DSO MECLİSİ YILIN SON TOPLANTISINI YAPTI

DSO MECLİSİ YILIN SON TOPLANTISINI YAPTI

Denizli Sanayi Odası Aralık ayı olağan Meclis toplantısı Pamukkale Tenis Kulübü Marla Restaurant'ta gerçekleştirildi. Toplantının konusu enflasyon oranı beklentileri oldu.

Meclis Başkanı Mehmet Tosunoğlu’nun açılış konuşmasıyla başlayan toplantıda, Yönetim Kurulu Başkanı Müjdat Keçeci, Aralık ayı enflasyon oranı beklentisinden bahsetti.

Başkan Keçeci, “Son dönemde döviz kurunda yaşanan gelişmeler sonrasında hepimizin merakı 3 Ocak'ta açıklanacak enflasyon oranlarına odaklandı. Bloomberg HT Araştırma Birimi tarafından yapılan ankete göre kurumlar Aralık ayı enflasyonunun yüzde 29,6 seviyesine çıkmasını öngördü. Enflasyon, piyasanın öngördüğü seviyeye çıkarsa 2002 yılından bu yana görülen en yüksek seviyesine çıkmış olacak. Ankette yıllık enflasyona ilişkin en yüksek beklenti yüzde 37,3 olurken, en düşük beklenti ise yüzde 24 olarak açıklandı. Kasım ayında Türkiye'de yıllık enflasyon yüzde 21,31 ile son 3 yılın zirvesine çıkmış oldu. Aralık ayına ilişkin öncü göstergeler de enflasyonda yüksek seviyelerin görüleceğine işaret ediyor. Ümidimiz bu dalgalanmaların ve belirsiz piyasaların bir an önce durulması ve özellikle biz sanayicilerin, önümüzü daha net görebilmesidir.” dedi.  

Asgari ücret artışına da değinen Keçeci, “Asgari ücrete yapılmış olan %50’lik zam oranı asgari ücretliler için normal bir oran. Ancak mevcutta asgari ücretin üzerinde istihdam sağlayanlar için bu oranda bir maaş zammı işverenler için yüksek bir maliyet olabilir. Tabii ki bu durumda çalışanların da küstürülmemesi gerekiyor. Bu sebeple 3 Ocak’ta açıklanacak olan enflasyon oranı, bu noktada da önem arz ediyor.” diye konuştu.

Meclis toplantısına konuk olarak katılan, Pamukkale Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Oğuz Karadeniz, asgari ücret, verimlilik ve çalışma koşulları hakkında bir sunum yaptı. Karadeniz, asgari ücretin belirlenmesinde ele alınan kalemler, çalışan ve işveren hakları, istihdam teşvikleri, çalışanların verimliliğini arttıran ve azaltan etkenlerden bahsetti. Karadeniz, sunumun ardından meclis üyelerinin sorularını cevapladı.