kaplumbağalarının nerelere gittiğini, ne kadar sıklıkta nefes aldıklarını, nerelerde kışladıklarını takip edebiliyoruz. Caretta caretta’ya taktığımız cihazın içinde güneş paneli var. Pili bittiğinde tekrar şarj edebiliyor. Bu cihazı, AB tarafından desteklenen LifeMedTurtles Projesi (https://medturtles.eu/?lang=tr) çerçevesinde geliştirdik. Projenin kapsamında iki deniz kaplumbağası öncelikli türün (iribaş deniz kaplumbağası Caretta caretta ve yeşil deniz kaplumbağası Chelonia mydas) takibi ve korunması amaçlandı. Bunun ilk denemesini de burada Cumhuriyetimizin 100’üncü yılı münasebetiyle ‘Türkiye 100’ ismini verdik. Önümüzdeki günlerde hem bu kaplumbağanın buraya yuva yapmak için tekrar geldiğini ve yuvalardan sonra da nerelere göç ettiği bilgilerini elde etmiş olacağız. Bizim şu ana kadar yapmış olduğumuz çalışmalarda en önemli bağlantı Tunus ile Tunus’un Gabes Körfezi. Bu körfeze en fazla giden kaplumbağalarımız vardı. Bir grup Mısır civarına, bir grup da Suriye civarına gidiyordu. Ancak ‘Tuba’ isimli meşhur kaplumbağamız ise Adriyatik denizine gitti. Dolayısıyla Ege Denizi’nde kalanlar, Tunus, Mısır civarına gidenler, Suriye gibi uzak doğuya gidenler yanında Adriyatik denizine gidenler de bir başka grubu oluşturuyor. İşte bu farklı ortamlarda dolaşan kaplumbağaların genetik yapılarının farklılıkları ve bunların besin içeriklerinin farklılıkları gibi detaylı çalışmaları da biz DEKAMER olarak yapmaya devam ediyoruz” şeklinde konuştu.