Dünyanın ilk 100 jeositi içerisine PAMUKKALE girdi

Dünyanın ilk 100 jeositi içerisine PAMUKKALE girdi

Pamukkale “jeolojik miras alanı” kapsamında değerlendirilen Jeosit alanı biltesine Jeoloji Mühendisleri Odası girişimleri ile girerek, yerini aldı. 

Konu hakkında yapılan açıklamada, “IUGS (International Union of Geological Sciences) jeolojik miras alanı, jeolojik unsurlara ve uluslararası bilimsel öneme sahip, referans olarak kullanılan ve tarih boyunca yer bilimlerinin gelişimine önemli katkıları olan anahtar yerlerdir.   “IGCP-731 (Uluslarası Yerbilimleri Programı) IUGS Jeolojik Miras Alanları”’nın temel amacı Dünya ve tarihini anlamadaki etkisi bakımından simgesel ve tüm Yer bilimleri toplulukları tarafından bilinen Dünya’nın her yerinden jeolojik alanların tanınmalarını sağlamaktır. Yaklaşık 40 ulustan 10 uluslararası kuruluştan 200’den fazla uzman, standartların tanımlanıp adayların belirlenmesi sürecine katılmıştır. 190 aday jeosit, farklı disiplinlerden 34 uzman tarafından değerlendirilmiştir. Bu zorlu sürecin sonucunda İlk 100 IUGS Jeolojik Miras Alanı belirlendi. Denizli’nin incisi “Pamukkale Travertenleri” büyüleyici güzelliği ile tüm dünyadaki en önemli jeositlerden (jeolojik alan) biri olarak bu liste içinde yerini almıştır.

Pamukkale’nin bu liste içerisinde yer alması için Jeoloji Mühendisleri Odası Denizli Şubesi, Jeoloji Mühendisleri Odası Jeolojik Miras Çalışma grubu ve Denizli Traverten Jeopark çalışma grubunun özverili çalışması ile aday gösterilmesi gerçekleştirilmiştir. 

Travertenlerimizi dünyaya anlatmak üzere 25-27 Ekim 2022 tarihlerinde İspanya’da düzenlenen İLK 100 IUGS GEOLOGICAL HERITAGE SITES toplantısına Prof. Dr. Mehmet Özkul davet edilmiştir.

Denizli Traverten Jeoparkı çalışmaları kapsamında önemli bir adım olarak görülen bu ilk adım Çalışma grubumuzun şevkini arttırmıştır.” denildi