Gülizar Biçer Karaca : Kız Çocuklarına Özel Önlemler Alınmalı

Gülizar Biçer Karaca : Kız Çocuklarına Özel Önlemler Alınmalı

11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü nedeniyle açıklama yapan CHP İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, Türkiye’de kız çocuklarının yaşadığı…

11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü nedeniyle açıklama yapan CHP İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, Türkiye’de kız çocuklarının yaşadığı sorunlara dikkat çekti ve devletin yükümlülüklerinden hareketle özel tedbirler alınması çağrısı yaptı

KIZ ÇOCUKLARI İÇİN ÖZEL ÖNLEMLER ALINMALI, HAKLARINA ERİŞİM ENGELLERİ KALDIRILMALI

“11 Ekim günü tüm dünyada Dünya Kız Çocukları günü olarak kutlanmaktadır. 11 Ekimde tüm dünya ülkeleri, kız çocuklarının sorunlarına dikkat çekmekte ve çözüm önerileri içeren fikirleri, politika önerilerini kamuoyuyla paylaşmaktadır. Ancak bizim ülkemizde toplumsal cinsiyet eşitsizliğinden  mağdur olan kız çocukları adeta görmezden gelinmekte, sorunların çözümü için somut adımlar atmaktan kaçınılmaktadır. Ülkemizde kız çocukları suç mağduru olmakta, erken ve zorla evlendirilmeleri ulusal insan hakları kurumlarınca savunulabilmekte, derin yoksulluk ve kronik hale gelen yoksunluk içinde eğitim gibi en temel haklarına erişememektedir. Peki soruyorum bakanlıklar bu konuda ne yapmakta?

BÜTÜNCÜL ÇOCUK POLİTİKASI ŞART

COVİD 19 pandemi süreci kız çocuklarının yaşadığı sorunları daha da görünür kılmıştır. Derin yoksulluk ve fırsat eşitsizliği artmış, pek çok çocuk eğitim hayatından uzaklaşmış, kopmuş ya da koparılmıştır. Uzaktan eğitime başlanmış ancak televizyon ve teknolojik araçlar ile internet bağlantısına erişmekten yoksun çocuklar için eğitim erişilemeyecek kadar uzak olmuştur. Eğitimden sorumlu bakan mevsimlik tarım işlerinde çalışan çocuklarla takas yaparak güzelleme yapmış ancak o çocukların eğitime erişmesini hala sağlamamıştır. 

2019 yılı TÜİK verilerine göre, Türkiye genelinde 5-17 yaş grubunda 16 milyon 457 bin çocuk olup, bu çocuklardan 720 bini çalışan çocuk olarak kayda geçmiştir. Bu sayının içinde 5 yaşında çocuk bile olması ürkütücüdür. Resmi rakamlara yansımamış daha binlerce çocuk var. Çocukların çalışmasını engellemek ve dolayısıyla daha fazla hak mağduriyeti yaşamalarının önüne geçmek için ne kadar bekleyeceksiniz?

TİHEK BAŞKANI AÇIKLAMALARI ÇOCUK HAKLARI İHLALİDİR

Aile içi şiddet ve istismara uğrayan çocuklar ise bambaşka bir önlenemeyen sorun alanı olarak durmakta, birileri ise İstanbul Sözleşmesini tartışmaya açma ve sözleşmeden çekilme gafletindedir. Kadın ve çocukları aile içi şiddete karşı en kapsamlı şekilde korumak için tarafı olduğumuz İstanbul Sözleşmesi’ne de karşı olduğunu söyleyen TİHEK Başkanı'nın erken yaşta zorla evlendirme ve istismar konusundaki söylemleri ve erken yaşta evliliği bu denli savunabiliyor olması, mevzuat değişikliği talep etmesi çocuk hak ihlalidir.

ÇOCUKLAR HAKLARININ ÖZNESİDİR

Sahadan, çocuk hakları alanında çalışan STK'lardan gelen bilgiler, pandemi döneminde özel tedbirler alınmazsa istismar ve erken yaşta zorla evlendirmelerin artacağına işaret ediyor. Geç olmadan kız çocukları için çağrı yapıyorum!

Çocuklar bugünün çocuklarıdır. Çocuklar haklarının öznesidir. Çocukların haklarını tesis etmek de ülkeyi yönetenlerin sorumluluğudur. Bakanlıklar önlem almıyorsa tek adamdan onay işaret mi bekliyor? Her bakanlığa bu konuda neler yaptıklarını ya da neden yapması gerekenleri hala yapmadıklarını, kız çocukları için ne kadar bütçe ayırdıklarını soru önergeleriyle sorarak önlem almaya davet ediyorum:

Kız çocukları için önlem alın, eşitsizlikleri giderin. Okul terklerini ve eğitim hayatından koparılmaları, erken yaşta evlilikleri önleyin, çocukların hakkını bilen, koruyan yetişkinler olarak sorumlulukla hareket edin.