ENGELLİ ÖĞRENCİLERE DİŞ SAĞLIĞI TARAMASI YAPILDI
Denizli Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi tarafından Denizli Görme Engelliler İlköğretim Okulu’nda eğitim gören çocuklara yönelik 1,5 yıldır yürütülen ‘Karanlığın Beyazı’ projesi kapsamında okulun…
Denizli Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi tarafından Denizli Görme Engelliler İlköğretim Okulu’nda eğitim gören çocuklara yönelik 1,5 yıldır yürütülen ‘Karanlığın Beyazı’ projesi kapsamında okulun mevcut öğrenci sayısı olan 65 öğrenciye ağız ve diş sağlığı eğitimi tekrarlanarak, çocukların diş muayeneleri,bakteri plak ölçümleri yapıldı.
Denizli Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi tarafından 2018 yılında Denizli Görme Engelliler İlköğretim Okulu’nda eğitim gören çocuklar için başlatılan Karanlığın Beyazı projesi aralıksız devam ediyor. Görme engelli bireylerin estetik kaygı taşımaması nedeniyle diş sağlığını ihmal etmeleri, günlük ağız bakım uygulamalarının yeterince yapılamamasının bir sonucu olarak çürük ve periodontal hastalıklara görme engelli bireylerde daha sık karşılaşılmasından yola çıkılarak başlatılan proje kapsamında Görme Engelliler İlköğretim Okulunda eğitim gören tüm çocuklara ağız hijyeninin geliştirilmesi, diş fırçalama alışkanlıkları kazandırıldı. Belirli periyotlarla çocukların diş muayeneleri, bakteri ve plak ölçümleri yapılırken, ailelere de eğitim verilerek çocuklarının ağız ve diş sağlığı hijyenine katkıda bulunuldu. Denizli Görme Engelliler İlköğretim Okulu öğrencileri hastaneye davet edilerek diş tedavilerin yapıldı. Diş ünitelerine tek tek oturtularak, temas ettirilerek diş tedavisinin nasıl yapıldığı hissettirildi. Tedavi gerektiren çocukların diş hekimine alışmaları, korkmadan rahatça gitmeleri sağlandı. Yapılan muayeneler sonucunda tespit edilen diş çürüklerinin tedavisi de hastanede gerçekleştirildi.
Denizli Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi Başhekimi Dt. İlgin Revna Kaytan projenin detaylarından bahsetti. Görme duyusundaki yetersizliğin şiddetine, başlangıç dönemi ve süresine bağlı olarak ortaya çıkan fiziksel, psikolojik sosyal ve entelektüel engellerin bireyin günlük hayatında birçok alanda zorluklarla karşılaşmasına neden olduğunu söyleyen Kaytan ağız ve diş bakımının da bunlardan birisi olduğunu söyleyerek şöyle devam etti; “ Geçen yıl başladığımız projeye bu yıl ki eğitim öğretim yılında da devam ettik. Periyodik olarak çocuklarda diş muayenesi bakteri ve plak ölçümü yaptık. Taramalar sonucunda çocukların oral hijyen motivasyonları ve uygulama kabiliyetlerinin başlangıca nazaran çarpıcı biçimde iyileştiğini görebiliyoruz. Aileler de eğitimden geçerek çocuklarının ağız ve diş sağlığı hijyeninde ne yapması gerektiğini öğrettik. Hiç şüphesiz ki bu noktada diş hekimi-eğitimci-veli işbirliği ve uyumu elzem bir faktördür. Herhangi bir bedensel veya zihinsel engeli bulunmayan yetişkinlerde 6 aydan uzun kontrol süreleri ağız hijyen motivasyonunu düşürür. Söz konusu çocuklarda düzenli ve sık periyotlarla diş hekimi kontrol muayenelerinin önemi açıktır. Bu yüzden projemize gelecek yılda devam etmek istiyoruz” dedi.
0 Yorum