Genç Filozoflar Denizli'de Buluştu
23. Ulusal Felsefe Olimpiyatları 2 Aralık 2018 Pazar günü, saat 10.00’da, on üç merkezde —Ankara, Antalya, Bursa, Çanakkale, Denizli, Erzurum, Gaziantep, Hatay, İçel, İstanbul, İzmir, Sakarya…
23. Ulusal Felsefe Olimpiyatları 2 Aralık 2018 Pazar günü, saat 10.00’da, on üç merkezde —Ankara, Antalya, Bursa, Çanakkale, Denizli, Erzurum, Gaziantep, Hatay, İçel, İstanbul, İzmir, Sakarya ve Samsun’da— aynı anda yapıldı. Olimpiyatta öğrenciler 4 saat boyunca ter döktüler. Olimpiyata Afyon, Aydın, Burdur, Isparta ve Uşak ilinden 48 liseden birer öğrenci katıldı.
Programa; Merkezefendi Kaymakamı Dr. Adem Uslu, Pamukkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Güney Çeğin, Merkezefendi İlçe Milli Eğitim şube müdürü Taşkın Osman Yıldız, Yazarbir Genel Başkanı Abdulkadir Uslu, Felsefe Olimpiyatları Komisyon başkanı Dr. Yüksel Marım, ilimizden ve katılımcı illerden gelen okul müdürleri, felsefe öğretmenleri, öğrenciler ve veliler katıldı.
Pamukkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Güney Çeğin tarafından gelen konuklarla güzel bir söyleşi yapıldı. Felsefe ne işe yarar? diye soran birine ‘İnsanı aptallıktan utanma seviyesine çıkarır.’ diye cevap veren Doç. Dr. Güney Çeğin, felsefe öğretmenleriyle samimi bir sohbet gerçekleştirdi. Eğitimin önemi, uygulanan eğitimin eksiklikleri, yanlışları, siyaset-eğitim ilişkisi, eğitimle gerçekleşen değişim, ailenin eğitimdeki rolü, eğitim modeli oluşturma, sınav sisteminin olumsuz etkileri gibi birçok konuda kendisine yöneltilen soruları cevaplandıran Çeğin’in şu sözleri uzun süre dinleyicilerin zihninde yankılanacak ve hatta birçok kişiyi -kendi deyimiyle- sarsarak onu harekete geçirecek özelliktedir:
“Jhon Lenon Âşık Veysel’i biliyor ve dünyanın ilk rock sanatçılarından olduğunu söyleyecek kadar onu tanıyor, biz ise öğrencilerimize sadece onun adını öğretebildik.”
“Değişim ne akademik ne milli eğitimle olur, değişimi sağlayacak olan politikacılardır.”
“Siyaset sofrasına açları değil, tokları oturtacaksınız. (Platon)”
“Eğitimin başlangıcı aile eğitimidir. Birbirini sevmeyen ebeveynler kaliteli eğitim veremez.”
“Cemaat toplumu muyuz cemiyet toplumu mu? Tabii ki de cemaat toplumuyuz.”
“Havasın dini ilim, avamın ilmi dindir. (Abdullah Cevdet)”
“Biz hâlâ Ziya Gökalp’in ‘Türkleşmek, İslamlaşmak, Muasırlaşmak ‘ diye belirlediği üç ayak üzerinde duruyoruz. Siyasetçiler bu üçünden birini öne çıkarır, diğer ikisini dışlar, bunu aşmalı ve kendimize has olanı bulmalıyız.”
“Abdullah Cevdet, Hilmi Ziya Ülgen gibi yazarlarımızı okumayı bırakın adlarını bile bilmiyoruz. Neden?”
“ Eğitim devlet işidir, bireysel olmaz; devlet isterse eğitim değişir.”
“Akademisyenlerle halk arasında özellikle eğitimin temeli olan öğretmenler arasında büyük bir uçurum var, çünkü akademisyenlerimiz okumuyor, bulunduğu konumun sarhoşluğunu yaşıyor.”
“Ziya Gökalp ve Yusuf Akçura okunmadan kurulan Cumhuriyet’i anlamamız mümkün değildir.”
