DİYABETLİ SAYISI HIZLA ARTIYOR

DİYABETLİ SAYISI HIZLA ARTIYOR

Cumhuriyet Halk Partisi Denizli İl Başkanı Mahir Akbaba, 14 Kasım Dünya Diyabet Günü ile ilgili yaptığı açıklamada, Türkiye'de diyabetli hasta sayısının hızla arttığına dikkat çekerek, mevcut…

Cumhuriyet Halk Partisi Denizli İl Başkanı Mahir Akbaba, 14 Kasım Dünya Diyabet Günü ile ilgili yaptığı açıklamada, Türkiye'de diyabetli hasta sayısının hızla arttığına dikkat çekerek, mevcut sağlık sisteminde hastaların ihtiyaç duydukları ilaç ve ekipmana ulaşmakta zorlandıklarını söyledi.

Türkiye'de yaklaşık 11 milyon diyabetli olduğunu belirten Mahir Akbaba, "Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre 2000 yılında Türkiye'de 3 milyon diyabetli vardı ve 2030 yılında bu sayının 6,5 milyona çıkacağı tahmin ediliyordu. Ancak, bu rakam şimdiden geçildi ve ülkemizde 11 milyon diyabet hastası bulunuyor" dedi.

Diyabet konusunda Sağlık Bakanlığı ve üniversitelerin ciddi araştırmalar yaparak bir politika belirlenmesi gerektiğini ifade eden Akbaba, "Maalesef mevcut sağlık sistemi, 'koruyucu hekimlik' konusunda yetersiz kalmaktadır. Diyabetli hastalarımız gerekli ilaç ve ekipmanlara ulaşmakta zorlanmaktadır. Güvenilir şeker ölçüm cihazlarının SGK'nın listesinde yer almaması hastalara ek maliyetler yüklemektedir. Unutulmamalıdır ki milyonlarca kişinin açlık ya da yoksulluk sınırında olduğu Türkiye'de  birçok hastanın şeker ölçüm çubuklarına kaynak ayırması önemli bir sorundur. Hastaların mağduriyetlerinin giderilmesi için tedavi masrafları tamamen devlet tarafından karşılanmalı, koruyucu hekimlik konusunda da ciddi adımlar atılmalıdır” diye konuştu.