Ders zili çaldı: Otistikler için buradayız

Ders zili çaldı: Otistikler için buradayız

Yeni eğitim öğretim yılının başlamasıyla DOD bir açıklama yaparak, “Yeni eğitim öğretim yılında destek için varız” dedi

Yeni eğitim öğretim döneminin kaynaştırma öğrencilerinin eğitim sürecine başarıyla dahil olduğu yıl olmasını dilediğini belirten Denizli Otizm Derneği Başkanı Burcu Bilik, kaynaştırmanın sadece farklı gelişim gösteren çocukların değil bütün çocukların ve toplumun yararına bir uygulama olduğunu ifade etti. Dernek olarak otistiklere ve ailelere okul sürecinde de destek vermeye hazır olduklarını ifade etti. 

Ders zili, 2023-2024 Eğitim-Öğretim Yılı için bugün çaldı. Yeni eğitim öğretim döneminin ülkemiz ve çocuklarımız için güzel bir yıl olmasını dilediğini belirten Denizli Otizm Derneği Yönetim Kurulu Başkanı ve Eğitim Koordinatörü Burcu Bilik, okullardaki kaynaştırma öğrencilerine dikkat çekti. 

Otizmlilerin yanı sıra diğer engel gruplarının çocukların okul başarısının desteklenmesi için sınıf öğretmeninin tavrının çok önemli olduğunu belirten Burcu Bilik, şunları söyledi: “Dernek olarak okul öncesinden başlayarak her aşamada kaynaştırmayı savunuyoruz. İlk okula başlama döneminde sınıf öğretmeni kaynaştırma öğrencisini kabullendiğinde sınıftaki diğer öğrenciler de arkadaşlarına daha fazla destek oluyor. Sık yaşadığımız sorunlardan biri de okuldaki yöneticilerin, öğretmenlerin ya da velilerin kaynaştırma öğrencisi istememesi. Özellikle kolejlerle ilgili çok şikayet geliyor. Kimsenin böyle bir hakkı olmadığını hatırlatmak isterim. Eğitime erişmek her çocuğun hakkıdır. 

Kaynaştırmanın okul öncesinde başlaması bütün çocuklarda birlikte ve uyum içinde yaşama kültürünün erken yaşlarda gelişmeye başlamasını sağlar. Bu sayede çocuklar farklılıkları kabul etmeyi, dayanışmayı ve birlikte uyum içinde yaşamayı öğrenir. Dışlanmayan otizmli çocuklar da diğer arkadaşlarını model alarak sosyal becerilerini geliştirme şansına sahip olurlar. Yani kaynaştırma eğitimi sadece farklı gelişim gösteren çocukların değil, bütün çocukların ve toplumun yararına bir uygulamadır. Yaşanacak her türlü sorunun çözümü için ailelerin yanında olduğumuzu ve bize ulaşabileceklerini hatırlatmak istiyorum.’’

Destek için yanınızdayız

Geçmiş yıllarda edindikleri deneyimin okullar açıldıktan sonra otistiklerin ve ailelerinin sorunlarla daha fazla yüzleştiğini gösterdiğini belirten Burcu Bilik, böyle bir durumda velilerin hem DOD’a hem de Türkiye Otizm Meclisine başvurarak destek alabileceklerini ifade etti. TOM’un konuyla ilgili bir bildiri yayınladığını belirten Bilik, bildiredeki maddeleri şöyle sıraladı:

Yaşadığınız sorunun çözümü için ilk olarak ilgili okul müdürlüğüne, okuldan sonuç alamazsanız sırasıyla ilçe milli eğitim müdürlüğüne oradan da sonuç alamazsanız il milli eğitim müdürlüğüne yazılı olarak müracaat etmelisiniz.
Tüm başvruluranırınızı yazılı olarak yapmanız gerektiğini unutmayınız.
Dilekçe verilen birim/kurumdan mutlaka evrak kayıt numarası alınız.
Yaşadığınız sorun ve gelişmeler hakkında bulunduğunuz şehirde üyesi olduğunuz derneğe lütfen bilgi verin.
Başvurunuzla ilgili 15 gün içinde cevap alamazsanız ya da olumsuz bir sonuç alırsanız süreç içinde belgelerle birlikte Türkiye Otizm Meclisi Yürütme Kurulu ile iletişime geçiniz.