EĞİTİM Mİ VERİYORSUNUZ, TİCARET Mİ YAPIYORSUNUZ?

EĞİTİM Mİ VERİYORSUNUZ, TİCARET Mİ YAPIYORSUNUZ?

İYİ Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk , Denizli’de belki de en çok halkın içinde olan vekil durumunda .

İYİ Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk , Denizli’de belki de en çok halkın içinde olan vekil durumunda.  Vekil Öztürk’ü bir gün pazarda alışveriş yaparken diğer gün bir ilçede esnaf gezerken görmek artık alışılan bir durum haline geldi . Böyle olunca doğrudan vatandaştan aldığı şikayetleri ve önerileri değerlendirip soru önergesi , kanun teklifi halinde Meclis gündemine taşıma konusunda da açık ara önde gidiyor .

İyi Parti Milletvekili bu kez de okul öncesi eğitim konusunda alınan yüksek ücretleri TBMM Başkanlığı’na Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un yanıtlaması istemiyle verdiği yazılı soru önergesi ile tartışmaya açtı .

Okul öncesi eğitimde alınacak tavan ücret belirlenirken çevrenin ekonomik durumu göz önünde bulundurulmalıdır , bu ücret hiç bir şekilde velilerin ekonomisini zorlayacak düzeyde olmamalıdır diyen Yasin Öztürk , Denizli’nin Merkezefendi , Pamukkale ilçeleri ve Ankara Çankaya’sı arasındaki uçurum gibi fiyat farkını örnek vererek ; Çankaya’da 70 TL , Pamukkale ve Merkezefendi’de 240 TL hangi kriterlere göre belirlendi , bu ilçeler sizin gözünüzde aynı gelir grubunda mı , Pamukkalemiz’de , Merkezefendimiz’de yoksullukla mücadelede eden , tarımla , hayvancılıkla kıt kanaat geçinen mahallerimizin varlığından haberdar mısınız , her yeri Çankaya mı sanıyorsunuz , geçen yılın ücretlerine % 33.4 zam yaparken vatandaşlarımızı hiç mi düşünmediniz , niyetiniz evlatlarımıza eğitim vermek mi yoksa ticaret yapmak mı diyerek tepkisini dile getirdi .

Vekil Yasin Öztürk’ün Soru Önergesi şöyle;

                                          TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

                          Aşağıdaki sorularımın Anayasanın 98 ve TBMM İçtüzüğünün 96. Maddesi gereğince Milli Eğitim Bakanı Sayın Ziya SELÇUK tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını saygılarımla arz ederim. 20.09.2019

                                                                                                                                                Yasin ÖZTÜRK

                                                                                                                                         Denizli Milletvekili

        Milli Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliği’nin, “Okul öncesi eğitim kurumlarında ücret tespit komisyonu ve ücretin tespiti” başlıklı maddeleri aşağıdadır: 

“MADDE 67 – (1)  Okul öncesi eğitim hizmeti resmî okul öncesi eğitim kurumlarında ücretsizdir. Ancak çocukların beslenme, temizlik hizmetleri ve eğitim programının uygulanmasına yönelik eğitim materyalleri için ücret alınır. Alınacak bu ücret, ücret tespit komisyonunca nisan ayında tespit edilir.

(3) Alınacak aylık tavan ücret tespit edilirken, çevrenin ekonomik durumu göz önünde bulundurulur. Tespit edilecek aylık ücretin tavanı hiçbir şekilde okul öncesi eğitimin yaygınlaştırılması ve geliştirilmesini engelleyecek, velilerin ekonomik durumlarını zorlayacak şekilde yüksek tutulamaz.

(4) Komisyon kararı, valiliğin onayından sonra yürürlüğe girer. Belirlenen tavan ücretleri il millî eğitim müdürlüklerince Bakanlığa bildirilir ve il millî eğitim müdürlüğünün internet sayfasından duyurulur.”

Bahsi geçen Yönetmelik uyarınca bazı illerde okul öncesi kurumlarda alınacak tavan ücreti aşağıdaki şekilde tespit edilmiştir:

 

Bünyesinde anasınıfı bulunan okullar                                 

Bağımsız Anaokulları        

Ankara

Çankaya

Altındağ

Yenimahalle

Keçiören

Çamlıdere

Etimesgut

Polatlı

Kahramankazan

 

 

70

40

60

50

20

60

40

40

 

160

130

150

150

-

150

130

130

Not: Ankara’nın bazı ilçeleri gösterilmiştir.

 

Anaokulu Uygulama Sınıfı                              

Anasınıfı             

Denizli

Acıpayam

Buldan

Çivril

Merkezefendi

Pamukkale

Honaz-Serinhisar

Bozkurt- Baklan

Bekilli

Kale-Beyağaç-Çal

Güney

Babadağ-Tavas

Sarayköy

 

 

175

160

195

240

240

160

120

75

80

40

100

180

 

60

50

60

120

120

100-70

100-40

30

80-40-30

-

40-70

60

Denizli’nin Merkezefendi ve Pamukkale ilçeleri, büyük ve gelişmiş ilçeler olmakla beraber, kırsal alan ve alt gelir grubunun da sınırları içinde bulunduğu mahallelere de sahiptir.

Öte yandan geçtiğimiz sene Pamukkale ve Merkezefendi’de anaokulu ücreti 180 TL olarak tespit edilmişken, bu sene memur ve asgari ücretli çalışanlara verilen zam dikkate alınmadan, yüzde 33.4 artışla bu sene 240 TL’ye yükseltilmiştir.

Yukarıdaki bilgiler doğrultusunda;

1-Yukarıda bahsi geçen Yönetmeliğe göre, illerdeki komisyonlar, alınacak aylık tavan ücretini tespit ederken, çevrenin ekonomik durumunu hangi kriterleri dikkate alarak belirlemektedir?

2-Komisyonlar tarafından tespit edilen tavan ücretinin altında öğrenci kabul eden okul bulunmakta mıdır?

  1. Öğrenci velisinin okul tavan ücretini ödeyemeyeceğini beyan etmesi durumunda, “velilerin ekonomik durumlarını zorlayacak şekilde yüksek tutulamaz” hükmü doğrultusunda taban ücretinden ödeme yapılma imkanı bulunmakta mıdır?
  2. Yukarıdaki örneklerde görüleceği üzere, Denizli’nin Merkezefendi ilçesinde uygulama sınıf ücretinin 240, Ankara’nın Çankaya ilçesinde 70 TL olduğu görülmektedir. 81 il ve ilçelerinde, okul ücretlerini tespit edecek komisyona Bakanlığınız tarafından ücretlerin alt ve üst sınırının ne olacağı konusunda bilgilendirme yapılmakta mıdır?
  3. Anaokullarında kulüp adı altında, (saat 17:00’ye kadar çalışan anneler için) yapılan uygumalar için fahiş ücretlerin talep edildiği öne sürülmektedir. Bu uygulama için ücretlendirme ne şekilde tespit edilmektedir? Fiyatlandırma konusunda Bakanlığınızca veya ilgili İl Müdürlüklerince bir denetim gerçekleştirilmekte midir? 
  4. Aynı ilçelerdeki mahallelerinin arasında bile gelişmişlik açısından fark olması dikkate alınarak, tavan ücretlerinin bu kriter dikkate alınarak belirlenmesi konusunda Bakanlığınız nezdinde ücretlendirme yapılmasına geçilmesi düşünülmekte midir?
  5. Her ilin ve ilçenin gelişmişlik düzeyi tespit edilerek, Bakanlığınızca doğrudan bir ücretlendirme yapılması düşünülmekte midir?