Denizli’den Cevize Büyük Yatırım

Denizli’den Cevize Büyük Yatırım

Denizli Ticaret Borsası öncülüğünde başlayan “Ceviz Projesi” tüm hızıyla devam ediyor.

Denizli Ticaret Borsası öncülüğünde başlayan “Ceviz Projesi” tüm hızıyla devam ediyor.

Denizli Ticaret Borsası, Denizli Orman Bölge Müdürlüğü ve Denizli Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nün ortak çalışmaları neticesinde hayat bulan projede geçen yıl toprağa dikilen ceviz tohumları bu yıl aşılanmaya başladı.

 

Orman Bölge Müdürlüğü’nün fidanlığında gerçekleşen aşılama çalışmalarını incelemek üzere fidanlıkta bir araya gelen kurumlar çalışmaları yerinde inceleyerek proje sürecini yakından takip etti.

Projeyi değerlendiren Denizli Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Tefenlili, “Türkiye tükettiği cevizin sadece yüzde 20’sini üretiyor, geriye kalan kısmını ithal ediyor. Verimli topraklara ve iklime sahip ülkemizin ceviz ithalatı yapması üzücü bir durum. Bu durumu tersine çevirmek için Borsa olarak sorumluluk aldık ve Orman Bölge Müdürlüğü, Tarım İl Müdürlüğü ile ortaklaşa bu projeyi hayata geçirdik” dedi.

Tefenlili değerlendirmesinde, “Geçen yıl 50 bine yakın fidan dağıttık, şu an aşılanmakta olan 100 bin fidanı da bu yıl dağıtacağız. 100 bin fidanın aşılanması kolay iş değil. Bunun için daha önce ilimizde uygulanmayan aşılama teknikleri üzerinde çalıştık. Aşı makinası getirterek aşı yapacak olan çalışanlara ceviz aşısı eğitimi sağladık. Kısa sürede 100 bin fidanın aşılanmasını tamamlayacağız” ifadelerine yer verdi.

Projenin, ekonomik olarak büyük bir hedefleri olduğu vurgulayan Tefenlili, “Ceviz üretiminde Türkiye 4.sü olan ilimiz, proje sonunda ülkemizin ceviz başkenti olacak. İlimizde şu anda 500 bine yakın ceviz ağacı var, 5 yıl sonunda bu rakamı iki katına çıkaracağız ve ülkemizin en fazla ceviz ağacı yetiştiren ili olacağız. Burada kurumlarımıza ve köylülerimize önemli görevler düşüyor. Bu cevizler uygun yerlere dikilmeli ki verimi yüksek olsun. Cevizlerin verimi yüksek olunca hem aile bütçesine hem de ülke ekonomisine ciddi katkı sağlayacak. Ceviz ithalinde yurtdışına çıkan paramız ülkemizde kalacaktır” dedi.