EKONOMİ KEFEN PARASINA EL ATACAK KADAR MI BOZULDU

EKONOMİ KEFEN PARASINA EL ATACAK KADAR MI BOZULDU

İYİ Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk , Merkez Bankasının “ kefen parası “ olarak adlandırılan 46 milyar TL’lik “ ihtiyat akçesinin “ bütçeye aktarılacağına dair haberler üzerine konunun…

İYİ Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk , Merkez Bankasının “ kefen parası “ olarak adlandırılan 46 milyar TL’lik “ ihtiyat akçesinin “ bütçeye aktarılacağına dair haberler üzerine konunun açıklığa kavuşması için Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığı’na bir yazılı soru önergesi verdi . 

Bütçe açığının 2019’un ilk beş ayında %225 artış göstermesine tepki gösteren Öztürk , Hükümete kamu denetimi dışında bırakılan fonlarındaki harcamaların , lüks kamu harcamalarının ve israfın azaltılmasını tavsiye etti . Kurulan kurullarda dağıtılan ulufe gibi maaşların daha bir toplantı yapılmadan zamlanmamasını istedi . 
iYİ Parti Milletvekili Öztürk , Bakan Albayrak’a  ; Daha önce böyle bir şekilde bir dönem yaşandı , ihtiyat akçesi bütçeye aktarıldı mı ve ülke o dönemde hangi şartlar altındaydı ? 
Devletin Ekonomisi “ kefen parasına “ el koyacak kadar kötü durumda mı ? 
Merkez Bankasından Hazineye 2018 yılında “harcanması için” bütçeye aktardığı “kar” ne kadardır? Döneminden önce aktarılarak, Ocak bütçesinin fazla vermesine neden olan “kar” aktarımı nereye harcanmıştır ? Gibi çarpıcı sorular yöneltti.

Milletvekili Yasin Öztürk’ün Soru Önergesi şöyle;

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın Anayasanın 98 ve TBMM İçtüzüğünün 96. Maddesi gereğince Hazine ve Maliye Bakanı Sayın Berat ALBAYRAK tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını saygılarımla arz ederim. 1.7.2019

 

Yasin ÖZTÜRK

Denizli Milletvekili

Basında yer alan haberlere göre, bütçe açığının yılın ilk beş ayında yüzde 225 artış göstermesinin ardından; fazla bozulmanın önüne geçebilmek için, Merkez Bankasının 46 milyar TL’lik ihtiyat akçesinin bütçeye aktarılacağı iddia edilmiştir.

Ayrıca yine basında, başta Gelir Vergisi olmak üzere, vergi oranlarında artış yapılacağı bilgilerine yer verilmiştir. 

 

  1. Merkez Bankasının “ihtiyat akçesine” el konulacağı iddiası doğru mudur?
  2. Türkiye Cumhuriyeti tarihinde, “kefen parası” olarak tabir edilen ihtiyat akçesinin bütçeye aktarıldığı bir dönem yaşanmış mıdır? Yaşandıysa, ülke hangi şartlar altında böyle bir yönteme başvurmuştur?
  3. Türkiye Cumhuriyeti Devletinin ekonomisi, “kefen parasına” el konulacak kadar kötü bir durumda mıdır? Eğer böyle bir durumdaysa, vatandaşa ekonominin iyi gittiğini söylemek yerine, gerçek durum hakkında neden bilgi verilmemektedir?
  4. Merkez Bankasından Hazineye 2018 yılında “harcanması için” bütçeye aktardığı “kar” ne kadardır? Döneminden önce aktarılarak, Ocak bütçesinin fazla vermesine neden olan “kar” aktarımı nereye harcanmıştır?
  5. Bütçe açığını düşürmek için “ihtiyati akçeye” el atmak yerine, denetimden çıkmış kamu harcamalarını düşürmek ve israfı önlemek amacıyla bir çalışma yapmayı planlıyor musunuz?