ELEKTRİK ZAMMI BİR KALEMDE ANALİZ EDİLECEK BİR ZAM DEĞİL

ELEKTRİK ZAMMI BİR KALEMDE ANALİZ EDİLECEK BİR ZAM DEĞİL

Enerji Piyasası Denetleme Kurulu'nun (EPDK) 27 Haziran’da yaptığı toplantı neticesinde kamu ve özel sektör üretim şirketlerinin biriken maliyetlerinin tüketiciye yansıtılmasına karar verildi.…

Enerji Piyasası Denetleme Kurulu'nun (EPDK) 27 Haziran’da yaptığı toplantı neticesinde kamu ve özel sektör üretim şirketlerinin biriken maliyetlerinin tüketiciye yansıtılmasına karar verildi. Buna göre, 1 Temmuz'dan geçerli olmak üzere elektrik fiyatları konut, ticarethane ve sanayide ortalama yüzde 14.98 oranında artırıldı.

Elektrik zammıyla ilgili olarak Bloomberg HT kanalına açıklamalarda bulunan Denizli Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Müjdat Keçeci, önemli açıklamalarda bulundu.

1 kWh elektrik sanayide Ortalama 50 kuruşa çıkacak diyen Keçeci, “Sanayide 1 kWh elektrik için son altı ayda ortalama 44,1 kuruş ödendi. Sanayide 2018 yılı II. dönem elektrik fiyatlarına bakıldığında, en küçük tüketim aralığı olan 20 MWh(3) altındaki tüketiciler 1 kWh elektrik için ortalama 48,5 kuruş, en büyük tüketim aralığı olan 150000 MWh üstündekiler ise ortalama 41,8 kuruş ödedi. Buna 20 kuruş da dağıtım bedeli eklenince sanayi elektriği toplamda 70 kuruş.” dedi.

Elektrik zammı denilince bizim için ilk akla gelen sanayi oluyor diyen Keçeci, “Türkiye'de özellikle sanayide iki tane önemli maliyet faktörü var: işçilik ve elektrik. Bizleri en çok dar boğaza sokan, hesap edemediğimiz, ayarlı yapamadığımız iki unsur var: bunlar da işçilik ve elektrik. Dolayısıyla elektriğe %15 zam gelmesi demek özellikle sanayideki maliyetlerimizin önemli derecede artması demektir. Bu zammı nasıl hazmedeceğimiz ve maliyetlerimize nasıl yedireceğimiz sanayiciler için çok önemli. Çünkü %15 elektrik zammı önemli bir zam. Bugün 40-41 kuruşlara kullanırken 50 kuruşlara falan geleceği hesap ediliyor. Dolayısıyla önemli bir yansımadır.” dedi.

Elektrik zamlarının maliyetlere yansıtılmasının enflasyonu da tetikleyeceğini dile getiren Keçeci, “Elektrik zammını üreticiler ister istemez maliyetlerine yansıtacaklar; bu da ürün fiyatlarını yükseltecek. Dolayısıyla enflasyon yükselecek. Mücadele etmeye çalıştığımız enflasyonu kendi ellerimizle yükselttiğimizin resmidir bu. Ayrıca elektrik tüketim oranında da problemler var. Ben mesela Denizli Sanayi Odası olarak kendi verilerime baktığımda 2018'de Ocak-Mayıs aralığında kullandığımız 850.000 megavat enerjiyi 2019'da 764.000 megavat olarak kullanmışız. Yani sanayinin önemli derecede duralamasından dolayı elektrik tüketimi de oldukça düştü ülkede. Üretimin düştüğü bir ortamda bu artışları biz müşterilerimize yansıtabilecek miyiz? Yansıttığımız ürünlerin fiyatları, piyasada kabul görecek mi? Kabul gören piyasadaki ürünlerin, enflasyona etkisinin ne olacağını ayrı ayrı hesaplamak gerektiğini düşünüyorum. Elektrik zammı denilince hemen bir kalemde analiz edilecek bir zam asla olmuyor. Onun için kapsamlı düşünmek zorundayız. Kaynak yaratılmak istendiğinde neden hep sanayici kaynak olarak görülüyor anlayabilmiş değiliz. Sanayiciler üretmek için zorlanmaktadır ve bu gibi uygulamalar üretimi daha da zorlaştırmaktadır.” şeklinde konuştu.