Eski Santral Garajı Yeniden Hayat Bulacak

Eski Santral Garajı Yeniden Hayat Bulacak

PAÜ Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Mimarlık Bölümü öğrencileri Çal ilçesinde yer alan eski santral garajına yeniden hayat verecek.

2022-2023 Eğitim Öğretim Yılı Güz Dönemi’nde bölüm içi seçmeli derslerden olan Mimarlıkta Rölöve ve Restorasyon Pratikleri Dersi kapsamında öğrenciler Çal ilçesinde unutulmaya yüz tutmuş özgün işlevi santral garajı olan, ticari ve konut işlevli yapılar ile sınırlandırılmış bölgede belgeleme amaçlı inceleme ve ölçüm çalışmalarında bulundular. 

Ders kapsamında öğrenciler tarafından yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Öğr. Gör. Dr. Saadet Mutlu Kaytan şunları ifade etti: “Çal İlçesi Eski Santral Garajı Mekânsal Dönüşümü” başlıklı proje kapsamında eski santralin bulunduğu alanda Çal Belediyesi’nin de destek verdiği çalışmalar kapsamında yapıları plan, kesit ve görünüş düzeyinde belgelemek amacıyla krokiler hazırlanmış; yapıların ölçüleri alınmış ve fotoğraflama yapıldı. İlerleyen süreçte yapıların mevcut hallerinin rölöve çalışmaları ile belgelenmesi, ardından dönem özelliklerinin tespit edilerek restitüsyon projelerinin oluşturulması hedeflenmekte olup, tüm bu süreç sonunda mekânların kullanım ve dönüşüm önerileri proje düzeyinde hazırlanacak. Güz dönemi final haftasında bölgenin rölöve çalışması, restitüsyon projesi ve mekânsal dönüşüm önerilerinin bir sergi ile sunulması hedeflenmekte. Ayrıca tüm çalışmalar dersin arşivini barındıran  https://roloverestorasyonp.wixsite.com/paumtf adresinde de sergilenmek üzere yer alacak. Mimarlıkta Rölöve ve Restorasyon Pratikleri Dersi ile Denizli merkezi ve çevre ilçelerde yer alan mimarlık mirasının incelenerek rölöve çalışmaları ile belgelenmesi ve kentsel hafızaya katkı sunulması amaçlanmakta. Bu bağlamda çalışmalar her dönem farklı bir belgeleme ve kent hafızasına katkı düzeyinde çeşitlendirilmesi planlanıyor.”