Faslı Felçli Hasta Denizli’de Ayağa Kalktı
3 yıllık felçli hasta Mezlane Muhammed, Prof. Dr. Feridun Acar tarafından gerçekleştirilen başarılı beyin by pass ameliyatı sonrası yürümeye ve konuşmaya başladı.
Felçli Hastaya Mucize Ameliyat
Fas’ın Kazablanka şehrinden tedavi için Denizli’ye gelen 3 yıllık felçli hasta Mezlane Muhammed, Prof. Dr. Feridun Acar tarafından gerçekleştirilen başarılı beyin by pass ameliyatı sonrası yürümeye ve konuşmaya başladı.
Fas Berberilerinden olup 3 yıl önce inme sonucu felç geçiren ve vücudunun sağ tarafı tutmayan 58 yaşındaki felçli hasta Mezlane Muhammed, Fas, Fransa ve İspanya’da uygulanan tedaviler sonuç vermeyince Denizli’ye gelerek Özel Odak Hastanesi’nde, Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Feridun Acar tarafından ameliyat edildi.
Türkiye’de ilk defa Prof. Dr. Gazi Yaşargil tarafından uygulanan teknik ile 10 gün önce beynine by pass cerrahisi uygulanan hasta, tedaviye kısa sürede yanıt verdi. Ameliyattan sonra yavaş yavaş konuşmaya başlayan, ayağında ve kolunda hareketlenme gözlenen Muhammed; fizyoterapist eşliğinde yürümeye başladı.
“Amerika’dan tavsiye ettiler”
Eşinin refakatinde hastanede kalan ve fizyoterapi süreci devam eden Mezlane Muhammed, ameliyattan sonra hızla iyileşmeye başladığını belirterek, yeniden yürümeye ve konuşmaya başladığı için çok mutlu olduğunu söyledi. Amerika’dan doktorların tavsiyesi ile eşi ile birlikte Denizli’ye Prof. Dr. Feridun Acar’la görüşmeye geldiğini belirten Muhammed, başarılı operasyondan dolayı kendisine minnettar olduğunu ifade etti.
Türkiye’de ve dünyada çok az yerde yapılabilen ameliyatı başarıyla gerçekleştiren Prof. Dr. Feridun Acar, yapılan by pass ile beynin dışında ve kafatasının üstündeki ana atar damardan tıkalı olan sisteme akım verildiğini, böylece vücudun felçli bölgesinin yeniden fonksiyon kazanmaya başladığını söyledi. Prof. Acar şu bilgileri verdi:
“Hastamız 3 yıl önce büyük bir inme geçirmiş ve sol beyin ana hareket merkezini besleyen damar tıkanmış. Erken dönemde; Fas, Fransa ve İspanya'da sağlık merkezlerini dolaşmış. Kendisine kan Sulandırıcılar ile anti ödem tedaviler uygulanmış. Cerrahi operasyon yapılmamış. Bize geldiğinde tekerlekli sandalyedeydi. Yürüyemiyordu ve konuşamıyordu. Genç inme olduğu için ileriki yaşlarda yeniden inme geçirme riski vardı.
“Yüzde 36 Şansı Vardı”
Kendisiyle bütün artılarını eksilerini konuştuk. Yapılacak operasyonun kendisini bir sonraki inme atağından % 90 oranında koruyacağını söyledik. Motor fonksiyonlarını yeniden kazanma açısından da % 36 oranında şansı olacağını ifade ettik. Hasta bu şansı denemek istedi. 10 gün önce bypass ameliyatını yaptık, çok da iyi sonuç aldık. Ameliyattan sonra şaşırtıcı bir şekilde çok hızlı yanıt verdi. Yavaş yavaş konuşmaya başladı. Bacak fonksiyonlarını tamamen toparlayarak fizyoterapist eşliğinde yürümeye başladı. El ve kollarda da çok ince hareketler başladı. Bu bizim için çok önemli. İyi ve uzun bir fizyoterapi ile el ve kolları da günlük fonksiyonlarını yapacak duruma gelebilir.”
Prof. Dr. Gazi Yaşargil’in Tekniği
Prof. Dr. Feridun Acar inme tedavileri ile ilgili de şu bilgileri verdi:
“Inme hastalarında 3 türlü tedavi yöntemi vardır;
Birincisi anti ödem ve kan sulandırıcı tedavisi. Özellikle yaşlı hastalarda uygulanır ve doğal seyri takibe alınır.
İkinci yöntem; olay olduktan 4-6 saat içinde hasta hastanelerdeki inme merkezlerini ulaştırabilirse anjiyoya alınır. Damar içi uygulamalarla tıkalı damar açılabilir. 6 saatten sonra yüksek riskli olduğu için bu operasyon yapılamaz.
Üçüncü yöntem ise felçli bölgede yeniden dolaşımı sağlamak için bir bypass ameliyatı yapılmasıdır. Bu operasyonun 6 saat gibi bir sınırlaması yoktur. Bypass cerrahisi; beyin dışından, cilt altındaki kafatasının üzerindeki ana atar damardan, beyin içindeki tıkalı olan sisteme akım verilme ameliyatıdır. Bu ilk defa Gazi Yaşargil tarafından yapılan, dünyada da çok az merkezde gerçekleştirilen çok özellikli ve teknik bir ameliyattır. Genç yaşta inme geçiren hastalar için bu ameliyat bizim elimizde önemli bir opsiyon. Bir sonraki büyük inmeden korur. Operasyon ilk 7 gün içinde yapılırsa motor fonksiyonlarının düzelmesinde çok daha etkili olur. Faslı hastamıza da bu üçüncü yöntemi uyguladık.”
0 Yorum