“Şu an dünyada yetkin sosyolog yetiştiren iki ülke var: Hindistan ve Cezayir. Bu iki ülke de sömürge ülkelerdi, yani toplumlar imkânlarla değil yöntemlerle yol alır.” dedi.
Belge töreninde katılımcılara hitap eden Denizli İbrahim Cinkaya Sosyal Bilimler Lisesi Müdürü Hayrullah Akgün: “Ulusal ve yerel prestijimiz açısından önemli bir organizasyon olduğu düşüncesindeyiz. Okulumuzda bugün Afyon, Aydın, Burdur, Isparta ve Uşak’tan gelen lise öğrencilerini, öğretmenlerini ve ailelerini misafir ettik. Okulumuz ulusal bir organizasyona ev sahipliği yapmanın gururunu yaşamaktadır” dedi. Felsefe Olimpiyatı bölge komisyon başkanı ve ulusal jüri üyesi Dr. Yüksel Marım: "İyi bir şey yapmak kadar, yapılan iyi şeylerin değerini bilmek de önemlidir. Denizli'de on yıldır ciddi bir çalışma gerçekleştirerek Türkiye üçüncülüğü, beşinciliği, yedinciliği, onunculuğu, on ikinciliği gibi önemli sayılabilecek başarılara imza attık. Elbette çabalarımıza değer verenler olmasaydı bugüne ulaşamazdık. Bu öyküde, başlangıçta ilgi, sevgi ve dostluk, cesaret, çokça meslektaş dayanışması, pek çok öğrenci özverisi, okul yöneticilerinin ve İl Milli Eğitim Müdürümüz Mahmut Oğuz'un desteğinin öyküsü var. Kısaca bu öykü felsefe öğretmenlerinin ve değerli öğrencilerimizin ortak öyküsüdür. Bize şimdiye kadar destek veren değerli jüri üyesi arkadaşlarıma ve kardeş okul müdürü dostum Hayrullah Akgün'e, Felsefe Kurumu Derneği Başkanı İonna Kuçuradi'ye, Çocuklar İçin Felsefe Birimi Başkanı Nuran Direk'e hepiniz adına teşekkür ediyorum." dedi.
Merkezefendi Kaymakamı Dr. Adem Uslu, "İnsanlar felsefe yaparak hayatın yönlendirmelerini sorgulamış, kendi kararlarını verme, hayatı yaşanabilir kılma ve anlayabilme imkanı elde etmişlerdir. Hayatı anlayabilmek, olayların ardına bakabilmek ve yaşanabilir kılmak için felsefe yapılmıştır. Sorgulanmayanı sorgulamak, şüphe duymak, hayal etmek, evrensel olmak felsefenin temel nitelikleri olmuştur. Görünenin ardına bakmak, fark etmek, keşfetmek, hayatın anlamını ve niteliklerini düşünmeye çalışmak felsefenin temel etkinliğidir. Sevgili gençler bütün bunları yaparken işiniz çok zor. Size "Felsefe yapma" diyenler olacaktır. Pazar günü felsefe aşkına burada olmanızdan dolayı sizlere teşekkür ederim. Umarım bu yarışma sonucunda yüzümüzü güldürecek güzel dereceler çıkar. Tüm öğrencilerimize başarılar dilerim." dedi.
Olimpiyatta İbrahim Cinkaya Sosyal Bilimler Lisesinin girişinde Abdulkadir Uslu ve Hakkı Uslu kardeşlerin "Hayata Dair" adlı karikatür sergisi açıldı. El sanatları öğretmeni Nazan Dura ve öğrencilerinin yaptığı Kızılcabölük kumaşından yapılan ürünlerin standına yer verildi. İbrahim Cinkaya Sosyal Bilimler Lisesi öğrencilerinden oluşan topluluk müzik dinletisi sundu. Olimpiyatın kapanış bölümünde katılımcı okul, öğretmen ve öğrencilere olimpiyat katılım sertifikası, Türkiye Felsefe Kurumu madalyaları ve günün anısına yaptırılan plaketler; Merkezefendi Kaymakamı Dr. Adem Uslu, Bölge Komisyon Başkanı Dr. Yüksel Marım, İbrahim Cinkaya Sosyal Bilimler Lisesi Okul Müdürü Hayrullah Akgün ve konuk okul müdürleri tarafından verildi.
0 Yorum