Denizli’nin simgesi cam horoz 10 yaşında

Denizli’nin simgesi cam horoz 10 yaşında

Denizli’de 2013 yılında açılışı yapılan ve Türkiye'de açık alanda sergilenen en büyük cam heykel unvanına sahip Denizli’nin simgesi horoz 10 yaşına bastı

Denizli Büyükşehir Belediyesi, 21 Ağustos 2013’te 15 Temmuz Delikliçınar Şehitler Meydanı’nda Türkiye'nin açık alanda bulunan en büyük cam horoz heykelinin açılışını yaptı. Bugüne kadar milyonlarca kişinin hatıra fotoğrafı çektirdiği Denizli’nin simgesi cam horoz heykelinin 10. yaşı dolayısıyla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, eseri yapan sanatçılar Ömür Duruerk ve Fatih Duruerk ile Türkiye’nin en büyük cam heykeli önünde bir araya geldi. Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan burada yaptığı açıklamada, 10 yıl önce bugün cam horoz heykelini meydana yerleştirdiklerini anlatarak, “Denizli’mizin sembolü horozumuzun en güzel ve en etkili şekilde sunulması, vatandaşlarımızla buluşması ve kente gelen misafirlerimize bu güzelliği göstermek amacıyla 10 yıl önce böyle bir çalışma gerçekleştirdik” dedi. Denizli’de cam üretiminin sanayi ve turizm anlamında çok önemli olduğunu vurgulayan Başkan Zolan, söz konusu eserle kentin sembolü olan horozun Denizli’de üretimi yapılan camla buluşmasını sağlamak istediklerini de işaret etti.

En büyük cam heykel
Cam horoz heykelinin Denizlili cam sanatçıları tarafından yapıldığını kaydeden Başkan Zolan, “Eser 10 yıl önce tamamlandı ve bu meydana kondu. O günden bugüne Denizli’miz cam horoza ilgi gösteriyor ve her geçen gün bu ilgi artarak devam ediyor. Denizli'ye gelen misafirlerimiz de mutlaka cam horozun önünde fotoğraf çektiriyor. Eser, ülkemizde açık havada bulunan en büyük cam heykel olma özelliğini de devam ettiriyor” dedi. Sanat değeri de büyük olan cam horozun 7 bin parçadan oluştuğunu ve tek tek el işçiliği ile yapıldığını anlatan Başkan Zolan, şunları kaydetti: “Cam horozumuz 10 yıldır hiçbir hasara uğramadan ve vatandaşlarımız tarafından korunarak bugünlere geldi. Açık havada sergilenen en büyük cam heykel unvanına devam ediyoruz. Ben vatandaşlarımıza ve sanatçılarımıza çok teşekkür ediyorum. Cam horozumuzun burada kalmasını, şehrimizin sembolü olarak devam etmesini ve vatandaşlarımızın bu güzellikten dolayı mutlu olmalarını arzu ediyoruz. Onuncu yılımız kutlu olsun. İnşallah nice 10 yıllara.”

Denizli’ye teşekkür
Cam sanatçısı Ömür Duruerk ise, 10 yıl önce cam horoz heykelinin açılışını yaptıklarını hatırlatarak, çok ince işçiliği olan heykelin sanat ve mühendislik yönünden önemli olduğunu söyledi. Bir yıllık emeklerini Denizli’ye emanet ettiklerini belirten Duruerk, “Kentsel kırılganlık ve nezaket kavramı diye bir tezimiz vardı. Bunun şu anda şehirde canlı örneğini görüyoruz. 10 yıldır cam horoz heykelini koruyan ve gece gündüz sahip çıkan Denizli’ye teşekkür ediyoruz” dedi. Fatih Duruerk ise, Denizli halkına 10 yıl boyunca cam horoz heykeline gösterdikleri saygı ve nezaket için teşekkür ederek, bu sayede eserin bu yıla kadar sapasağlam geldiğini işaret etti.

Cam horoz heykeli
21 Ağustos 2013 yılında açılışı yapılan cam horoz heykeli, 2,6 metre yüksekliği ve kaidesiyle birlikte 4.10 metre yüksekliğe ulaşan büyüklüğü ve camdan yapılmasıyla Türkiye'nin en büyük cam heykeli unvanını taşıyor. Heykel, Denizlili sanatçılarla tasarlanıp üretildi. Alevle çalışma, şekillendirme, fizyo cam tekniği kullanılarak ortaya çıkarıldı. Türkiye'nin açık havada sergilenen en büyük cam heykeli unvanına sahip 7 bin parça eserin her bir parçası elde üretilmesinin ardından birleştirilerek bu hali aldı.