Ellerimizi yıkayalım, HAYAT KURTARALIM

Ellerimizi yıkayalım, HAYAT KURTARALIM

PAÜ Hastanesi Enfeksiyon AD. Dr. Öğretim Üyesi Suna Seçil Öztürk Deniz El Hijyeni günü hakkında açıklamalarda bulundu

Her yıl 5 Mayıs’ta ‘Dünya El Hijyeni Günü’ kutlanmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü tarafından belirlenen bu küresel kampanyanın 2023 yılı amacı;  sağlık hizmetlerinin iyileştirilmesinde el hijyenini desteklemek için insanları bir araya getirmek ve böylece sağlık sisteminin tüm alanlarında hasta bakım kalitesi ve hasta güvenliği üzerinde olumlu bir etki yaratmaktır.

PAÜ Hastanesi Enfeksiyon AD. Dr. Öğretim Üyesi Suna Seçil Öztürk Deniz El Hijyeni günü hakkında açıklamalarda bulundu ; Hasta güvenliğini tehdit eden faktörlerden biri olan sağlık bakımı ilişkili infeksiyonlar, çoğunlukla dirençli organizmaların neden olduğu enfeksiyonlar olup, hastalara, ziyaretçilere ve sağlık çalışanlarına zarar vermekte ve sağlık sistemine önemli yükler getirmektedir. El hijyeni, insanları bu infeksiyonlardan ve antimikrobiyal dirençten koruyacak ve hayat kurtarmaya yardımcı olabilecek ortak hedeflerden biridir. El hijyeni ve temizliği, sağlık bakımı alanlara saygının bir göstergesi olduğu kadar, sağlık bakımı sunanların da işlerini kolaylaştırmaktadır. Sağlık hizmeti sunumu sırasında, doğru zamanda ve doğru şekilde el hijyeni yapılması her yıl milyonlarca hayat kurtarırken, sağlık harcamalarında da önemli tasarruflar sağlamaktadır. 

Dünya Sağlık Örgütü ‘‘Eylemi birlikte hızlandırın. HAYAT KURTARIN: Ellerinizi Yıkayın!’’ sloganıyla herkesi el hijyenini iyileştirmeye yönelik küresel hareketin bir parçası olmaya davet etmekte ve dünya çapında el hijyeninin iyileştirilmesini desteklemek için 'insanları bir araya getirmeyi' amaçlamaktadır. Bugün bir hayat kurtarılabilir ama birlikte harekete geçersek gelecekte dünya çapında yüzbinlerce hayat kurtarılabilir. Bu amaçla hükümetlerin, sağlık kurumlarının ve sivil toplum kuruluşlarının birlikte çalışması, bireylerin desteklenmesi çok önemlidir. Sağlık bakım hizmeti verilen kurumlarda el hijyen ürünlerine erişilebilirliğin sağlanması, sağlık çalışanları, hastalar ve ziyaretçiler tarafından alkol bazlı el dezenfektanlarının kullanımı veya ellerin sabun ve suyla yıkanması güvenli eller, iyileştirilmiş sağlık bakımı kalitesi ve kurtarılmış daha çok hayat anlamına gelecektir. 

Başhekim Prof. Dr. Murat Özban ise herkesin kendi enfeksiyonunun peşinde olması durumunda oranların o kadar az olacağını söyledi ve hastanemiz enfeksiyonunun minimuma indirilmesi için emeği geçen herkese teşekkür etti.

Etkinlik sonunda enfeksiyon kontrol ekibi tarafından yapılan haberli el hijyeni  gözlemlerine başarı gösteren  birimlere ve kişilere teşekkür  belgesi verildi.

 Biraraya gelelim, ellerimizi yıkayalım, HAYAT KURTARALIM!