Emlak piyasasındaki hareketlilik devam ediyor

Emlak piyasasındaki hareketlilik devam ediyor

Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM)’ın hazırladığı raporda ilk kez Ankara’nın ilçeleri de mercek altına alındı. Denizli’deki artış ise 5.6 oldu.

Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM) tarafından sahibinden.com’un ilan verileriyle hazırlanan “sahibindex Konut Piyasası Görünümü” raporunun onikincisi ile birlikte ilk kez Ankara’nın ilçelerindeki kiralık konut verileri incelendi. Satılık konutlarda en pahalı semt Gölbaşı olurken, en ucuz semt ise Kızılcahamam oldu. sahibinden.com’un emlak kategorisindeki veri havuzu analiz edilerek elde edilen istatistiki veriler üzerinden, BETAM uzmanlarının yorumlarını içeren rapor; gayrimenkul alıcı ve satıcılarıyla emlak profesyonellerine yol göstermek amacıyla hazırlanıyor ve platform üzerinden her ay kullanıcılarla paylaşılıyor.

İstanbul’da satılık konut fiyatları belirgin bir şekilde yükseldi

Kasım verilerine göre reel satış fiyatı artış hızı üç büyük ilde yükseldi. Geçen aya göre reel satış fiyatlarındaki artış oranı İstanbul’da 13, Ankara’da 6,2, İzmir’de ise 5,3 puan arttı ve İstanbul’da ölçülen artış oranı diğer illerdekine göre daha belirgin bir yükseliş gösterdi. Konut piyasasındaki canlılığı ölçen, satılan konut sayısının toplam satılık ilan sayısına oranı İstanbul'da yüzde 9,1’den yüzde 12,9’a, Ankara’da yüzde 9,3’ten yüzde 14’e, İzmir’de ise yüzde 7,9’dan yüzde 11,5’e yükseldi. Satılık ilan sayısı İstanbul'da yüzde 7,2 (215 binden 199 bine), Ankara'da yüzde 5,6 (75 binden 70 bine), İzmir'de ise yüzde 5,3’e (66 binden 62 bine) geriledi. Satılan konut sayısı ise bir önceki aya göre İstanbul'da yüzde 31,9 (19 binden 26 bine), Ankara'da yüzde 41 (6.972’den 9.831’e), İzmir'de ise yüzde 37,5’e (5.195’ten 7.143’e) yükseldi.

Ankara’nın en pahalı konutları Gölbaşı’nda, en ucuz konutları ise Kızılcahamam’da

Ankara genelinde satılık konut fiyatları yüksek bir artış oranına ulaşırken, Ankara ilçeleri düzeyinde çok farklı bir seyir izlediği görüldü. Son bir yılda en yüksek artışın gerçekleştiği ilçe Gölbaşı (yüzde 72,7) olurken, Gölbaşı’nı sırasıyla, Beypazarı (yüzde 70,5), Ayaş (68,3), Pursaklar (yüzde 62) ve Akyurt (yüzde 61,7) takip etti.  En düşük satış fiyatı artışı Kızılcahamam’da (yüzde 37,3) hesaplanırken, sırasıyla, Mamak (yüzde 37,7), Sincan (yüzde 42,7), Keçiören (yüzde 46,1) ve Yenimahalle (yüzde 51,3) en düşük satış fiyatı artışlarının gerçekleştiği ilçeler oldu. Kasım itibariyle ortalama m2 fiyatının en yüksek olduğu üç ilçe sırasıyla Gölbaşı, Çankaya ve Etimesgut olurken, en düşük m2 fiyatı ise Kızılcahamam, Beypazarı ve Polatlı ilçelerinde gözlemlendi.

Kiralık ilan sayısı azalırken, kiralık konutlara olan talep arttı

Kiralık konut piyasasındaki canlılık göstergesi olan kiralanan konut sayısının toplam kiralık ilan sayısına oranı önceki ay olduğu gibi düşmeye devam ederek geçen aya göre 0,7 puan geriledi ve yüzde 25,8 oldu. Kasım verileri üç büyük ilde kiralık konut arzının arttığını, kiralık konut talebinin ise Ankara’da ve İstanbul’da artarken İzmir’de azaldığını gösterdi. Kasım’da kiralanan konut sayısının kiralık ilan sayısına oranı İstanbul'da yüzde 25,8, Ankara’da yüzde 26, İzmir'de ise yüzde 23,9 oldu.

Kiralık konutlar 22 günde kiracı buluyor

Türkiye genelinde kiralık konut kapatılan ilan yaşı geçen aya göre 1 gün uzayarak 21,9 gün oldu. Üç büyük ilde de kapatılan kiralık konut ilan yaşı; Türkiye genelinde olduğu gibi uzayarak İstanbul’da 0,9 gün, Ankara’da 2,1 gün, İzmir’de ise 1,6 gün yükseldi ve İstanbul’da 20,1 gün, Ankara’da 19,9 ve İzmir’de 23,6 gün oldu.