Dikkat..! uzmanlar kene tehlikesine karşı uyarıyor
Belirtileri koronavirüs ile birebir benzerlik gösteriyor, uzmanlar kene tehlikesine karşı uyarıyor
Uzmanlar, Kırım Kongo Kanamalı Ateş hastalığı belirtileri ile koronavirüs semptomları arasındaki benzerliklere dikkat çekiyor. Karadeniz Teknik Üniversitesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gökçe Gayretli Aydın, "Ateşli hastalıklarda insanların aklına önce Covid-19 geliyor. Kene tutunmasını sorgulamak lazım" diyerek vatandaşları dikkatli olunması gerektiği konusunda uyardı.
Yaz aylarının başlamasıyla birlikte kene tehlikesi yeniden başladı. Karadeniz Teknik Üniversitesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aydın, Kırım Kongo Kanamalı Ateş ile koronavirüs arasındaki benzerlikleri anlattı.
BELİRTİLER KORONAVİRÜS İLE BENZER ŞEKİLDE GÖRÜLÜYOR
Karadeniz Teknik Üniversitesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aydın, kene ısırmasıyla bulaşan kırım kongo kanamalı ateş hastalığının koronavirüsle benzer belirtiler gösterdiğini belirterek, "Kırım Kongo Kanamalı Ateş'in mevsimi başladı. Biz nisan sonu mayıs başlarında Kırım Kongo Kanamalı Ateş hastalıkları görüyoruz. Bu kenelerle bulaşan bir hastalık. Kene tutunduktan sonraki 10 gün içinde ateş, halsizlik, baş ağrısı, vücut ağrısı, ishal gibi şikayetlerle hastalar başvurabiliyorlar.
"DİKKATLİ OLMAKTA FAYDA VAR"
Koronavirüs döneminde herkes köyüne, bağına, bahçesine gitti. Bu dönemde tarlada, bağda, bahçede oynayan çocuklar ve erişkinlerde kene tutunmaları olabiliyor. Dikkatli olmakta fayda var. Ateşli hastalıklarda öncelikle insanın aklına Covid-19 geliyor ama kene temasını da mutlaka sorgulamak gerekiyor" diye konuştu.
"EN YAKIN SAĞLIK KURULUŞUNA GİDİLMELİ"
Doğu Karadeniz Bölgesi'nde yüksek ateş şikayeti olan çocuklarda, kene tutunmasının mutlaka değerlendirilmesi gerektiğini söyleyen Doç. Dr. Aydın, "Paçaları çorapların içerisine koyacak şekilde ve tüm vücudu saracak şekilde giyinmeli insanlar. Bağdan, bahçeden döndükten sonra mutlaka tüm vücut kene açısından kontrol edilmeli. Kene tutunmuşsa kendileri değil en yakın sağlık kuruluşuna giderek kenenin çıkarılması gerekiyor." diyerek dikkatli olunması gerektiği konusunda uyardı.
ERKEN MÜDEHALE HAYAT KURTARIYOR
"Kene ne kadar erken çıkarılırsa hastalığın gelişmesi ile ilgili önlem almakta gecikmemiş oluyor. İlk çocuk vakası Artvin'den geldi. Ne yazık ki hastalığı ağır geçiriyor ama yetişkin bölümüne başvuran hastaların olduğunu biliyoruz. Bölgemizde Artvin'den, Kelkit Vadisi'nden ve Giresun'dan hastalarımız oluyor. Bu bölgelerden başvuran ateşli çocuklarda kene tutunmasını mutlaka sorgulamak gerekiyor. Hepimizin Covid'e yoğunlaştığı bu dönemde diğer enfeksiyon hastalıklarını da sorgulamakta fayda var" dedi. (Haberler.com)
0 Yorum